sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

home > opinie > pornografie > Het verborgen leven

19e eeuwse tekening van dienstmeisje dat heer aftrektSally was er erg dol op om mij te masturberen. Zij stelde er zich niet tevreden mee om één keertje getuige te zijn van de ejakulatie van mijn zaad, maar scheen er steeds weer van te houden. 'Ik vind het leuk om het te zien komen,' zei ze, maar dat idee beviel mij nou weer niet en ik wilde haar geen genoegdoening geven. 'Hoe oud moet een man zijn,' zei ze op een zekere dag tegen mij, voordat het spul uit zijn ding komt?' 'Hoezo?' vroeg ik. 'Omdat ik een jongen van onze buren over de heg gezien heb die soms hard met zijn ding op en neer ging, alsof hij het aan het doen was, en hij kan niet ouder dan twaalf jaar geweest zijn - ik zag hem er op een dag mee bezig, terwijl hij op een wastobbe zat, en zijn moeder kwam naar buiten en duvelde hem van de tobbe af, en zei dat ze het aan zijn vader zou vertellen.'...
Sally, zo merkte ik, had meer gezien vóór zij tien jaar oud was dan een jongedame uit de deftige kringen in haar hele leven zien zou als ze ongetrouwd bleef. Zij placht, net als andere meisjes die ik daarvoor en sedertdien bezeten heb, tot haar veertiende jaar in dezelfde slaapkamer, en zelfs in hetzelfde bed, te slapen als haar ouders, en had er al een notie van wat neuken eigenlijk was voordat ze de leeftijd van tien jaar bereikt had. Zij had er haar ouders mee bezig gezien, toen dezen dachten dat zij sliep. 'Ik wist', zei ze, 'wat ze uitspookten, want ik zei het tegen een ander meisje, ouder dan ik, en zij vertelde mij van alles over wat er gedaan werd'...

Uit: Ph.&E. Kronhausen, Walter, De Engelse Casanova, De Nieuwe Wieken, zj.

Het verborgen leven

My Secret Life
Van 1884 tot 1894 produceerde een Amsterdamse drukker in opdracht van een rijke oude Engelsman 25 exemplaren van een geheim dagboek van meer dan 4000 pagina’s. My secret life beschrijft onder de auteursnaam Walter een leven waarin seks centraal staat. Nooit eerder was in de wereldliteratuur zo intens, met zoveel detail, emotie en realisme de geilheid in al zijn uitingsvormen beschreven en overdacht. De auteur doet het met honderden, meestal lichte, vrouwen over de hele wereld, in alle denkbare en niet denkbare omstandigheden en variaties. Hij ondervraagt de vrouwen en meisjes over hun levensomstandigheden en beschrijft hun gedrag en anatomie met grote aandacht. Zijn nieuwsgierigheid is onbegrensd en zijn verlangen onstuitbaar. En hij voelt zich daarover niet schuldig. Integendeel, hij geselt van tijd tot tijd de hypocrisie van met name de Engelse samenleving.

Erotomaan
Het meest recente wetenschappelijke boek over Walter is van

Ian Gibson en heet The Erotomaniac. In dit boek komt Gibson met sterke argumenten dat Walter niemand minder was dan Henry Spencer Ashbee, een keurige Victoriaan, getrouwd, vier kinderen, welgesteld zakenman, wereldreiziger en steunpilaar van de maatschappij, die beschikte over een appartement in de City, waar hij een enorme verzameling seksuele literatuur bezat.
Onder de schuilnaam Pisanus Fraxi publiceerde hij daarvan overzichten.
Gibson kreeg van Ashbee’s kleindochter de beschikking over diens ‘gewone’ dagboeken. Daarin vindt hij feiten, stijlkenmerken en woordgebruik, die met My Secret Life overeenkomen. Ian Gibson betoogt ook terecht dat My Secret Life geen echt dagboek is, maar fictie, dus gebaseerd op eigen ervaring en aangevuld met boekenkennis en fantasie.

Henry Spencer Ashbee

Henry Spencer Ashbee in 1889

Delen uit My Secret Life vonden vanaf het begin hun weg op de illegale markt. In 1966 verscheen de eerste volledige uitgave in Amerika. In Nederland kwamen een jaar later zowel Het Verborgen Leven van Steven Marcus als Walter, de Engelse Casanova, van het echtpaar Kronhausen (vertaald door Gerrit Komrij) op de markt.
Wie de auteur was die achter de naam Walter schuilging bleef lang onduidelijk. Nu heeft Ian Gibson dat dus aangetoond, zij het niet met 100% zekerheid.
Maar de afkeuring van het geheime leven blijft. De term ‘erotomaan’ is een voorbeeld van deftig schelden. Men kan ook ‘viezerik’ zeggen of ‘seksverslaafde’. Omdat niemand zo genoemd wil worden, houden we net als Walter ons privé-leven geheim.

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |