sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

home > seksuele informatie > problemen bij het vrijen > voortijdige zaadlozing > te vlug klaarkomen

Voortijdige zaadlozing

 

Te vlug klaarkomen

Dik Brummel

Telkens weer komt bij ons de vraag binnen wat er te doen valt aan te vlug klaarkomen. Meestal wil men ook een vlug antwoord.

Te vlug klaarkomen is een veelgehoorde klacht. Er zijn verschillende manieren waarop je naar het te vlug klaarkomen kunt kijken. Meestal vraagt de man niet hoe het komt maar wat er aan te doen is. Hij wil een oplossing, en wel zo snel mogelijk. De hulpverlening sluit hierbij aan. In de seksuologie zijn verschillende therapieën ontwikkeld, waarvan sommige beter lijken te werken dan andere. Ook de zelfhulp (probeer vlak van te voren te masturberen) en de commercie (dankzij deze zalf kun je uren doorgaan!) werken op deze manier. Ze zijn, zoals dat heet, ‘oplossingsgericht’. De NVSH-site bevat een overzicht van de verschillende praktische tips, hulpmiddelen, en therapieën die hun nut enigszins bewezen hebben.

Achtergrond van te vlug klaarkomen
Maar we moeten ons ook afvragen wat eigenlijk de achtergrond van het te vlug komen klaarkomen is. De man die vlug klaarkomt is in onze cultuur geen held. Het kan een jongen zijn die voor de eerste keer bij een prostituee op bezoek gaat en al klaarkomt in zijn onderbroek terwijl zij zich staat uit te kleden. Deze jongens zijn nog wel enigszins vertederend. Minder sympathiek vindt men de cowboys in de film die hun laarzen aanhouden, even op en neer wippen, en "Wham bam, thank you mam" roepen.
En dan is er de man over wie vrouwen al honderden, ja duizenden jaren klagen. Hij is hevig verliefd en wil haar alles geven als hij maar met haar mag. Na een minuut heftig hijgen komt hij klaar, rolt van haar af, steekt een sigaret op, toont geen belangstelling meer, valt in slaap, of herinnert zich plotseling een afspraak waar hij snel naartoe moet.
Al sinds de oudheid geven handboeken over de liefde dan ook vooral aan de man instructies om de vrouw voldoende tijd en aandacht te geven, zodat ook zij ten volle van het samenzijn kan genieten.

Te vlug klaarkomen en het streven naar gelijktijdig orgasme
In de afgelopen 75 jaar, sinds Het volkomen huwelijk van Van der Velde is het recht van de vrouw op seksuele bevrediging in het huwelijk algemeen aanvaard. Dit houdt in dat de meeste mannen hun best doen om het de vrouw naar de zin te maken. Ze streven naar een gelijktijdig orgasme of zorgen ervoor dat de vrouw als eerste komt. Sterker nog, niets geeft de man meer plezier dan te merken dat hij een vrouw kan opwinden en klaarmaken, als het kan meerdere malen. De man die zijn best doet om de vrouw ook tot orgasme te brengen wordt in de feministische lectuur ook wel bespot, omdat hij zo plichtmatig doorploetert.

Te vlug klaarkomen en de oorlog tussen de seksen
Het is niet moeilijk te begrijpen dat achter het te vlug klaarkomen de oorlog tussen de geslachten een rol speelt. Jongens en meisjes groeien op in aparte werelden, en komen alleen bij elkaar om wille wat ten diepste en uiteindelijk voortplantingsgedrag is. Het gevolg laat zich raden. Bijna altijd is het zo dat de jongen graag wil en het meisje tegelijk uitdagend en afwerend doet. Als ze dan met elkaar aan seks doen, is het meestel de jongen die als eerste of als enige klaarkomt. In het gunstige geval vangen beiden het goed op en wordt het na een periode van aanpassing beter. In ongunstige gevallen heeft men herhaalde ervaringen van wat men dan als mislukken beschouwt. Het meisje denkt dat zij niet klaar kan komen, de jongen denkt dat hij te snel komt. En beiden zijn ze geneigd zichzelf - of van de weeromstuit de ander - de schuld te geven.

Wat is te vlug klaarkomen?
Het is onmogelijk om objectief vast te stellen wat te vlug is. Maar therapeuten, artsen, onderzoekers, farmaceutische industrie, ziektekostenverzekeraars, voorlichters en journalisten willen graag een beetje houvast hebben.
Een heel bekend geworden criterium is van Masters en Johnson (1970), die voorstelden om de zaadlozing te vlug te noemen als in meer dan 50 procent van de gevallen de vrouwelijke partner niet tot orgasme kwam, terwijl zij daar normaal gesproken geen probleem mee had. Want er zijn natuurlijk veel vrouwen die nooit of bijna nooit klaarkomen. Die lijden volgens Masters en Johnson aan 'anorgasmie', en hun partner kun je daar moeilijk de schuld van geven. Het kenmerk van Masters en Johnsons aanpak is dat zij uitgaan van het echtpaar. "Het echtpaar is de patiënt", was hun credo. Daarop was ook hun therapie voor paren, dus niet voor individuen, gebaseerd.
Er kwam later uiteraard veel kritiek op Masters en Johnson, met name omdat hun therapie helemaal niet zo goed werkte als zij het deden voorkomen. Wij weten hoe dat komt: seksuele problemen komen niet uit de lucht vallen, ze vormen een onderdeel van het seksuele systeem zelf; seksuele therapie voor echtparen is in het beste geval een vorm van pappen en nathouden.
Zoals op alle terreinen, ontstond ook tegen de gedragstherapie van Masters en Johnson een reactie. Met de toenemende kennis van biologische processen, de werking van hormonen, neurotransmitters, de 'lichamelijke' verklaring van 'psychische' ziekten, dus ook de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zoals antidepressiva ontstond ook een ander beeld van seksuele problemen. De nadruk kwam nu weer te liggen op het individu.

Marcel Waldinger over te vlug klaarkomen
Wat betreft het te vlug klaarkomen is in Nederland Marcel Waldinger de meest prominente deskundige. In zijn boekje Klaar is Kees uit 1998 veegt deze neuropsyschiater de vloer aan met Masters en Johnson en hun echtparentherapie. Waldingers typische patiënt is een jongeman die na een of twee stoten al klaarkomt, of zelfs nog eerder, als zijn penis de vagina nadert, of bij de eerste aanraking. Dit soort jongemannen is op allerlei terreinen veel te snel, overactief, zenuwachtig, enz. Hun probleem zit letterlijk tussen hun oren, want er is sprake van een gestoorde overdracht van neurotransmitters in de hersenen. Waldinger helpt deze mensen met een bepaalde groep antidepressiva. Van die medicijnen was namelijk al gebleken dat ze een vertragende werking hebben op de ejaculatie.
Deze extreem vlugge jongemannen zijn alleen maar het topje van de ijsberg. Maar wie hoort daar dan verder nog bij? Dan kom je weer terug bij de vraag: wat is te vlug? Zowel de artsen als de farmaceutische industrie willen graag dat er een objectief criterium komt, omdat er dan sprake is van een aandoening die door de verzekeringsmaatschappijen zou kunnen worden vergoed.
Een manier om aan objectieve criteria te komen is door statistisch onderzoek. En dat heeft Waldinger (op dit moment werkzaam bij de Universiteit van Utrecht) nu gedaan, met steun van de firma Pfizer (de producent van Viagra). In een artikel in het ‘Journal of Sexual Medicine’ worden van een aantal nationaliteiten de gemiddelde tijden genoemd waarbinnen mannen klaarkomen. Voor de Nederlandse man blijkt dat 5,1 minuut te zijn. Ter vergelijking: de Engelsman trekt er 7,6 minuten voor uit, terwijl de Turk de klus in 3,7 minuten klaart. Heerlijke cijfers voor een sappig berichtje in de krant. Voor een hoop mannen ook een geruststelling dat ze met 5 minuten normaal zijn. Waldinger stelt nu voor alleen te kijken naar de snelst klaarkomende 2,5 procent van de populatie. Die groep blijkt binnen 1,3 minuten te ejaculeren. Je hebt dan een duidelijk criterium, zegt hij. Een man die binnen 1,3 minuten tot orgasme komt is te vlug en heeft recht op vergoeding van een behandeling. De medicijnen voor die behandeling worden uiteraard door Pfizer geleverd.
De verzekeringsmaatschappijen zullen wellicht zeggen: waarom die groep van 2,5 procent? Waarom niet een kleinere groep, bijvoorbeeld van 0, 5 procent? Die komen binnen 50 seconden klaar, dat is pas echt vlug. Enfin, dat is een kwestie van onderhandelen.

Wat je zelf aan het te vlug klaarkomen kunt doen
Er bestaan allerlei adviezen, die soms kunnen helpen en soms niet:

Wat je samen met je partner aan het te vlug klaarkomen kunt doen
De bovenstaande adviezen kun je ook samen met je partner doen. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden:

Meer info: zie de webvertorial van dr. Waldinger of zijn eigen site www.vroegtijdigezaadlozing.nl

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |