sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

 

home > opinie > over seksuele voorlichting > boekbespekingen > geliefden/ timeles love

Boekbesprekingen

 

Geliefden/Timeless love

Ik spreek Marrie Bot in het Gemeentemuseum in Den Haag, waar een tentoonstelling gewijd is aan de kleurenfoto's die zij maakte van ouderen in de liefde Geliefden/Timeless Love.
Marrie Bot is 58, kort en krachtig, met een gebruind gezicht onder gitzwart haar. Ze wil geen foto van haarzelf gemaakt hebben, noch iets zeggen over haar eigen seksleven ('dat is privé') en van het fotoboek Geliefden/Timeless Love mag ook de omslag niet afgebeeld worden, omdat de gefotografeerden (Margriet (63) en Jacques (66)) dat niet willen.
De omslag toont ze zittend tegenover elkaar in een schuimend bad: alleen hun schouders en armen zijn bloot. Beiden hebben een kopje thee in de ene hand en uit de andere happen ze aan een beschuitje. Ze kijken elkaar niet aan. Oergezellig en zonder enig spoor van seks, erotiek, lust, verlangen of aanraking. Dit zijn dus geliefden op leeftijd.
Toch is er wel de suggestie van seks, omdat het beeld ongewoon is. Een plaatje van ouderen die samen in bad zitten, hoe vaak zien we dat in het openbaar of zelfs privé? Hebben ze 'het' misschien net gedaan of zijn ze zich erop aan het voorbereiden?
Ouderen en seks; vrijend op de bankDe binnenkant van het fotoboek toont meer: tien (hetero)paren, variërend in leeftijd van ruim 50 tot in de 80, zijn elk in drie of vier verschillende situaties gefotografeerd, aangekleed, half bloot, bloot, elkaar aanrakend, kussend, vrijend, een paar keer ook neukend, althans die suggestie wekkend, want geslachtsdelen zijn niet zichtbaar.

Ik vraag wat er nu zo bijzonder is aan deze foto's. Marrie Bot legt uit dat de samenleving de combinatie ouderen en erotiek nog maar moeilijk kan verdragen. "Fotografie kan helpen om zichtbaar te maken dat dit een realiteit is waar iedereen mee te maken krijgt. Er is over dit onderwerp wel geschreven, maar dan vooral in de 'hulpverleningssfeer' zoals ik dat noem. Over het plezier veel minder. Ik heb een hele zoektocht gemaakt, ik beschrijf dat ook in het voorwoord. Ik heb overal gekeken, in de kunstgeschiedenis, bij het Nisso, in pornofilms, seksblaadjes, maar op een enkele uitzondering na was de oogst heel mager."
Het klopt dus, zeg ik, dat de seks vooral geassocieerd wordt met heteroseksuele jong-volwassenen. "Dat is de cultuur, dat wordt er van jongsaf aan ingeprent. In onze cultuur zijn we niet gewend elkaar veel aan te raken in de omgang. In Spanje of Zuid-Amerika gaan mensen veel lichamelijker met elkaar om, tenminste dat is mijn indruk. Maar hier kan die houding ook best veranderen, dat geloof ik zeker. En daar kun je dus met fotografie een rol in spelen. Ik sprak gisteren nog met een paar jongelui die de tentoonsteling gezien hadden, en die vonden het heel mooi en goed dat dit gebeurt. Dus je kunt daar wel degelijk verandering in brengen."Ouderen en seks; vrijend op bed

Maar, vraag ik, echt mooi of opwindend kun je een oud lijf toch niet vinden?
"Nou, dat ligt er maar aan. Het is natuurlijk ook een idee waar we allemaal mee rondlopen. Als je jong bent voldoe je ook niet aan het ideaal. In mijn tijd moesten de tietjes van die puntjes zijn die vooruit steken. Ik had appeltjes, daar moesten watjes bij, en nu moeten het weer rondjes zijn. De ene keer moet het weer zus en dan moet het weer zo. En dan denk je dat we ons daarvan bevrijd hebben hebben en dan gaan ze zich weer laten ombouwen met borstcorrecties en facelifts en liposuctie en weet ik wat nog meer. Ik heb alleen maar willen laten zien, niet meer en niet minder, hoe dat oude lichaam eruit ziet. Daarom heb ik geen schemerlicht gebruikt, geen kaarsjes, maar gewoon daglicht. Daar is een oudere dame bij, nou als ik er zo uit mag zien als ik 82 ben, daar teken ik voor. Ik schrijf ook in mijn voorwoord dat ik vijfendertig was toen ik mijn vader van 75 voor het eerst naakt zag. En dat ik dacht: "Wat zie die er nog jong en strak uit, dat had ik nooit gedacht."

Dus strak en jong vind je toch mooier, merk ik op. Dat gaat toch via de ruggegraat. Ik heb Christian Barnard, de hartchirurg, eens horen zeggen: "Ik vind het niet erg om opa te zijn, ik vind het erg om met oma naar bed te moeten". Wat vind je daarvan?
"Misschien vond zij het ook wel niks om met opa naar bed te gaan. Ik heb ook liever een jong iemand dan een ouwe. Maar daar gaat het hier niet om. Deze foto's zijn bijzonder omdat ze gewoon iets van de werkelijkheid laten zien dat altijd verborgen is geweest. Dat roept verschillende reacties op: het blad Plus vond de foto's niet gepast voor haar lezers. En Naturisme en Opzij wilden er ook niet aan. Daaraan kun je wel zien dat het nog een beladen onderwerp is. Maar het Fotomuseum wijdt er een tentoonstelling aan, en dat is heel positief, het geeft het publiek de gelegenheid om zich van dit onderwerp bewust te worden, en dat kan dus zeker een positieve uitstraling hebben. Als een paar de liefde nog actief met elkaar kan beleven, dan is dat mooi. Dan gaat zo'n vrouw weer naar een lingeriewinkel om zich iets verleidelijks en opwindends aan te schaffen. Dan kan die verkoopster wel denken wat moet die ouwe taart nog, maar dat kan haar dan niet schelen, want er is iemand thuis die dat mooi vindt."

Marrie Bot, Geliefden/Timeless Love, ISBN 9080006661,

Dik Brummel

Zie ook:
seks & samenleving > individuele ontwikkeling > ouderen

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |