sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 
 
   

home > seksuele informatie > soa > lichen sclerosus

Candida

Lichen Sclerosus (LS)

(Stichting Lichen Sclerosus wil informatie over LS verzamelen en uitwisselen, onderzoek bevorderen en met specialisten ervaringen uitwisselen over alternatieven voor de gangbare, bezwarende medicijnen.
lichensclerosus.nl mensen

Lichen Sclerosus (LS) is de benaming voor een huidaandoening waarbij de huid dunner (atrophicus) of dikker (-sclerosus), wit (lichen) en glanzend wordt. De aandoening kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op en rond de genitaliën. Deze glanzende witte plekken op de huid voelen vast en strak aan.
Lichen Sclerosus is niet besmettelijk en komt voor bij zowel mannen als vrouwen en zelfs bij zeer jonge kinderen.
Bij mannelijke patiënten is meestal de voorhuid aangedaan. De diagnose Lichen Sclerosus kan alleen met zekerheid worden gesteld door middel van een biopsie. Hierbij wordt een stukje huid weggenomen en microscopisch onderzocht.
LS kan worden aangetroffen op elke leeftijd, maar over het algemeen komt de aandoening meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Het is onduidelijk hoeveel mensen Lichen Sclerosus hebben: naar schatting gaat het om enkele honderden patiënten per jaar; mogelijk neemt dit aantal de laatste jaren toe. De diagnose LS wordt vaak gemist. Helaas wordt vanwege de jeuk gemakkelijk de verkeerde diagnose 'schimmelinfectie tot 'eczeem' gesteld, waardoor patiënten soms jarenlang de verkeerde behandeling krijgen. Uit schaamte lopen mensen langer door met hun klachten.

Symptomen
Meestal wordt de genitale omgeving aangetast. Het voornaamste symptoom is acute onverdraaglijke jeuk aan de vulva of penis. Ook een rauw schrijnend gevoel en pijn komen voor. Bloedblaartjes en wondjes kunnen verschijnen, vooral daar waar de huid is geïrriteerd door het krabben. De huid van de vulva wordt dikker en ziet er wit uit, tevens kan littekenvorming ontstaan. Er kunnen kloofjes en barstjes m de huid komen, b.v. bij toilet bezoek. Atrofie en verandering van de vulva kan zich na langere tijd voordoen, de toegang naar de vagina en de opening van de anus kunnen vernauwen. Door het verdikken en vernauwen van de toegang naar de vagina, kunnen er naast vernauwing van de vagina-ingang ook problemen ontstaan met het plassen, omdat de urethra (plasgaatje) overdekt raakt met samengegroeide huid. De clitoris kan totaal 'begraven' worden. Door vernauwing van de vagina kan de geslachtsgemeenschap moeilijker en pijnlijker worden. Infecties komen vrij vaak voor (o.a. schimmeliinfecties). Bij mannen kan de penis aangetast worden door jeuk, pijn, moeite bij het terugtrekken van de voorhuid. Urineren kan door vernauwing van de urethra moeilijk worden. De huid kan er bleek uit zien. Er is een kleine kans (3%) op huidkanker ter plaatse. De aandoening kan ook andere delen van het lichaam aantasten, b.v. de schouders, armen, rug.

Verkeerde diagnose
Verkeerde diagnose van de belangrijkste problemen is de niet-tijdig herkenning van Lichen Sclerosus door de huisarts. Een verkeerde diagnose zoals 'schimmelinfectie ' is helaas nogal algemeen, evenals het toeschrijven aan 'psychische' oorzaken, die dan behandeld worden met anitidepressiva en tranquillizers. Bij sommige mensen wordt de diagnose pas na jaren gesteld. Hen vroege diagnose zou het leed voor mensen die niet goed reageren op behandeling tegen infecties, zeer verminderen. Er zijn mensen die door de soms pijnlijke seks aan eigenwaarde en zelfvertrouwen inboeten. Sommigen zijn totaal wanhopig en voelen zich verlaten. Ook als de diagnose LS gesteld is, hebben patiënten soms grote moeite met - en verdriet om - het invaliderende effect dat Lichen Sclerosus kan hebben op het dagelijks leven. Acceptatie van LS is vaak moeilijk. Relaties kunnen onder druk komen te staan, omdat ook de partner ermee in het reine moet komen. Lichen Sclerosus kan goed herkend worden door een dermatoloog, gynaecoloog of uroloog.
Bevestiging vindt plaats door een kleine biopsie, het afnemen van een klein stukje huid na plaatselijke verdoving. De behandeling van LS gebeurt door één van deze specialisten.

Behandeling
Er is nog steeds geen geneesmiddel voor Lichen Sclerosus De aandoening kan soms spontaan verdwijnen. Behandeling van LS is er op gericht om de symptomen te verminderen. Dit gebeurt onder andere door het plaatselijk gebruik van crèmes die corticosteroïden bevatten. Operaties zijn soms nodig om samengekleefde schaamlippen en urethra te scheiden of om de klachten van littekenweefsel te verminderen.

 

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |