sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

 

home > opinie > over seksuele voorlichting > boekbespekingen > zin in vrijen...

Boekbesprekingen

 

Zin in vrijen...

Omslag van het boek Zin in vrijen...voor mannenAl vanaf de begintijd van de consultatiebureaus, meer dan honderd jaar geleden, bleek dat het huwelijksleven meer problemen kende dan alleen ongewenste zwangerschap. Of liever gezegd: de vraag naar anticonceptie maakte het ook mogelijk om seksuele problemen aan de orde te stellen. Pijn bij de geslachtsgemeenschap, impotentie, verschil in behoefte, en daaromheen schaamte, spanningen, schuldgevoelens, die weer te maken hadden met levensomstandigheden en met algemeen heersende opvattingen over wat normaal en abnormaal, goed en fout was.
Al spoedig verschenen er boeken waarin deze huwelijksproblematiek werd besproken en van oplossingen voorzien. Het beroemdste is nog steeds Het Volkomen Huwelijk van Theo van den Velde, maar het was niet het eerste en zeker niet het laatste van een lange reeks. Het is interessant om te zien hoe er telkens kleine verschuivingen optreden in wat als algemeen bevorderlijk voor een goed seksueel leven van man en vrouw wordt beschouwd.
Ook aan de bureau’s en op het spreekuur van artsen die zich seksuoloog noemden, werd op het gebied van ‘huwelijksproblemen’ voorgelicht, soms begeleid, al dan niet met medicijnen. Bekende Nederlandse namen van voor 1975 zijn Premsela, Levie, Wibaut, Storm, en v. Emde Boas. Eigenlijk is er in deze situatie in principe weinig veranderd. Nog steeds vormen gehuwde stellen de typische klanten van de seksuoloog, een arts of psycholoog die zich heeft verdiept in de behandeling van seksuele problemen van echtparen.
De status van de seksuologie is de laatste twintig jaar geleidelijk verhoogd door de oprichting van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. Deze geeft een Tijdschrift uit op academisch niveau, en formuleert de eisen waaraan iemand moet voldoen om zich ‘seksuoloog NVVS’ te mogen noemen. De vereniging wil wetenschappelijk verantwoord hulpverlenen, en wil het amateurisme in de seksuologie achter zich laten. “Iemand een advies geven en zeggen dat het geholpen heeft is niet voldoende. Er moet ‘evidence-based’ (dus op basis van wetenschappelijk onderzoek) aan hulpverlening gedaan worden”, zei Rik van Lunsen vorig jaar nog tegen De Nieuwe Sekstant.
Hannie van Rijsingen is zo’n seksuologe NVVS met een eigen praktijk. Ze heeft twee boekjes gepubliceerd, Zin in vrijen?...voor vrouwen, en Zin in vrijen?...voor mannen. Deze titels passen bij onze tijd. Niet het huwelijk, niet de relatie, niet de emancipatie, nee, de afzonderlijke man en vrouw, levend in verschillende werelden, worden hier aangesproken. Interessant zijn de ondertitels. Bij het boek voor vrouwen is dat: ‘Wat een vrouw kan doen als zij geen zin heeft en hij wel’. Bij de mannen staat er: ‘Wat een man kan doen als hij zin heeft en zij niet’.
Hij heeft dus wel zin en zij niet. Duidelijker kan de aloude tweespalt tussen mannen en vrouwen niet worden geillustreerd.
Het huwelijk is wel een vanzelfsprekend uitgangspunt (overspel is niet goed) en de adviezen zijn bedoeld om de relatie weer te doen opbloeien. Niet, zegt de schrijfster, met middeltjes, trucjes, sexy kleding of pornofilms. Die zijn er al genoeg. Nee, ze wil echt dat het stel met elkaar (opnieuw) gaat communiceren, van elkaar geniet, en geluk ervaart.
Het boek begint dan ook met een geloofsverklaring:
“Ik geloof in gezonde, rustgevende, harmonische, betekenisvolle verhoudingen. Relaties waarin mensen graag thuiskomen en plezier aan elkaar beleven. Ik geloof in wederzijds respect en steun, ook in moeilijke tijden of perioden die minder voorspoedig zijn. Verder geloof ik in een duurzame, bevredigende seksualiteitsbeleving waaraan beide partners energie ontlenen of na tijden van drukte weer tot elkaar komen, waardoor irritaties plaatsmaken voor begrip en mildheid.”
Dit is geen ‘evidence-based’ seksuologie, het geeft wel aan wat de ideologische grondslag,het geloof, is van het vak.
De boekjes zijn dan ook gericht op die groep van lezers die dat geloof willen accepteren. Gehuwden, die na de eerste jaren van romantiek merken dat het niet zo opwindend meer is, die samenleven met irritaties en onderhuidse ontevredenheid, maar die niemand anders hebben of zeggen te willen. Voor hen bieden deze boekjes een aantal praktische aanwijzingen om het huwelijk weer de glans te geven die gelovigen graag zien, die ze ook in de film en op de televisie dagelijks voorgeschoteld krijgen. Zeker nuttig dus, zoals mensen in de gevangenis ook hun voordeel kunnen doen met welzijnswerk.

Hannie van Rijsingen, Zin in vrijen .., voor mannen [Wat een man kan doen als hij zin heeft ], Aramith, Haarlem, 2002 en Zin in vrijen [Tips voor vrouwen die meer plezier willen ervaren in seks], Altamira, Heemstede 1999

Manuella de Rijke

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |