sitemap | zoek
english | français | español
deutsch | русский
 
 
   
     

home > seksuele informatie > de kunst van het vrijen > het voorkomen van letsel

Het voorkomen van letsel

Bij en bloem zijn voorzichtigVeilig vrijen betekent ook dat men zichzelf of de ander(en) geen letsel bezorgt.
De meeste seksongelukjes gebeuren bij zelfbevrediging. Wie alleen seks bedrijft, is minder geremd dan in gezelschap. De voordelen hiervan zijn duidelijk, en de meeste mensen blijven dan ook hun hele leven aan zelfbevrediging doen, omdat de fantasieen, teksten, beelden en hulpmiddelen een rol spelen die door geen enkele partner kan worden vervuld.

Onvoorzichtige zelfbevrediging bij meisjes
Bepaalde technieken van zelfbevrediging dragen ook een zeker risico met zich mee, en het is verstandig om daarmee rekening te houden.
De meest voorkomende groep van riskante handelingen zijn die waarbij mensen voorwerpen bij zichzelf naar binnen brengen, of hun geslachtsorgaan ergens tegenaan drukken of in steken. Kleine meisjes, bijvoorbeeld, proberen nogal eens een dun voorwerp in hun vagina, plasgaatje of anus te stoppen. Als ze in hun opwinding het object vergeten, kan dat blijven steken, wondjes veroorzaken, of via de urinebuis in de blaas terechtkomen.

Onvoorzichtige zelfbevrediging jongens
Ook jongens kunnen voorwerpen in hun urinebuis of anus steken en zichzelf door onvoorzichtig bewegen verwonden.
Jongens kunnen hun penis ergens in of tussen steken om dan vervolgens neukbewegingen te maken. Ook hierbij kunnen ze, met name vlak voor het orgasme, zichzelf vergeten en door te hard of ruw te bewegen hun penis beschadigen.
Een tamelijk veelvoorkomend ongelukje is als de man de slappe penis in een strakke opening brengt, bijvoorbeeld een fluitketeltuit of flesopening, en vervolgens een erectie krijgt. Hij zit dan vast omdat de penis niet meer kan verslappen (de afvoer van bloed is via de aderen aan de buitenkant van de penis). Met veel moeite lukt het dan vaak toch wel weer om de penis te bevrijden, maar soms moet de eerste hulp eraan te pas komen.
Ook onverstandig is het om de penis in de slang van een stofzuiger te steken als die aanstaat. De zuigkracht is zo sterk dat de slang zich op de huid vastzet, en een vacuŁm creŽert dat tot een zeer pijnlijke erectie en beschadiging kan leiden, als de stofzuiger niet snel wordt afgezet.
Ook wordt bij zelfbevrediging nogal eens geŽxperimenteerd met strakke kleding knellende banden om de nek, piercings, scherpe metalen voorwerpen, buitenissige houdingen, enzovoort. Tamelijk bekend is de verstikkingsdood bij zogenaamde wurgseks (asfyxiofilie) die kan optreden als men de afknelling van de luchtwegen niet op tijd ongedaan maakt.

Onvoorzichtig vrijen
Dit brengt ons bij de riskante seks die mensen samen kunnen praktiseren. Ook hier kunnen zich onplezierige verschijnselen voordoen, maar nu worden die eerder door geremdheid dan door ongeremdheid veroorzaakt. Omdat bijna niemand leert vrijen zie (Seks zonder neuken), doet iedereen het maar zoals men denkt dat het moet. Men heeft vaak geen idee van wat de ander wil of prettig vindt. Men bedrijft wel de seks waartoe men een natuurlijke aandrang heeft, namelijk het neuken, maar doet zelfs dat soms zo onhandig of hardhandig, dat men de ander en soms zichzelf pijn doet. Huidirritaties, schaafwondjes, infecties, blauwe plekken en gekneusde gevoelens, en nog vele andere klachten treden op bij heel veel 'normale' vrijpartijen. Vandaar dat in de voorlichting altijd benadrukt wordt om op de ander in te spelen, intiem, lief en handig te zijn, veel speeksel of glijmiddel te gebruiken, nooit aannemen dat de ander het lekker vindt als je ruw bent.
"Maar mag het dan niet ruw?" zal iemand misschien vragen. Het antwoord is natuurlijk ja. Als het maar een gezamenlijk spel is waarbij ieder steeds lekker vindt wat er gebeurt.Omslag van het tijdschrift van de VSSM

SM en onvoorzichtig vrijen
De meest bekende vorm van georganiseerde ruwheid in de seks is natuurlijk de SM, waarbij men een spel speelt van macht, onderwerping, en de grenzen van pijn verkent. De opzet van de meeste sm-beoefenaren is om daarbij een partnerschap te vormen. De een speelt dan de actieve, dominerende rol, de ander onderwerpt zich slaafs aan de beproevingen die de eerste hem of haar laat ondergaan. Idealiter is er sprake van wederzijdse zin en open communicatie. In de praktijk ligt het nogal eens anders, en kan men door onhandigheid of opwinding te ver gaan en letsel veroorzaken. Vandaar dat de volgende veiligheidstips in het tijdschrift 'Kerfstok' van de VSSM te lezen stonden:

Veiligheidstips bij sm voor vrouwen

Veiligheidstips bij sm voor mannen

Zie ook seks & samenleving > seksuele varianten > Is SM strafbaar?

home | seksuele informatie | seks & samenleving | opinie | direct hulp | de nieuwe sekstant | over de nvsh | zoek

sitemap | contact | steun de nvsh | vacatures |