terugtrekken 

terugtrekkenOok wel ‘coïtus interruptus’ en ‘voor het zingen de kerk uit gaan’ genoemd. Hierbij trekt de jongen de penis terug als hij op het punt staat om klaar te komen. Hij spuit zijn zaad buiten de vagina, op de grond, op het been of de buik van het meisje, in een zakdoek in zijn hand, of zoiets.

Ervaring en handigheid met terugtrekken

De zaadlozing vindt altijd enkele seconden later plaats dan het orgasme, dus dat maakt de toepassing goed mogelijk. Op het moment dat de jongen voelt dat hij het klaarkomen niet kan tegenhouden, is er nog tijd genoeg om terug te trekken. Het is verder een kwestie van ervaring en handigheid om deze methode goed te gebruiken. De beste gebruiker van deze methode is een jongen die niet te snel klaarkomt (zie voortijdige zaadlozing ), met een meisje dat geen moeite heeft met klaarkomen (zie Ik kom bij het vrijen niet klaar). Ze kunnen dan behoorlijk lang vrijen en genieten met de penis in de vagina. De kans op zwangerschap is klein, zeker wanneer deze methode tijdens veilige dagen wordt gebruikt.

Terugtrekken onveilig?terugtrekken

De meeste voorlichters zeggen dat terugtrekken een onveilige vorm van anticonceptie is. Soms gaan ze er zelfs heftig tegen tekeer, wat overdreven is. Terugtrekken gaat in de praktijk inderdaad nogal eens mis. Als hij erg opgewonden is kan hij klaarkomen voordat hij er erg in heeft. Of zij houdt hem zo omklemd dat hij niet in staat is om zich terug te trekken. Er zijn ook jongens die er gewoon geen zin in hebben of meisjes die het niet romantisch vinden. Terugtrekken is dus niet voor iedereen geschikt, maar dat geldt ook voor de pil. Het is goed dat er verschillende manieren zijn om bevruchting te voorkomen.
Terugtrekken heeft, vooral na de uitvinding van de pil en andere moderne methoden de naam gekregen ‘ouderwets’ te zijn. Maar voor bepaalde mensen en situaties blijft terugtrekken een goede manier om bevruchting te voorkomen. Omdat miljoenen mensen over de hele wereld er met succes gebruik van maken, bestaat er veel ervaring met terugtrekken.

Levende zaadcellen in voorvocht?

Het belangrijkste bezwaar tegen terugtrekken luidt dat er levende zaadcellen in voorvocht kunnen zitten. Het zou dus al riskant zijn om even met de penis naar binnen te gaan of met vingers met voorvocht bij de vagina te komen. Dit is echt onzin.

Wat is voorvocht?

Voorvocht wordt bij seksuele opwinding door de kliertjes van Cowper in de pisbuis gebracht. Voorvocht verlaagt de zuurgraad in de pisbuis en is ook glijmiddel. Voorvocht is dus een voorbereiding op seks. Voorvocht is kleurloos maar er zitten geurstoffen in die de seksuele opwinding vergroten. De ene jongen produceert meer voorvocht dan de andere. In voorvocht zitten geen zaadcellen, en je kunt er dus niet zwanger van raken. Zaadcellen komen uit de bijballen. Als de man een orgasme heeft, komen de zaadcellen omhoog door de zaadleider en vermengen zich met vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. Dat mengsel, dat met schokjes na het orgasme uit de penis komt, noemen we sperma. Na een zaadlozing (ejaculatie) blijven er zaadcellen in de urinebuis achter. Als korte tijd daarna de penis weer in de vagina zou gaan, zou dat een kans op zwangerschap geven. Vandaar dat het verstandig is om vóór een tweede ejaculatie een plas te doen, zodat de eventueel aanwezige zaadcellen worden weggespoeld.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

opinie > over voorlichting > geen zaadcellen in voorvocht