sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

 

home > opinie > over seksuele voorlichting > boekbespekingen > lang leve de liefde

Omslag van het boek Echte mannen

Lees dit boek!

Duidelijke informatie en uitleg - zonder opgeheven vingertje - over opwinding en orgasme, de geslachtsorganen, maagdelijkheid, pijn bij het vrijen, het voorkomen van zwangerschap, soa, jaloezie en vele andere zaken die met de liefde te maken hebben.

Vrijen is de kunst van het vrij zijn. Hoe gedraag je je in bed? Dat is niet een kwestie van standjes, maar van gevoel en gedrag.

Dik Brummel, De kunst van het vrije(n) NVSH 2007 isbn 978-90-6050-094-1

Te bestellen bij de boekhandel of bij bol.com

Boekbesprekingen

Het lespakket Lang Leve de Liefde, bestemd voor leerlingen in het vmbo (de laagste vorm van voortgezet onderwijs) is uitgegeven door de Stichting SOA-bestrijding, in samenwerking met de Rutgers Nisso Groep en geadviseerd door mensen van het NIGZ (de grote overkoepelende gezondheidsvoorlichtingsorganisatie van Nederland), de Schorer Stichting, de Universiteit van Maastricht, de Hogeschool Utrecht en de Lang leve de liefdeGGD van Utrecht.
Het pakket bestaat uit een leerlingenboek, een docentenhandleiding, en een video met vijf scenes over (in volgorde) verliefdheid, verkering, tot hoever wil je gaan, ik vrij veilig of ik vrij niet, pil en condoom, hoe speel je het klaar om veilig te vrijen?

Als er iets kenmerkend mag zijn voor de op dit moment heersende opvattingen in Nederland over hoe je de jeugd moet voorlichten, dan is dit het wel. De betrokken deskundige ambtenaren hebben overlegd, vergaderd, opzetten gemaakt, uitwerkingen geëvalueerd, proeven genomen en tenslotte het product uitgegeven. Lang Leve de Liefde werd het meest gebruikte lespakket op school. Uit onderzoek, in 2001 door de Rutgers Nisso Groep uitgevoerd onder ongeveer 900 leerlingen, blijkt dat ‘maar liefst vier op de vijf scholieren het leerlingenboekje en de video leuk vinden’. Ook vinden ze het leerzaam, eenvoudig te begrijpen en ervaren ze de op video uitgebeelde situaties als herkenbaar. Het geheel is in leuke eigentijdse kleuren uitgevoerd, de meeste jongeren in de video zijn allochtoon, en door de televieserie-achtige opzet lijkt het alsof ze van elkaar leren. Geen opgestoken vingertje van een oude heer met bril te zien.
Serie
In werkelijkheid zijn de boodschappen natuurlijk voorgekookt. Ze worden geacteerd, net als in een echte televisieserie, en vinden weerklank omdat ze in feite bevestigen hoe je over over seks en liefde en relaties hoort te denken. Eigenlijk ‘weet’ iedereen al lang dat je veilig moet vrijen. Net zoals iedereen al lang ‘weet’ dat jongens zo graag willen en meisjes moeten uitkijken met wie ze naar bed gaan. En iedereen ‘weet’ hoe moeilijk relaties zijn, en dat je later ook wilt trouwen en een gezin stichten, en dat je respect moet hebben voor vrouwen en homo’s, en ga zo maar door.
Lang leve de liefde bevestigt wat men hoort te weten. De gedachte erachter is vooral dat de doelgroep (allochtoon en laag opgeleid, het ‘volk’ dus) al die juiste en correcte dingen nog niet weet. Dat uitgangspunt van de burgerij, is van oudsher de inspiratiebron voor deze waarschuwende en in feite moralistische seksuele voorlichting.
Tekortkomingen
Wie bij voorlichting aan echte vrije kennis en vaardigheden denkt, kan niet anders dan struikelen over de tekortkomingen van dit pakket.
-Het gaat niet over de liefde. Begrijpelijk, want waarschijnlijk weten de voorlichters daar zelf geen raad mee. ‘Verliefdheid is leuk, maar... ‘ zeggen ze in het begin, en daarmee begint het pakket. Dat gaat dus niet over liefde, maar over correct gedrag.
-Als dit pakket voor 13/14 jarigen bestemd is zijn de jongeren in de video aan de oude kant. De deels geschreven wetten verbieden het natuurlijk ook om iemand jonger dan 18 met seks te associëren, maar je krijgt hier toch wel het gevoel dat je met een soort gehuwden-in-spe te maken hebt.
-De jongeren in de video zijn multicultureel aanwezig. Uitgerekend de jonge Marokkaanse vrouw met de hoofddoek (een meisje kun je het niet noemen, en een ‘meid’ al helemaal niet) verkondigt de overtuiging dat ze voor het huwelijk niet aan seks doet. Alleen al om deze bevestiging van het vooroordeel zou het pakket zo door de wc gespoeld kunnen worden. Je kan als Marokkaans meisje dus geen kant op. Niet alleen je moeder eist dat je maagd blijft, ook de Nederlandse voorlichting doet dat. Het enige wat het hoofddoekmeisje van haar leeftijdgenoot te horen krijgt is dat zij zelf misschien wel maagd kan blijven, maar dat ze dan toch nog niet weet wat haar bruidegom allemaal uitgespookt heeft. Die is raak, en hoofddoekje belooft dat ze daar nog eens goed over zal nadenken. Weer een zorg erbij.
-Naakt is uiteraard taboe, verwacht dus geen info over vrijen. Het grote bloot is aan het slot wanneer het Nederlandse stel (eigenlijk al sprekend een echtpaar) in ondergoed in bed ligt, praat over veilig vrijen, geen condoom heeft, naar de slaapkamer van de ouders loopt, een condoom uit het nachtkastje haalt, en daarmee terugloopt naar de eigen kamer. Einde, en ze leefden nog lang en relationeel.
- De hoofdmoot van de inhoud van het pakket gaat over soa en anticonceptie. De informatie daarover is uitgebreid, en daar kunnen de leerlingen ook een proefwerk over verwachten.
Een heel braaf project dus.

SOA-stichting, Lang Leve de Liefde, www.soaaids-professionals.nl/onderwijs

Dik Brummel

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |