sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 
 
   

home > seks & samenleving > seksuele systeem > het gezin > vaderschapstest via internet

Het gezin

 

Vaderschaptests via internet

Dik Brummel

Aantonen van het vaderschap schijnt een groeiende industrie te worden. In België werden vorig jaar tweeduizend vaderschapstests uitgevoerd, 25% meer dan het jaar daarvoor. (medinews.be, 11.04.07) Ook in Nederland accepteren rechtbanken steeds vaker DNA-tests om alimentatie- of erfeniskwesties te regelen.

We krijgen bij de NVSH al heel lang van tijd tot tijd de vraag of het mogelijk is om via onderzoek het vaderschap aan te tonen. Meestal komt de vraag van iemand die twijfelt of hij wel de vader is van een zwangere vriendin. Wij antwoorden altijd, dat er een vruchtwaterpunctie nodig is om het dna van de ongeborene te bepalen. Dat kan pas bij een foetus van 3 maanden. De zwangere moet daar ook zelf om vragen. Die puncties worden ook niet zo maar verricht, omdat er altijd een klein risico aan verbonden is. De zwangere zal daar in de gegeven situatie niet altijd toe bereid zijn. De relatieproblematiek ligt hier voor de hand.
Als het kind eenmaal rondloopt is het een heel andere zaak. De man hoeft dan alleen te beschikken over zijn eigen DNA en dat van het kind om te kunnen laten vaststellen of hij de vader is.
Vaker dan vroeger komt de vraag om onderzoek van de zwangere zelf, die behalve met haar echtgenoot ook met een ander het bed gedeeld heeft. Zij is meestal heel erg gemotiveerd om vast te stellen of haar man wel de echte vader is.
Geadopteerde of via donorinseminatie verwekte mensen willen tegenwoordig ook steeds vaker de identiteit van hun genetische vader of moeder laten vaststellen. Tweelingen willen weten of ze identiek of twee-eiig zijn.
Zelfs het moederschap kan onduidelijk zijn voor iemand die als baby is afgestaan voor adoptie en op zoek is naar haar ‘echte’ moeder.
De wens naar zekerheid komt meestal voort uit emotionele behoeften en uit conflicten over belangen zoals erfenis en erfelijkheid, alimentatie, nationaliteit. Dit toont maar weer eens aan hoezeer de seksuele voortplanting in de wet verankerd is.
Veel mensen willen dit soort onderzoek privé houden en niet via de huisarts laten lopen. Het is een typisch voorbeeld van de eigentijdse persoonlijke vrijheid op medisch gebied, waar de ziektenkostenverzekering niet voor bedoeld is.
En zo is er een markt ontstaan voor bedrijven die ook via internet hun diensten aanbieden om vragen te beantwoorden zoals:

Ben ik de biologische vader?Vaderschapstest
Is mijn vader mijn biologische vader?
Hebben mijn broer en ik dezelfde biologische vader?
Is mijn moeder mijn biologische moeder?
Ik ben geadopteerd, is de andere vrouw mijn biologische moeder?
Ik heb een IVF behandeling ondergaan en wil testen of mijn kind daadwerkelijk van mij en mijn partner is.
Is mijn cliënt de biologische vader?

De service via internet werkt in de praktijk als volgt:
Op aanvraag en na betaling ontvangt men een testpakket thuis. Testpakketten worden ook via apotheken te koop aangeboden. Een testpakket kost tussen 10 en 20 euro.
Met wattenstaafjes uit het testpakket wrijft men stevig langs de binnenkant van de wang om zo een aantal speekselmonsters te verkrijgen. Men stuurt de staafjes in een speciale verpakking op naar het bedrijf. Het onderzoek daar kost tussen 300 en 600 euro.
Wat het laboratorium doet is de streepjescode van de te onderzoeken monsters dna vastleggen, bijvoorbeeld die van het kind en de vader. Die twee worden vergeleken door ze te screenen op een niet te klein aantal (van 16 tot 36) stukjes van de code. Die stukjes hebben betrekking op kenmerken waarin mensen veel van elkaar verschillen (haar, pigmentatie, bloedtype, e.d), maar verder hebben ze geen relevante functie. Dus aan de uitslag is niet te zien of iemand erfelijke ziekten of afwijkingen heeft.
Het percentage zekerheid dat aan de uitslag kan worden toegekend is 100 in geval van uitsluiting en 99,9 bij een positieve uitslag van verwantschap.

users.telenet.be
www.consanguinitas.nl

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |