sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 

home > seks & samenleving > seksuele varianten > t & t > interview

Travestie en & Transseksualiteit (T & T)

 

Interview met Sonja Raaymakers van de Landelijke Contactgroep Travestie &Transseksualiteit

Sonja Raaymakers

foto uit De Nieuwe Sekstant, voorjaar 2002
Sonja Raaymakers is in 2006 overleden.

Transgendergevoelens variëren behoorlijk in intensiteit en omvang. Ergens is er blijkbaar een punt dat er dysforie optreedt: een permanent gevoel van onvrede. Die onvrede kan zo omvattend zijn dat het al op vroege leeftijd duidelijk is dat er iets mis is. Die onvrede kan zo diep zijn dat men het lijf wil aanpassen aan wat men voelt. Dat heet dan transseksualiteit. Bij het merendeel van de transgenders is dat niet nodig; zij kunnen vormen vinden om toch te zijn zoals ze zich voelen.
In de NISSO-brochure 'Travestie, een serieuze (nood)zaak' staat dat het zou gaan om 3 tot 5 procent van de mannen.
Persoonlijk houd ik het op 1 procent. En van dat procent is het overgrote deel matig of niet geïnteresseerd in een medische behandeling. Transseksueel is slechts 1 op de 12.000 mannen en 1 op de 30.000 vrouwen.
Ik ben me ervan bewust dat ik transgender ben. Travestie is een gereedschap; je gebruikt het om iets te ervaren, uit te drukken. Ook een transseksueel gebruikt travestie. En om dat te beleven, maar ook om dat duidelijk te maken voor mezelf, maar ook voor m'n omgeving gebruik ik travestie. Heel veel mannen zijn daar wat onbeholpen in. Ze drukken dan iets uit wat door anderen als karikatuur wordt ervaren: het SM-dienstmeisje, schoenen altijd met hoge hakken, rokken altijd nauw of kort. Fetishgedrag. Gelukkig zijn er ook die dat gedrag, juist door kontakten met lotgenoten, wijzigen.
Naarmate je je meer omkleedt, merk je dat in je eentje op een kamertje zitten en je aftrekken ook gaat vervelen; je wil 'meer'. Je omkleden veroorzaakt dan niet meer die gigantische erectie (als ik omgekleed ben, soms dagen achtereen, heb ik heus geen erectie; ik moet er niet aan denken: de hele dag een stijve!). En natuurlijk heb je nagedacht over jezelf, kijk je terug met de vraag waarom doe ik dit? Bij mij leidde dat ertoe dat ik steeds duidelijker inzag dat er altijd een dissonant was: ik speelde geen jongensspelletjes, ik was als kind geen flinke vent, was kwaad als m'n opvoeders wilden dat ik een flinke knul was. Als puber versierde ik geen meisjes, etc. Pas later leer je dat er ook een reden voor was. En ja, dan komt ook die onvrede met de maatschappelijke en sociale rol van de man. Maar realiseer je je ook dat de medische procedure pas een oplossing is als de zaak tussen je oren duidelijk is. En ik heb te vaak gezien dat er lekker 'gesleuteld' wordt door de heren medici, zonder dat ze zich om de psychische kant bekommeren: transseksualiteit is een medisch probleem, hier in Nederland. En dat is een verrekt stomme benadering.
Soms moet ik mensen op een beetje strenge manier vertellen dat ze verkeerd bezig zijn. Zo zal ik nooit onder stoelen of banken steken dat ik het verkeerd vind om je travestie te verstoppen voor je partner. Of je partner laten opdraaien voor klusjes als de aanschaf van spullen. Of het huishoudbudget laten lijden onder jouw gedrag. Of van je partner verlangen dat ze met jou vrijt 'en femme'. Mijn gasten weten dat ik daar zo over denk. Ik ontvang maandelijks 30 tot 40 T-mensen, velen met hun partner, soms ook met hun kinderen, ja zelfs hun schoonmoeder! Voor velen is die T&T-avond hun werkelijke uitje. Waarschijnlijk is dat zo belangrijk omdat ze zo hun leven op orde kunnen houden.

Transgendervereniging Nederland
Vereniging Genderdiversiteit
www.continuum.nl (Digitaal tijdschrift over genderdiversiteit)

 

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |