sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

 

home > opinie > over seksuele voorlichting > boekbespekingen > het vagina- en haar penisboek

Boekbesprekingen

 

Het vagina- en Haar penisboekOmslag van Het penisboekOmslag van Het Vaginaboek

Het is opvallend hoe groot de inbreng van Katholiek opgevoede Belgen is op Nederlands seksgebied. Jos van Ussel was bijna 40 jaar geleden de goeroe van het emancipatorische denken, die de seks het liefst wilde oplossen in maatschappijkritiek. Sinds 30 jaar geleden de Vereniging voor Seksuologie werd opgericht speelde Fons Vansteenwegen daarin een hoofdrol bij de restauratie van het geloof in het huwelijk. Het nieuwste handboek ‘Seksuologie’ uit 2004 staat onder redactie van Luk Gijs, die niets moet hebben van een zelfstandige seksuele wetenschap.
En de meest in het oog springende voorlichter over seks is zonder twijfel Goedele Liekens. Zij is mooi, intelligent, leuk, sexy en sympathiek. Ze heeft de juiste leeftijd en het juiste geslacht. Ze doet het goed op de televisie en kent haar statistieken. En ze heeft een missie, het bevorderen van vooral het vrouwelijk plezier in de seks.

Haar twee boeken Het Vaginaboek (2005) en Haar Penisboek (2006), beide uitgegeven bij de Belgische Standaard Uitgeverij, vormen op dit moment de meest uitgebreide populaire voorlichting over de twee geslachtsdelen en wat daarmee in verband gebracht kan worden.
Beide boeken zijn voornamelijk op vrouwen gericht: Het Vaginaboek ‘omdat 90% van de vrouwen zich voor hun genitaliën schaamt, er weinig van weet en er niet over kan praten’, het Penisboek ‘omdat wij vrouwen maar beter de beste vriendjes kunnen worden met zijn penis als wij voluit willen genieten van seks’.

Opvallend is de vormgeving van beide boeken: niet alleen staat er op elk van de in totaal 450 bladzijden een illustratie of versiering, maar ook lettertypen, kleuren en de pagina-indeling zelf vertonen enorme variatie. Grote foto’s over een dubbele pagina met nauwelijks tekst worden afgewisseld met drukke blokjes tekst in twee of meer kleuren, met cartoons, kreten met uitroeptekens, weetjes, cijfers uit onderzoek, grapjes, verbodsborden, enzovoort. Deze vormgeving doet het meest denken aan sommige schoolagenda’s of schoolboeken: vrolijk, druk, kleurig, veel entertainment met daartussen brokjes feiten, waarschuwingen, testjes en aansporingen.
De informatie over penis en vagina is zeer uitgebreid. Er bestaat veel onwetendheid, angst en schaamte. Dus moet ook steeds weer verteld worden dat het zachte knobbeltje achterin de vagina geen kanker is maar de cervix, dat de voorhuid helemaal over de eikel naar achteren geschoven moet kunnen worden, dat er grote variatie is in vorm en afmeting van penissen en schaamlippen (met een reeks tekeningen en foto’s ter illustratie), waar het maagdenvlies zit als het er zit, enzovoort. De aansporing dat de seksen elkaars lustorgaan leren kennen om prettig te kunnen vrijen ontbreekt niet.

Eigenlijk had de schrijfster het hierbij kunnen laten als het alleen om penis en vagina zou gaan, maar dan zouden de twee boeken samen niet meer dan 50 pagina’s tellen.
De rest is dus algemene seksuele voorlichting over heel veel standjes, voorbehoedsmiddelen, soa’s, G-plek en prostaat, masturberen (is gezond), menstruatie, schaamhaar verwijderen, welk ondergoed beter is voor de vruchtbaarheid, speeltjes voor nog betere seks,. Steeds worden tussen de informatie, adviezen en waarschuwingen kleine uitstapjes gemaakt naar vreemde gebruiken bij vreemde volkeren, onderzoeksresultaten (Goedele heeft via het blad Humo 16000 mensen een vragenlijst laten invullen), historische en andere interessante feiten (walvissen hebben de grootste vagina en penis, spitsmuizen de kleinste).

Natuurlijk heeft het boek, zoals elk boek, ook tekortkomingen:

Vijftig jaar geleden bestudeerde ik al boeken over seksuologie en voorlichtingsboekjes die zichzelf wetenschappelijk noemden. Na een tijdje keek ik alleen wat er over zelfbevrediging in stond, want dan wist ik al wat de kwaliteit was. Tegenwoordig kijk ik wat er over pedo’s in staat. In Haar Penisboek noemt Goedele lustremmende medicijnen (geheel volgens feministisch recept komt dat onderwerp niet voor in Het Vaginaboek). Ze vertelt dat die chemische castratie vroeger bij homo’s en masturbanten werd toegepast, en nu bij verkrachters en pedoseksuelen, maar dat helaas het effect niet 100% is, waardoor je ze toch niet kunt vrijlaten. Kortom, ondanks alle opleukerij en grote hoeveelheden weetjes waarvan je je afvraagt wat je daar nu eigenlijk aan hebt is het een keurig aangepast geheel in overeenstemming met de heersende mening. Best wel interessant en informatief voor onwetenden.
Maar zoals Foucault 30 jaar geleden al over de seksuele voorlichters schreef: we bedoelen het goed, we willen dat mensen vrij zijn en allerlei bijgeloof en oudewijvenpraatjes overboord gooien. Maar als we niet heel erg goed opletten, brengen we gewoon een nieuw keurslijf aan van vrolijke kwalijke misvattingen.

Manuella de Rijke

Goedele Liekens, Het vaginaboek, isbn 9789077692417
Goedele Liekens, Haar penisboek, isbn 9789002219993

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |