sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

home > seksuele informatie > problemen bij het vrijen > ziekte & seks > seksuele stoornissen bij een hart- of vaataandoening

Ziekte & seks

Het plezier in seks kan behoorlijk bedorven worden door het gebruik van medicijnen, na een operatie, als gevolg van chronische ziekte, door depressie, kortom door ziekte. Artsen vergeten vaak over ziekte en seks te praten met hun patiŽnten. Regelmatig komen er dan ook vragen bij ons binnen over dit onderwerp. De bestaande informatie over de relatie tussen ziekte en seks is beperkt en niet altijd even toegankelijk. In ’Ziekte en seks’ beschrijf ik per ziektebeeld wat de invloed van ziekte is op het seksueel functioneren. Ook zal ik aangeven wat er mogelijk is om de nadelige invloed van ziekte op het seksleven zoveel mogelijk te beperken.

Willem van Veen

Seksuele stoornissen bij een hart- of vaataandoening

Het hart en de bloedvaten spelen een hoofdrol bij de (re)acties van het lichaam bij seksuele opwinding. Tijdens seksuele opwinding neemt bij beide geslachten de hartslag toe, alsook de bloeddruk, waardoor de penis van de man en de clitoris en delen van de vulva van de vrouw opzwellen. Het is dan ook logisch dat hart- en vaatstoornissen een negatieve invloed kunnen hebben op het seksueel functioneren.


Na een hartaanval kan een man problemen krijgen met de erectie en de vrouw met een verminderde doorbloeding van de vulva. Mede door deze seksuele disfuncties rapporteren zowel de mannen als de vrouwen een verminderde zin in vrijen.
Mensen met een hartstoornis geven vaak aan dat ze bang zijn voor nog een hartinfarct. Deze angst kan een negatieve rol spelen bij het vrijen. Klaarkomen en de normale lichamelijke belasting bij seksuele activiteit verhogen de kans op een hartinfarct echter niet. Slechts bij een zeer kleine minderheid van de hartpatiŽnten is er enig risico. Laat u hierover informeren door uw arts. Hiernaast hebben vermoeidheid, pijn in de benen en op de borst, spieratrofie, hartkloppingen en kortademigheid een negatieve invloed op het seksleven, men heeft hierdoor minder zin in vrijen.
Erectiestoornis komt ook veelvuldig voor bij mannen met een aandoening aan de bloedvaten, zoals bij arteriosclerose, waarbij verkalking van de slagaders optreedt waardoor deze nauwer en minder elastisch worden. Ook een bypassoperatie kan aanleiding zijn tot een erectiestoornis als daarbij zenuwen beschadigd worden die een rol spelen bij de erectie en de ejaculatie. Bij de vrouw speelt waarschijnlijk vergelijkbare Hartproblematiek een rol.

De erectiestoornis
Men spreekt pas van een erectiestoornis (als gevolg van een hart of vaataandoening) als de man bij het masturberen geen erectie kan krijgen en de (spontane) ochtenderectie niet meer optreedt. In dit geval kan de arts een erectiebevorderend medicijn voorschrijven. Ga als (voormalig) hartpatiŽnt nooit zelf experimenteren met erectiepillen; er kan namelijk een gevaarlijke interactie optreden met de andere medicatie, bijvoorbeeld die welke invloed heeft op de nitraathuishouding. Andere oplossingen voor een erectiestoornis zijn de autoinjectie therapie of een prothese.
Hierbij nog opgemerkt dat een erectiestoornis een gevolg kan zijn van een hart- of vaataandoening, maar het kan ook een aanwijzing zijn voor een (nog niet vastgestelde) hart- of vaataandoening!

Vrouwen en vasocongestie
Omdat het proces van vasocongestie (bloedstuwing in de vaten) in de geslachtsdelen bij mannen en vrouwen vergelijkbaar is, is het opmerkelijk dat medici bij vrouwen met seksuele problematiek en een hart- of vaataandoening, geen oog hebben voor cardiovasculaire oplossingen (een erectiepil?). Misschien is het achterwege blijven van een (seksuele) reactie van de vagina bij seksuele prikkeling de oorzaak van minder zin in seks hebben en de lagere vrijfrequentie. Immers de niet opgewonden vagina kan pijnlijk zijn bij penetratie.

Medicatie en bijwerkingen
Van betablokkers (medicijnen die vernauwing van de bloedvaten en toename van de hartslag tegengaan) is bekend dat ze impotentie kunnen veroorzaken. Hiernaast heeft deze groep medicijnen diverse andere bijwerkingen die een negatieve invloed hebben op het seksleven, zoals vermoeidheid en hoofdpijn,.
ACE-remmers (verlagen de bloeddruk) en Thrombolytica (voor het oplossen van stolsels in het bloed) hebben ook veel bijwerkingen (lage bloeddruk, vermoeidheid et cetera) die van invloed zijn op het seksueel functioneren. Ditzelfde geldt voor Nitrobaat, dat veelvuldig voorge-schreven wordt om angina pectoris (pijn op de borst) tegen te gaan.
Statines (cholesterolverlagend medicijn ) en diuretica (vochtafdrijvende medicijnen) die ook regelmatig worden voorgeschreven bij hart- en vaataandoeningen, kunnen leiden tot erectieproblematiek.
Indien u medicatie krijgt voorgeschreven is het belangrijk om de bijsluiter te raadplegen over eventuele seksuele bijwerkingen. Vraag informatie en advies van uw arts indien bepaalde zaken niet helemaal duidelijk zijn. Neem hierbij zelf het initiatief omdat veel artsen moeite hebben te praten over seksuele problematiek als gevolg van een aandoening.

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |