sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 
 
   
     

home > seksuele informatie > de kunst van het vrijen >seksuele hulpmiddelen > vibrators

Seksuele hulpmiddelen

Hulpmiddelen kunnen worden gebruikt om het plezier in seks te vergroten. Dit kan een onderdeel zijn van seksuologische therapie, maar meestal is het gewoon iets wat mensen zelf proberen. Hulpmiddelen kunnen worden verdeeld in de volgende categorieŽn:

VibratorsVoorbeeld

De vibrator bestaat al meer dan honderd jaar. Met de uitvinding van de elektriciteit en de toepassing daarvan in huishoudelijke en gezondheidsapparaten werden ook de lustbevorderende eigenschappen van trillende objecten ontdekt. Massage-apparaten, wasmachines en stofzuigers, keukenapparaten en electrische tandenborstels bleken ook bruikbaar te zijn voor het stimuleren van seksuele opwinding. De behoefte aan variatie, die typisch is voor het seksuele verlangen, werd bevredigd door het ongebruikelijke en geheime karakter van de stimulus. Daardoor kon ook de opwinding en het orgasme als extra intens ervaren worden.
ZVoorbeeldo ontstond de vibrator als handzaam object in verschillende vormen. Aanvankelijk werd het product vaak verkocht als middel tot huidmassage of ter bevordering van de bloedcirculatie of als rustgevende vibratie van het hele lichaam. Deze apparaten moesten op de stroom worden aangesloten. In de jaren zestig ontsond de typische langwerpige vibrator op batterijen, die in bepaalde bladen (onder andere de Sextant van de NVSH) als seksueel genotmiddel werd aangeprezen en via de postorder veel aftrek vond. Deze vibrator kon bij het gebruik tegen de gevoelige plek (clitoris of eikel) worden gehouden, of geheel of gedeeltelijk ingebracht worden (in vagina of anus) en betekende een extra prikkelende stimulus, terwijl ook een voor sommigen langdurige en vermoeiende handenarbeid niet meer nodig was. Vooral ouderen en gehandicapten deden hier hun voordeel mee.
Naast deze functie van het vergroten van genot en ter afwisseling of uitbreiding van de masturbatie, werd en wordt de vibrator ook in de seksuologische praktijk wel aanbevolen als hulpmiddel bij seksuele disfuncties. In de eerste plaats uiteraard in het geval van anorgasmie, een klacht die vooral bij vrouwen voorkomt, en soms bij mannen. Het niet of zeer moeilijk tot orgasme kunnen komen van de vrouw is een bekend verschijnsel bij stellen. Meestal ligt het probleem bij de manier waarop en de verwachting waarmee men seks heeft. De man komt dan naar zijn gevoel te vlug en de vrouw te langzaam of niet. De sekstherapie dient er dan toe om dat patroon te doorbreken. De vibrator kan een hulpmiddel zijn om met name bij de vrouw de exploratie van haar lustmogelijkheden te ondersteunen. Het blijkt bijvoorbeeld dat met name primair orgastische vrouwen (vrouwen die nog nooit een orgasme (zeggen te) hebben gehad) door de vibrator geholpen worden met (uitspreken van) een orgasme-ervaring.
VoorbeeldNaast vibrators voor vrouwen -die ook door mannen gebruikt werden en worden- zijn ook speciale vibrerende objecten voor mannen op de markt gekomen. Deze hebben meestal de vorm van een vagina bevatten een holte waarin de penis past, die dan vervolgens door vibratie opgewonden raakt en klaarkomt.
Wat de vorm van de vibrator voor vrouwen betreft, daar is een steeds grotere variatie in ontstaan. Na de oude staafvibrator van hardplastic is er een assortiment van nieuwe zachtplastic penisvormen gekomen, die veel gebruiksvriendelijker zijn, langer vibreren, verschillende snelheden kennen, en voorzien zijn van knobbels en uitsteeksels voor het tegelijk prikkelen van clitoris, vagina (inclusief G-spot) en anus. Ook het geluidsvolume van de nieuwe vibrators is lager dan van de oude. Een van de meest voorkomende klachten was imers steeds dat het brommende en soms rammelende geluid van de vibrator een storend element vormde. Vooral bij stellen die de vibrator als hulpmiddel geadviseerd kregen leverde het geluid ergernis en tegenzin op.
VoorbeeldEr was natuurlijk van oudsher ook een sterke tegenstand in woord en geschrift tegen het gebruik van vibrators. Het ‘mechanisch’ stimuleren van lustgevoelens werd over het algemeen afgekeurd, ook al gaf men zich er privť aan over. Het argument dat de vibrator ‘mechanisch’ is, klopt ook niet, want ook intravaginale, manuele of orale prikkeling zijn in feite ‘mechanisch’. Een ander soort kritiek kwam en komt uit feministische hoek. Die stelt dat de vibrator een typische mannenuitvinding is: de vrouw krijgt een speeltje in plaats van zich niet met haar emancipatie bezig te houden. Of ze krijgt een apparaat om klaar te komen in plaats van de liefde waar ze naar verlangt. Of de vibrator, althans de penisvorm, wordt ‘vrouwonvriendelijk’ genoemd. Vanuit die gedachte is een paar jaar geleden een serie vibrators ontwikkeld die onder de naam Emotional Bliss verkocht worden. Het valt niet te ontkennen dat deze vibrators een aantal voordelen hebben die een bepaalde doelgroep van vrouwen zeer zal aanspreken. De vormgeving en uittvoering zijn van zeer goede kwaliteit, de zes verschillende uitvoeringen maken een persoonlijke keuze mogelijk, waardoor ze ook als seksuologisch hulpmiddel het waarschijnlijk goed doen. Een groot voordeel is ook dat deze vibrators geen batterijen gebruiken, maar oplaadbaar zijn. Tenslotte mag gezegd worden dat het geluidsvolume van deze moderne vibrator veel geringer is dan vroeger. Het ideaal van volkomen geluidloosheid is echter nog niet gerealiseerd.

Tip:
Een Vibrator bestel je discreet en anoniem bij Easytoys.nl

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |