sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

home > seksuele informatie > problemen bij het vrijen > vragen > hoe kan ik zo tegenstrijdig zijn?

Vragen

 

Hoe kan ik zo tegenstrijdig zijn?

Ik wil een vraag voorleggen waar ik al een tijdje mee rondloop. Ik ben achttien jaar en ik heb sinds 5 jaar een vaste vriend. Ik merk dat ik heel afhankelijk ben van hem, terwijl ik juist heel erg feministisch ben opgevoed. Ik kijk heel erg tegen hem op. Hij heeft meer geleerd dan ik, en hij doet zijn werk heel goed. Ik voel me dus klein bij hem, terwijl ik ook heel veel van hem houd. Ik zou bij wijze van spreken doodgaan als hij me zou verlaten.
Ik wil ook heel erg voor hem zorgen, dus wanneer hij naar zjjn werk gaat sta ik ook op en maak boterhammen voor hem klaar. Van hem hoeft het niet en mag ik rustig in mijn bed blijven liggen. Maar ik heb van mezelf zo’n drang om hem te verwennen. Ik snap zelf echt niet hoe ik zo tegenstrijdig kan zijn.
Tegen mijn vriendinnen kan ik hier niet ver beginnen, want die kennen mij als stoer en onafhankelijk. Als ik bij mijn vriend ben vind ik dit niet erg, maar als ik erover na ga denken, voel ik me zo stom. Zou hier een oplossing voor zijn? I k hoop dat u een antwoord voor mij heeft waar ik iets mee kan beginnen.

Een instant oplossing zou zijn: “Blijf eens een keer in je bed liggen in plaats van brood klaar te maken” of “Maak je geen zorgen, iedereen heeft wel eens zo’n bui” of “Praat er eens goed over met je vriend.” Die oplossingen zijn niet verkeerd maar je kunt ze zelf ook bedenken.
Ons antwoord is meer bedoeld als algemene beschrijving van de situatie waar niet alleen jij maar heel veel mensen zich in bevinden. Je bent zelf al begonnen met daarover na te denken, en als het aan ons ligt ga je daar nog een tijdje mee door.
Je zegt dat je feministisch bent opgevoed. Dan vertel je dat je je heel afhankelijk opstelt tegenover je vriend. Je kijkt tegen hem op en voelt je onzeker. Vervolgens vertel je hoe graag je hem verzorgt, al hoeft dat van hem helemaal niet zo erg. Ten slotte zeg je dat je heel veel van je vriend houdt en dood zou gaan als hij je zou verlaten.

Het onderscheid tussen de geslachten is al heel oud. En dat verschil zit niet alleen in de geslachtsorganen, maar overal, in de vorm van het lichaam, de beharing, de stem, de hormonen, de hersens, en dus in het gedrag in het algemeen, de gevoelens, de seksuele fantasieën, de sociale en relationele behoeftes, de belangstelling en de ambities, het taalgebruik, en ga zo maar door.
Mannetjes zijn in het algemeen groter en sterker. Ze zijn meer op vechten en krachtsport ingesteld. Ze spelen onder elkaar graag de baas. Ze hebben meer belangstelling voor de buitenwereld. Ze willen graag overal goed in zijn. Ze willen graag door een vrouwtje bewonderd worden. Ze willen graag meer dan één vrouwtje veroveren.
Vrouwtjes zijn de baas in de binnenwereld van kinderverzorging en intimiteit. Ze hebben meer belangstelling voor intieme relaties, ze hebben meer gevoel voor inleving in een ander, letten beter op gelaatsuitdrukkingen, verlangen vooral naar een ideale man, en vertonen eerder en vaker zorggedrag. Bij de meeste mensen wordt het werk in de keuken door de vrouw gedaan en als er technisch geklust moet worden doet de man dat. Er zijn meer mannen die in de keuken de weg weten dan vrouwen die onder de auto kruipen. De seksuele verschillen worden door vrouwen nog meer in stand gehouden dan door mannen. Dat hoort bij onze 'natuur'. (Wat niet wil zeggen dat het daarom goed is.)
Maar het is dus wel zeer begrijpelijk dat je je in het gezelschap van je vriend minder zeker van jezelf voelt en dat je tegen hem opkijkt. Het is een onderdeel van de paarvorming en het voortplantingsgedrag. Jouw onzekerheid hoort bij zijn flinkheid, jouw omhoog kijken hoort bij zijn neerkijken. En aan nog veel meer dingen merk je hoe je allebei typisch seksueel (dat wil zeggen mannelijk versus vrouwelijk) gedrag en gevoel vertoont. Al het seksuele gedrag, dat we in miljoenen jaren hebben ontwikkeld, dient tenslotte maar één doel: de voortplanting van de soort. De waarschijnlijke uitkomst van jullie huidige situatie is dat je kinderen krijgt en trouwt. Ik zeg 'waarschijnlijk' omdat de toekomst nooit voor 100% vastligt.

Het tweede punt dat je aan de orde stelt is je zorggedrag. Je maakt 's morgens brood voor hem klaar en dat vind je nog leuk ook. Je denkt, net als veel mensen, dat dit gedrag je onderdanig of onvrij maakt. (Is dat misschien wat je onder feministische opvoeding verstaat?) Maar dat is niet helemaal waar. Er is niets mis met zorgen. Integendeel, het is een vorm van gedrag waar we over het algemeen de hoogste waarde aan toekennen. Als je ziek bent en er is iemand die goed voor je zorgt dan is dat de helft van je genezing. We vinden een maatschappij goed als er een goede zorgsector is. Als mensen over liefde nadenken, komen ze bijna altijd terecht bij het 'iets voor een ander doen' in plaats van 'alleen aan jezelf denken'. Daar bedoelen ze dus zorg mee. Zorggedrag is iets waar we van nature aanleg toe hebben maar wat we ook moeten leren. Kleine kinderen kunnen nog niet zo goed zorgen. Meisjes leren het eerder en beter dan jongens. Het meest ontwikkelt zorggedrag zich pas goed na de volwassenheid. Hetzelfde jonge meisje dat met haar verleidelijke gedrag een jongen verovert, verandert in negen maanden in een toegewijde moeder, die haar baby elk moment gadeslaat, voedt, verschoont, troost, stimuleert, toelacht, ermee praat, speelt.
Jongens leren in diezelfde tijd de zorg voor vrouw en kind op zich te nemen. De wilde avonturier komt tot rust en verandert in een verantwoordelijke en betrouwbare vaderfiguur met een vaste baan en een pensioenregeling.
Zit er ook een addertje onder het gras? Jazeker. Waarom vind je het zelf eigenlijk een beetje negatief om zo zorgzaam te zijn? In de eerste plaats omdat zorg geen hoog maatschappelijk aanzien heeft. Verder hebben jonge mensen vaak een hekel aan zorggedrag van een ander en dus ook van hun eigen neiging om te zorgen. Dat komt doordat dat ze bij zorggedrag aan hun moeder en/of vader moeten denken. Ouders verzorgen je wel maar je moet ze daarvoor ook dankbaar zijn. Soms halen ze je eigen initiatief weg door alles voor je te doen en dan klagen ze ook nog over je gebrek aan initiatief. Dat soort dingen. Iemand die zorgt speelt ook de baas. Moeders zijn aan de ene kant wel lief maar aan de andere kant zijn ze ook bazig en lastig, ze houden je in de gaten. Dit gedrag is bij meisjes geprogrammeerd in onze miljoenen jaren oude voorgeschiedenis. Dit verklaart waarom jij niet alleen de neiging hebt om je vriend te verzorgen, maar het nog leuk vindt ook. Dat doe je dus niet omdat je kleiner en zwakker en zielig bent. Is dat de boodschap van het feminisme?. Nee, integendeel, het is voor jou een manier om ook van betekenis te zijn als partner. In feite speel je de baas. Je bindt je vriend aan je, want hij zal je heus wel dankbaar zijn ook al hoeft het van hem niet zo. Op deze manier wen je aan het huiselijke leven van een echt- en ouderpaar. Wat daar meestal gebeurt is dat de zorgtaken verdeeld worden. De man brengt het (meeste) geld binnen, repareert de auto of de afvoer, de vrouw doet het huishouden en heeft de eerste zorg voor de kinderen. En zo is het in 90% van de gevallen. Dat klopt ook omdat het seksuele nu eenmaal zeer diep in ons wezen en in de aard van de samenleving verankerd ligt. Het is dus ook logisch dat je bij dat natuurlijke gedrag ook de beloning van een prettig gevoel krijgt.

Ten slotte zeg je dat je van hem houdt en dood zou gaan als hij je zou verlaten. Je wilt niet alleen voor hem zorgen, maar je bent ook aan hem gehecht. Dit zijn tegengestelde zaken, al heten beide 'houden van'. Als je aan iemand gehecht bent, vind je het heerlijk als ze er zijn, maar ben je ook bang ze te verliezen. Hechting gaat terug op de kindertijd en komt bij alle hogere dieren voor. Het jonge kind hecht zich aan de moeder, d.w.z. blijft zo veel mogelijk in de buurt en voelt zich dan lekker, wordt ongerust als moeder weggaat, boos als ze langer wegblijft, en ontroostbaar wanhopig als ze helemaal wegblijft. Dit hechtingsgedrag blijven we ook op latere leeftijd vertonen. Hechting is een van de heftigste vormen van gedrag en gevoel die we kennen. Voeg daar het seksuele verlangen bij en je hebt de meest explosieve mix, die we kennen onder de naam 'liefde' of 'relatie'. De helft van de popmuziek gaat over hoe heerlijk het is om bij iemand te zijn en de andere helft over hoe erg het is om in de steek gelaten te worden.
Dit is dus ongeveer de situatie waarin je je bevindt. Schrijf nog eens terug.

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |