sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

home > seksuele informatie > problemen bij het vrijen > voortijdige zaadlozing > premature ejaculatie

Voortijdige zaadlozing

 

Premature ejaculatie (te snel klaarkomen)

Koos Slob

Seksuoloog Prof. Dr. Koos Slob

Dr. Koos Slob

Te snel klaarkomen (ook wel premature ejaculatie, kortweg PE genaamd) is bij mannen de meest voorkomende seksuele klacht.
Tussen de 25 en 60% van alle mannen zou hier last van hebben.

Een omschrijving van premature ejaculatie
Wat is premature ejaculatie (te snel klaarkomen) eigenlijk? Kort gezegd betekent het dat de zaadlozing optreedt vóór of binnen 1 à 2 minuten na het inbrengen van de penis, met daarbij het gevoel geen enkele controle te hebben over wat er gebeurt.
In veel gevallen kan de man van zijn partner (vrouw of man) geen enkele aanraking aan zijn stijve penis verdragen omdat hij dan direct klaarkomt. Op een of andere manier is die aanraking zo opwindend dat de ejaculatiereflex op gang komt. Hij mist elk gevoel van 'controle'.
Ook kan het zijn dat mannen tijdens of vlak voor het naar binnen gaan klaarkomen. We spreken dan van een 'ejaculatio ante portas', een zaadlozing voor de deur. Mannen zelf beleven het nogal eens alsof ze 'te gevoelig' zijn, en zeker ervaren ze het als iets wat hen overkomt, iets waar ze volstrekt niets aan kunnen doen, geen controle over hebben.

Enkele karakteristieken van premature ejaculatie (te snel klaarkomen)
Haensel (2003) spreekt van premature ejaculatie als de ejaculatie optreedt

EP als gevolg van medicijngebruik telt dus niet mee, evenmin als er sprake is van recente veranderingen in de seksuele relatie, situatie of frequentie van seksuele activiteit

Toch is het niet altijd even duidelijk, vooral het punt 'voordat de man het wil'. Sommige mannen komen met de klacht dat ze te snel klaarkomen en dan blijkt dat ze wel 10 of 15 minuten kunnen neuken. Zij hebben echter het idee dat ze tekort schieten doordat ze hun partner niet kunnen laten klaarkomen. Dat is natuurlijk een misvatting, want we weten al sinds Shere Hite (1977) dat slechts 30% van alle vrouwen tijdens het neuken klaar kan komen.
Als de man lang niet is klaargekomen en heel erg geil is, is het vrij normaal als hij moeite heeft om zijn ejaculatie te beheersen Dat betekent dat nogal wat 'one night stands' op een teleurstelling kunnen uitlopen vanwege
een veel te snelle ejaculatie.

Hoe werkt de ejaculatie?
Door een samenspel van hersenen, ruggenmerg en bloedvaten wordt de penis door inwendige of uitwendige prikkels stijf. De prikkeling van de penis versterkt het opwindingsgevoel en op een gegeven moment wordt de spanning zo hoog dat de ejaculatie-reflex afloopt.
De meeste mannen kennen een 'point of no return', een soort gevoel dat je over de top gaat en de ejaculatie gebeurt.
De ejaculatie kent drie onderdelen: de emissie, de expulsie en het orgasmegevoel.
De emissie is het 'toeschieten' van de opgeslagen spermatozoën uit een deel van de zaadleiders en van het ejaculatievocht uit prostaat en zaadblaasjes. Het sympatisch zenuwstelsel zorgt hiervoor. De emissie zorgt voor het 'point of no return', want hierop volgt onvermijdelijk de expulsie.
De expulsie is het naar buiten schieten van het ejaculaat en staat onder invloed van het somatisch zenuwstelsel: de diverse spieren in penis en bekkenbodem worden gestimuleerd.
Het orgasmegevoel is nog steeds grotendeels onbegrepen, maar mogelijk wordt het (gedeeltelijk) opgewekt door de ritmische samentrekkingen van de spieren die voor de expulsie zorgen. Het orgasme gaat vooraf aan de expulsie.

Waardoor ontstaat premature ejaculatie (te snel klaarkomen)?
Masters & Johnson (1970) meenden dat premature ejaculatie een soort aangeleerd gedrag was. Het zou ontstaan zijn doordat de man in het begin van zijn seksuele carrière vaak vlug en stiekem klaar moest komen als hij met een partner was. Ook als hij masturbeerde deed hij dat heel vlug en snel, in plaats van er uitgebreid van te genieten. Het vlug klaarkomen zou dus een aangeleerd gedrag zijn.
Tegenwoordig denken we daar wat anders over. Natuurlijk kan premature ejaculatie bij sommige mannen wel 'aangeleerd' zijn, maar er komen ook steeds meer aanwijzingen dat biologische factoren een rol spelen. Die mannen hebben dus van nature een overgevoelige penis.

Wat kun je aan premature ejaculatie (te snel klaarkomen) doen?
Er zijn natuurlijk allerlei huismiddeltjes: tijdens het vrijen denken aan iets anders, iets 'negatiefs' (niet erg bevorderlijk voor de intimiteit), een aantal borrels vooraf (soms blijft dan de erectie uit), van te voren masturberen (bij sommigen lukt het dan helemaal niet meer).
Liever propageer ik de volgende mogelijkheden:

Alleen een pilletje voor premature ejaculatie (te snel klaarkomen) is niet voldoende
Het is onze ervaring dat in nogal wat gevallen alleen een pilletje of een zalfje niet voldoende is. Therapeutische begeleiding en ondersteuning is heel vaak nodig. Per slot is premature ejaculatie iets waar veel mannen jarenlang onder geleden hebben, en dat heeft natuurlijk allerlei psychologische gevolgen: van onzekerheid tot angst om (weer) te falen. En tot op zekere hoogte geldt dat ook voor hun partners. Mannen dienen zich te realiseren dat het ook een betrokken inzet van henzelf vereist. En zoals dat voor alle seksproblemen geldt: je kunt het niet op het bordje van de therapuet leggen, maar je moet zelf aan de slag gaan, met de therapeut als coach.

Meer info: zie de webvertorial van dr. Waldinger of zijn eigen site www.vroegtijdigezaadlozing.nl

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |