sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

home > opinie > politiek > feminisme > emancipatie onder druk

Feminisme

 

Emancipatie onder druk

De Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland is in 1980 opgericht, met als doel belangenbehartiging en emancipatie. Eigenlijk is het geen echte vereniging, want de leden zijn gratis en hun aantal wordt niet bijgehouden. De vereniging wordt door de gemeente Amsterdam gesubsidieerd. We praten met Samira Maimuni in het oude gebouw van het Wilhelmina Gasthuis. Samira (32) kwam als tienjarige naar Nederland, en studeerde maatschappelijk werk. Ze doet hier sinds 1996 de psychosociale hulpverlening. Ze is dit jaar getrouwd ("laat voor Marokkaanse begrippen"), met een Marokkaanse man die ze in Frankrijk ontmoette. Ze wil niet met een sigaret op de foto, want "meisjes roken niet."

"In het begin was het werk hier vrij simpel: vrouwen de weg wijzen, leren lezen, dat soort dingen. Maar de vragen zijn steeds ingewikkelder geworden. Marokkaanse vrouwen zijn bewuster, zoeken meer hulpverlening. Wat ik op school geleerd heb, is: elk mens is een individu. Marokkaanse vrouwen zijn in hun gemeenschap ook individuen. Ze hebben verschillende ervaringen en achtergronden. Niet alle Marokkanen komen uit een streng gezin, niet iedereen wordt uitgehuwelijkt.
Je moet de culturele context wel kunnen begrijpen, maar bij de persoon die voor je zit moet je checken hoe groot de invloed is van die cultuur."
"Neem bijvoorbeeld maagdelijkheid. Voor een groot deel wordt dat heel belangrijk gevonden. Ik krijg dan zo'n meisje voor me, en die wil dat maagdenvlies kunstmatig laten herstellen. Je kunt daar dan klakkeloos in meegaan, of voor jezelf als norm hebben dat iemand dat niet moet doen, omdat je jezelf moet accepteren zoals je bent, enzovoort. Maar voor mij als hulpverlener is dat allebei gelijk. Het gaat erom dat zij moet weten wat het eigenlijk inhoudt, waar ze dus voor kiest, en wat de gevolgen van de ene of de andere beslissing zijn. Als ze die consequenties kent en accepteert staat ze sterker in haar schoenen."

"Waar het om gaat is dat iemand bewust en vrijwillig keuzes kan maken. Dat is wat voor mij 'emancipatie' betekent. Ik mag dus nooit iemand mijn norm opleggen. Ik moet helpen een bewustwordingsproces op gang te brengen, zodat zij zelf een verantwoorde keuze kan maken.
Neem een meisje dat het huis uit wil. Prima, maar ze moet wel weten wat de consequenties daarvan zijn, en die moet je wel kunnen dragen. Want ze kan wel het huis uitgaan, maar is ze dan geëmancipeerd? Ze moet op een rijtje zetten wat ze allemaal kan doen als ze het huis uit is, maar ze moet zich ook realiseren dat ze dan haar familie kwijt is. Ze kan dus ook thuisblijven en eraan werken dat haar familie haar accepteert zoals ze is."

"We hebben een meisje dat zit op school en haar vader wil haar uithuwelijken. Ze wil dat niet. Die komt dan hier met een lerares. En die zegt: "Ze moet het huis uit, want daar wordt ze onderdrukt." Heel goed bedoeld natuurlijk. Maar dat meisje geeft heel erg te kennen: ik wil niet weg bij mijn familie. Dus dan zeg ik: "Je wilt het huis niet uit en je wilt ook niet uitgehuwelijkt worden, en je vindt het ook niet fijn zoals het thuis gaat? Wat wil je dan?"
Nou, dan kom je eruit. Dan blijkt ze thuis te willen blijven om te leren op een andere manier met haar vader om te gaan, en toch haar eigen ideeën door te drukken. Want de consequentie van uit huis gaan kan zijn dat ze nooit meer contact kan hebben met haar familie. En je moet wel bereid zijn dat te dragen. Ik wil die verantwoordelijkheid niet op mij nemen. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan. Het is niet makkelijk om zo maar alles in de steek te laten. Je ziet ook meisjes die dan in een gat vallen; ze eindigen op straat, en weet ik wat allemaal. Als ze dan besluit om toch met die vader verder te gaan, dan voeren we wel gesprekken om dat proces te begeleiden. Uithuwelijken is wel een achterlijk idee, tenminste ik sta daar absoluut niet achter, maar die vader weet niet beter. Zij moet hem duidelijk maken dat hij haar ongelukkig maakt, dat moet hij beseffen."
"Ik ben hier de enige met een hbo opleiding psychosociale hulpverlening. Daarnaast heb ik ook nog een leidinggevende rol. Ik wil eigenlijk ergens anders gaan werken. Ik ben hier ook maar alleen, dus soms heb je wel behoefte aan feedback en overleg.
De mannen staan bij ons niet op de agenda. Wij horen natuurlijk maar één kant van het verhaal. En als je dan het idee krijgt dat die mannen allemaal verschrikkelijk zijn, dan klopt dat ook niet natuurlijk. Vrouwen die ongelukkig zijn komen hier alleen, die willen niet dat die man weet dat ze hier zijn, dus dan kun je moeilijk met die man in contact komen.
Ik wil die man ook niet zwart maken. Een man die mishandelt heeft ook een probleem. Als je goed in elkaar zit dan ga je niet slaan, dat geloof ik niet."

Emancipatie; Ayaan Hirsi Ali"De media, en iemand als Ayaan Hirsi Ali hebben het alsmaar over die arme Marokkaanse vrouwen die zo onderdrukt worden. Maar daar maken ze de zaak alleen maar erger mee.
Dat er een hoog percentage vrouwen in blijf-van-mijn-lijf-huizen zitten, vind ik niet iets negatiefs, maar juist positief. Die huizen zijn toch ooit voor Nederlandse vrouwen opgericht, of niet? Het bestaan van die huizen betekent dat vrouwen het niet pikken. Als een vrouw haar man verlaat, dan zegt ze daarmee: "Ik kan het ook zonder jou." Ook die meisjes, die weglopen, dat is wel een hoop ellende, maar het is ook iets positiefs.
Hirsi Ali heeft mij vanaf het begin geïrriteerd, met haar populaire uitspraken, zoals 'de integratie is mislukt'. Daar maak ik mij erg druk over. Dan is ze op de televisie en dan vragen ze welk beeld voor haar het meest met de emancipatie van de islamitische vrouw samenhangt, dan zegt ze: '11 september.' En wat fundamentalisme met mensen doet, en met vrouwen.
Dan denk ik waar haal je godverdomme het lef vandaan om zo'n bruggetje te slaan tussen terrorisme en islam en ongeëmancipeerde vrouwen?
En zo gaat die discussie maar door, over integratie en asielzoekers en allochtonen en immigratie en criminaliteit en terrorisme enzovoort, dat wordt allemaal door elkaar gegooid.
Zo creëer je monstertjes."
"Als er geen extremisten waren dan zouden ze nu ontstaan.
Ik heb me nog nooit zo niet-Nederlands, zo Marokkaans gevoeld als het afgelopen jaar. Je wordt constant onder druk gezet. "Jullie zijn Marokkanen en jullie moeten je integreren, jullie zijn jullie, maar je moet je Nederlands voelen." Neem dat incident in Venlo, waarbij een Marokkaanse jongen een andere jongen doodslaat. Vreselijk. Dan denk ik: 'Straf die jongen, sluit hem op, hang hem op, doe wat je rechtvaardig vindt, maar waarom moet de burgemeester met de Marokkaaanse gemeenschap gaan praten? Waar slaat dat op?'

"Je weet niet wat je ermee moet doen, je wordt moedeloos. Wat kan je doen? Je kan gaan schreeuwen, je kan de straat op gaan. Als je een keer de kans krijgt om iets op de televisie te zeggen, zoals pas geleden ons bestuurslid Venna Ulichki bij Nova, dan wordt er meteen overheen geluld. Er is dus vrijheid van meningsuiting. Dat lijkt wel mooi, maar wat er gebeurt is dat iedereen van alles over buitenlanders mag zeggen. Dat heet nu 'de dingen bij de naam noemen'. Dat schiet niet op natuurlijk."

"Dus ik begrijp die Abu Jahjah wel. Je voelt je geterroriseerd, gestalked, op het verkeerde been gezet. Ik denk ook dat hij veel sympathisanten heeft. Zelfs Marokkaanse atheïsten, die ik al jaren ken, zijn nu de islam aan het verdedigen. In het gewone dagelijks leven wordt islam als iets persoonlijks beleefd. Maar het populaire klimaat zegt dat alles het gevolg is van de islam, en dat er inburgeringscursussen moeten komen. Dan denk ik waar hebben jullie het over! In plaats van stoere taal uit te slaan over sancties, uitzettingen, boetes als men die cursus niet volgt, zorg liever eerst dat er genoeg plaats is, zodat de mensen die willen ook de gelegenheid krijgen.
Ik denk dat de Marokkaanse vrouwen bezig zijn met hun emancipatie, als ze tenminste gedeeltelijk met rust gelaten worden."

http://www.mvvn.nl

Dik Brummel

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |