sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

 
   

home > seksuele informatie > anticonceptie > abortus

Abortus

Als de menstruatie niet komt en er heeft geslachtsgemeenschap plaatsgevonden, dan bestaat de kans dat er een zwangerschap is ontstaan. Of je zwanger bent of niet, kun je vaststellen met behulp van een zwangerschapstest. Zo'n test kun je al (laten) doen als je een paar dagen overtijd bent.
Volgens de wet moeten er vijf dagen bedenktijd liggen tussen het eerste bezoek aan de arts en de behandeling. Deze bedenktijd is niet van toepassing als je binnen 16 dagen overtijd geholpen wordt. Dit wordt wel ´overtijdbehandeling´ genoemd.
Er zijn twee manieren om een zwangerschap af te breken: de abortuspil en de zuigcurettage.
Tot vier weken overtijd kun je kiezen uit een abortuspil of een zuigcurettage.
Ben je meer dan vier weken overtijd dan wordt alleen de zuigcurettage toegepast. Hoe verder de zwangerschap gevorderd is hoe meer tijd de behandeling vergt.

Abortus tot 4 weken overtijd

AbortuspilAbortus, schema van de mogelijkheden
De abortuspil is niet een pil, maar een aantal tabletten die onder medische begeleiding worden ingenomen.
Bij de eerste afspraak wordt de duur van de zwangerschap vastgesteld door middel van een echo. Vervolgens krijg je 1 tot 3 tabletten (Mifegyne) die ervoor zorgen dat de zwangerschap wordt stopgezet. Een of twee dagen later krijg je een paar andere tabletten (misoprostol) die ervoor zorgen dat de baarmoeder zich samentrekt en een bloeding veroorzaakt die lijkt op een zware menstruatie en met krampen gepaard gaat.

Zuigcurettage
Voorafgaand aan de behandeling wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Je kunt ook iets toegediend krijgen om slaperig te worden. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt zodat een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht waarmee de vrucht wordt weggezogen. Dit wordt meestal ervaren als een vrij hevige, maar korte menstruatiekramp. Dit alles duurt doorgaans 5 tot 15 minuten.

Abortus bij 3 tot 9 weken overtijdTekening op op ware grote van een baarmoeder met een klompje cellen

Ben je meer dan drie weken overtijd, dan wordt alleen een zuigcurettage toegepast.
Voorafgaand aan de behandeling wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Je kunt ook iets toegediend krijgen om slaperig te worden. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt zodat een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht waarmee de vrucht wordt weggezogen. Dit wordt meestal ervaren als een vrij hevige, maar korte menstruatiekramp. Dit alles duurt doorgaans 5 tot 15 minuten.

Abortus bij meer dan 9 weken overtijd

Als je meer dan negen weken overtijd bent moet de baarmoedermond verder worden opgerekt. Daarna wordt de vrucht met instrumenten verwijderd. Tenslotte worden de resten met een plastic zuigbuisje weggezogen. Deze behandeling duurt langer, doorgaans 15 tot 45 minuten.
Als je meer dan 13 weken overtijd bent worden voorafgaand aan de behandeling medicijnen (prostaglandines) toegediend die de baarmoedermond zacht maken. In de Bloemenhovekliniek moet je dan een nacht in de kliniek blijven.
Bij verdere zwangerschappen kiezen vrouwen steeds vaker voor behandeling met algehele narcose.

Gesprek met arts in abortuskliniekPraktische informatie over abortus

Bij het afbreken van een zwangerschap verder dan 6 weken en 2 dagen vanaf het begin van de laatste menstruatie (16 dagen overtijd) is een verplichte bedenktijd van 5 dagen tussen het eerste gesprek met een arts en de behandeling. Dat eerste gesprek kan zijn met je huisarts, een andere arts (bijvoorbeeld gynaecoloog) of met een kliniek (zie adressen). Pas op de zesde dag na het eerste bezoek aan de arts kan de abortus uitgevoerd worden.
De abortus vindt plaats in een ziekenhuis of in een speciale abortuskliniek (zie adressen). In beide gevallen worden de kosten vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).
Abortus is in Nederland mogelijk tot de 23e week van de zwangerschap, ofwel 19 weken overtijd.

De kosten van abortus
Als je in Nederland woont, worden de kosten van de behandeling vergoed door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze algemene verzekering garandeert volledige anonimiteit. Om vast te stellen of je AWBZ-gerechtigd bent, moet je een uittreksel uit het persoonsregister van je gemeente meenemen. Daarnaast wordt vaak gevraagd een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, te tonen.
Als je niet in Nederland woont, moet je de kosten van de behandeling zelf betalen. De kosten variëren, afhankelijk van de duur van de zwangerschap en andere factoren.

Complicaties bij abortus
De kans op een complicatie tijdens of na de behandeling is uiterst klein. Mogelijke complicaties kunnen overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder zijn. Aanvullende behandeling in een ziekenhuis kan in dat geval nodig zijn.

Na de behandeling
Na de behandeling krijg je een antibioticumkuur tegen infecties. Je voelt je lichamelijk snel weer goed. Wel kun je enkele dagen last hebben van kleine ongemakken, zoals gespannen borsten, bloedverlies of buikpijn. Soms kun je enkele dagen tot weken emotioneel labiel reageren door hormonale veranderingen in je lichaam. In het algemeen heeft de behandeling geen invloed op volgende zwangerschappen. In het geval je problemen ondervindt met de verwerking van de zwangerschapsafbreking kunnen de meeste abortusklinieken je behulpzaam zijn bij het vinden van geschikte hulp.

Wat moet je meenemen?

Zie voor meer klinieken: Adressen

Autorijden direct na een abortus? Zie hier

Wil je praten over het nemen van een beslissing? Kijk op de site van Fiom

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |