abortus

Abortuspil MifegyneAls de menstruatie niet komt (je bent dan overtijd) en je hebt geslachtsgemeenschap gehad, dan is er een kans dat je zwanger bent. Of dat zo is, kun je vaststellen met behulp van een zwangerschapstest. Zo’n test kun je al (laten) doen als je een paar dagen overtijd bent.

Praktische informatie over abortus

Abortus mag in Nederland tot 23 weken zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie (19 weken overtijd). Als je meer dan 16 dagen over tijd bent hoeft een vrouw vanaf nu niet meer verplicht thuis vijf dagen na te denken over de beslissing en kan abortus uitgevoerd worden. Bij 16 dagen of minder overtijd hoeft dat niet. Dat eerste gesprek kan zijn met je huisarts, een andere arts (bijvoorbeeld gynaecoloog) of met een kliniek (zie adressen). De abortus vindt plaats in een ziekenhuis of in een speciale abortuskliniek (zie adressen).

Methoden abortuspil

Er zijn twee manieren om een zwangerschap af te breken: de abortuspil en de zuigcurettage. Tot vier weken overtijd kun je kiezen uit een abortuspil of een zuigcurettage. Ben je meer dan vier weken overtijd dan wordt alleen de zuigcurettage toegepast. Hoe verder de zwangerschap gevorderd is hoe meer tijd de behandeling vergt.

Abortuspil

Bij de eerste afspraak wordt met een echo de duur van de zwangerschap vastgesteld. Als je niet meer dan 3 weken zwanger bent, krijg je een paar tabletten (Mifegyne) die ervoor zorgen dat de zwangerschap wordt stopgezet. Twee of drie dagen later moet je thuis zelf een paar andere tabletten () innemen. Deze tabletten zorgen ervoor dat de baarmoeder zich samentrekt en een bloeding veroorzaakt die lijkt op een zware menstruatie en met krampen gepaard gaat.

Zuigcurettage zuigcurettage

Tot ongeveer tien weken na bevruchting is een zuigcurettage mogelijk. De baarmoedermond wordt eerst gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Je kunt ook iets krijgen om slaperig te worden. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt zodat een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht waarmee de vrucht wordt weggezogen. Dit wordt meestal ervaren als een vrij hevige, maar korte menstruatiekramp. Dit alles duurt meestal 5 tot 15 minuten. Als je meer dan drie weken overtijd bent wordt alleen een zuigcurettage toegepast.

Abortus vanaf 11 weken overtijd

Als je meer dan 11 weken overtijd bent moet de baarmoedermond wat verder worden opgerekt. Daarna wordt de vrucht met instrumenten verwijderd. Van tevoren krijg je eventueel medicijnen om de baarmoedermond zachter te maken. Deze behandeling duurt langer, meestal 15 tot 45 minuten.

De kosten van abortus

Als je in Nederland woont, worden de kosten van de behandeling vergoed door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze algemene verzekering garandeert volledige anonimiteit. Om vast te stellen of je AWBZ-gerechtigd bent, moet je een uittreksel uit het persoonsregister van je gemeente meenemen. Daarnaast wordt vaak gevraagd een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, te tonen.

Complicaties bij abortus

De kans op een complicatie tijdens of na de behandeling is uiterst klein. Mogelijke complicaties kunnen overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder zijn. Aanvullende behandeling in een ziekenhuis kan in dat geval nodig zijn.

Na de behandeling

Als er verder geen complicaties zijn, mag je na de abortus gewoon naar huis. Je krijgt eventueel pijnstillers mee en antibiotica om een infectie te voorkomen. Je kunt enkele dagen last hebben van kleine ongemakken, zoals gespannen borsten, bloedverlies of buikpijn. Soms kun je enkele dagen tot weken emotioneel labiel reageren door hormonale veranderingen in je lichaam. In het algemeen heeft de behandeling geen invloed op volgende zwangerschappen. In het geval je problemen ondervindt met de verwerking van de zwangerschapsafbreking kunnen de meeste abortusklinieken je behulpzaam zijn bij het vinden van geschikte hulp.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Wil je praten over het nemen van een beslissing? Kijk op de site van Fiom