soa

Van herpes na pijpen, een soa door speeksel, genitale wratten tot aids en chlamydia.

 

Witte puntjes op mijn eikel

Ik ben een jongen van 16 jaar, en zit al een lange tijd met een vervelend probleempje. Ik heb namelijk op de voorhuid van mijn penis kleine blaasjes, zeg maar witte puntjes, in groepjes.
Het zijn er niet zo veel maar ik vraag me al lange tijd wat het is en waar het vandaan komt.
Ik ben een lange tijd geleden ervoor bij de huisarts geweest, maar die wist niet wat het was en hij had ook geen oplossing ervoor.
Ik ben nu op internet gaan zoeken en hetgeen wat nog het meest in de buurt komt is candida. Ik heb geen symptomen of pijn of last. Het is simpelweg lelijk, en als ik weer een vriendin krijg denkt ze misschien dat ik me niet goed was. Ik heb nog nooit seks gehad, in ieder geval geen geslachtsgemeenschap.

 

De witte puntjes zitten op de voorhuid, schrijf je. Dat is dus op de buitenkant? Het lijkt zeker geen candida, de ‘witte vloed’, die bij veel meisjes voorkomt en waar de partner ook wel eens tijdelijk last van kan hebben.
Waarschijnlijk zijn het vetbultjes, net als acne. Dit komt tamelijk veel voor (het is een stofwisselingsverschijnsel), maar bij jou zijn ze misschien erg opvallend. Het is met dat soort dingen vaak zo dat het op zich niet erg is omdat ze het functioneren niet in de weg zitten, vaak vanzelf overgaan. Als je het lelijk vindt en denkt dat een partner er een afkeer van zal hebben heeft dat invloed op je zelfvertrouwen in intieme situaties. Kijk het maar even aan, het is niet schadelijk. En bij een partner hoeft het geen een rol te spelen als je er zelf niet over inzit. Je gaat toch niet de eerste keer al pijpen? Heb je eenmaal een vertrouwde relatie en zitten de puntjes er nog, dan kun je het altijd nog ter sprake brengen.

 

Geirriteerde penis

Ik zit met een probleem waarvan ik hoop dat U mij kunt helpen.
Ik heb een aantal weken geleden een erotische massage gehad waarbij ik zeker weet dat er geen contact geweest is tussen mijn en haar geslachtorgaan.
Het ging er wel nogal hard aan toe doordat zij, op haar rug op mij gelegen, mijn penis heen en weer bewoog. Zij deed dit gebruik makende van een zijkant van haar bil. Ik heb sinds die tijd een wat geïrriteerd gevoel in mijn penis waar ik me zorgen over maak. Ik heb op jullie website gekeken naar de verschijnselen van een eventuele SOA maar heb geen overeenkomsten kunnen vinden bij de symptomen die jullie beschreven hebben.
Ik vraag me nu af of er toch sprake kan zijn van een SOA terwijl er geen onze geslachtsdelen elkaar niet geraakt hebben? Welke actie(s) moet ik ondernemen. Ik wil dit liever niet met mijn echtgenote en mijn huisarts bespreken.

 

Als je gedaan hebt wat je in je e-mail beschrijft kan er geen sprake zijn van een soa. Als het er nog al hard aan toe ging is er wellicht wat tissue beschadigd. Dat kan een tijdje een geïrriteerd gevoel geven. De angst voor een soa maakt je misschien nog eens extra bewust van de irritatie.
Ik zou als ik jou was gewoon even afwachten. Mocht je er over tien of veertien dagen nog net zoveel last van hebben als nu dan zou je nog eens terug kunnen schrijven of een arts er naar laten kijken.

 

Zonder condoom

Hoeveel tijd moet er minimaal tussen de ene partner en de andere zitten voor je zonder condoom kunt vrijen om geslachtziektes te voorkomen?

 

Het heeft weinig met tijd te maken. Als je drager zou zijn van een soa zou je dat in sommige gevallen na een paar dagen al merken (en met een behandeling beginnen) en in andere gevallen pas na maanden of helemaal niet. Chlamydia is een voorbeeld van een SOA waarvan de verschijnselen lange tijd onzichtbaar kunnen blijven of de drager niet opvallen. Als iedere SOA zich altijd binnen een bepaalde tijd zou uiten in een ziektebeeld dan zou tijd wel een veiligheidsfactor kunnen vormen, maar helaas is dat dus niet of nauwelijks het geval.
Je moet dus weten of eventueel vaststellen dat je met een nieuwe partner zonder condoom kunt vrijen. Verandering van partner is op zich natuurlijk geen reden voor bezorgdheid.

 

Herpes na pijpen

Mijn vrouw heeft enkele maanden geleden iemand gepijpt, enkele dagen later kreeg ze de bekende blaasjes op haar lippen. Ze heeft dat nog nooit gehad. Herpes dus. We zijn naar de doctor gegaan en hebben een zalfje gekregen. De blaasjes zijn nu weg. Het is ons duidelijk dat het virus blijft.
De vraag is nu, is het voor mij, haar partner, nu weer veilig, om haar op de mond te kussen of loop ik nu het gevaar om ook herpes op te lopen.

 

Het verband tussen het pijpen van een andere man en het optreden van herpes is zeer twijfelachtig, omdat het om twee verschillende soorten herpes gaat. Wel kan (lip) herpes actief worden door opwinding, stress, koorts, wrijven, e.d. Had die man actieve blaasjes? Waarschijnlijk niet. Het lijkt er meer op dat de lipherpes gewoon ‘toevallig’ actief is geworden (80 % van de Nederlandse bevolking draagt het virus, ook al is het bij minder mensen actief). Om je vraag te beantwoorden: als het virus niet actief is kun je gewoon zoenen.

 

Genitale wratten

Onlangs is er bij mij genitale wratten geconstateerd. Ik heb contact gehad met mijn ex-vriend en het blijkt dat hij er ook last van heeft gehad. Mijn vragen:
Blijf je drager van het virus, als de wratjes verdwenen zijn?
Ik heb nu zichtbare wratjes. Ben ik minder besmettelijk als ik geen zichtbare wratjes heb?
Kunnen we wel veilig vrijen als ik bijvoorbeeld een pyjamabroek aan zou hebben? Dus als we alleen zouden zoenen?
Stel dat mijn vriend het virus nog bij zich draagt en ik pijp hem, kan ik dan ook wratjes in mijn mond of op mijn gezicht krijgen?
Kan ik via de huisarts de op jullie site genoemde Aldare creme op recept vragen? Maar hoe moet het als ik inwendig ook wratjes zou hebben (vagina en anus?)

 

Ja, je blijft drager, net als de partner.
Als er geen zichtbare wratjes zijn ben je niet of nauwelijks besmettelijk.
Je vrijt veilig als je met een broek aan alleen maar zoent. Er moet voor een besmetting wel intiem contact zijn met slijmvlieshuid.
Gezichtswratten zijn een ander soort wratten, geen ‘genitalis’, maar er is bij pijpen wel sprake van slijmvlieshuidcontact, dus het is toch wel verstandig om uit de buurt van de wratten te blijven.
Aldare creme is via de huisarts te krijgen, maar ook direct van de apotheek. Is niet vastgesteld of de wratjes ook in de vagina zitten? Je kunt zelf ook kijken met een vergrotende spiegel en goed licht. Hoe dan ook, de crème kun je wel aanbrengen op de zichtbare wratjes. Dat kan eventuele niet-zichtbare ook remmen.

 

Infectie van urinebuis

Ik heb een infectie van de urinebuis, waarschijnlijk door gebrek aan hygiëne. Ik heb mijn urine laten onderzoeken en heb een medicijn gekregen. Mijn vraag: is infectie van de urinebuis ook besmettelijk voor mijn partner en moet hij zich laten onderzoeken? Hij heeft geen klachten.

 

Niet iedere infectie is overdraagbaar. Een ontsteking van de urinebuis wordt niet gerekend onder de soa, omdat er geen overdracht van ziektekiemen plaatsvindt via seks.

 

Chlamydia?

Ik heb nu 4 jaar een relatie met mijn vriend, we hebben sinds 2,5 jaar seksueel contact en waren voor elkaar allebei de eerste seksuele partner. Drie weken geleden heb ik een vaginale schimmelinfectie gehad waar ik vaker last van heb vanwege een te hoge zuurgraad in mijn lichaam. De week daarna was ik van die infectie af en had ik weer seksueel contact met mijn vriend, maar vlak voor zijn ejaculatie begon ik pijn te krijgen bij de ingang van mijn vagina. De volgende dag had ik nergens meer last van. In de verhalen die ik lees over chlamydia staat dat pijn bij het vrijen kan leiden tot chlamydia. Klopt dat?

 

Nee, pijn bij vrijen kan niet leiden tot chlamydia. Heeft de dokter je ook onderzocht? Chlamydia kan wel pijnklachten geven, maar je kunt op grond van de situatie die je beschrijft geen soa hebben. Het kan wel zijn dat de schimmelinfectie het slijmvlies gevoeliger maakt en dat dan de seks pijnlijker wordt. Het is inderdaad ook mogelijk dat als je pijn verwacht dat er dan ook een zekere gespannenheid van de vaginaspier ontstaat (onbewust) of wellicht droogheid, die dan pijnklachten geeft. Er is in ieder geval wel iets aan de hand. Probeer eens een tijdje geen geslachtsgemeenschap te hebben, maar elkaar alleen op andere manieren te bevredigen, wat ook heel fijn kan zijn. Je geeft dan je vagina voldoende tijd om te herstellen. Daarna moet het beter gaan. Kijk ook op onze site bij chlamydia en de kunst van het vrijen.

 

Blaasjes

Ik heb sinds enkele weken wat puistjes rond de schaamstreek, maar niet op mijn geslachtsdeel. De puistjes jeuken niet. Zou dit op een soa kunnen duiden?

 

Dit lijkt niet op een soa. Waarschijnlijk zijn het gewoon acne, oftewel jeugdpuistjes. Die kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen.

 

Ontstoken voorhuid

Ik vraag me af of ik misschien een soa heb. Ongeveer 4 dagen geleden kreeg ik last van de voorhuid van mijn penis. Het begon beetje rood te worden en leek ontstoken. Als ik gewoon loop of sport doet het geen pijn, maar als mijn vriendin op me ligt en ermee gaat spelen doet het wel pijn. Mijn vriendin en ik zijn nog nooit met iemand anders naar bed gegaan. Waar kan ik het beste terecht om het te verhelpen?

 

Het kan eigenlijk geen soa zijn. Soms raakt de voorhuid geïrriteerd door het contact met het vocht in de vagina, of door de wrijving die ontstaat door het vrijen. Dit gaat vaak vanzelf over als je dat contact niet hebt. Hoe lang vrij je zonder condoom? Irritatie van de zeer gevoelige slijmvlieshuid van de eikel en de binnenkant van de voorhuid kan namelijk zowel het gevolg zijn van condoomgebruik (gevoeligheid voor latex), maar ook het gevolg van stoppen met het condoom, zoals in jouw geval. Probeer de volgende keer weer eens het condoom te gebruiken, en kijkt dan of dat verschil maakt. Helpt dit niet, dan moet je er toch even naar laten kijken. Elke arts kan dit doen, dus ook de huisarts.

 

Aids?

Als mijn vriendin haar mond vol zaad heeft van een ander, en die persoon heeft aids, kan ik dan ook aids krijgen als ze mij pijpt met haar mond vol?

 

Moeten wij ons voorstellen dat ze twee jongens min of meer tegelijk pijpt, en dat ze vlug met de mond vol zaad van de ene lul de andere lul in haar mond neemt? Als ze het heel vlug doet, is het theoretisch mogelijk dat ze je kan besmetten. Waar haal je deze fantasie vandaan? Praten jullie daar met zijn tweeën over? Of komen deze gedachten op als je naar porno op het internet kijkt?

 

Soa door speeksel?

Kan via speeksel dat op een hand zit een soa worden overgedragen? Ik ben door iemand gemasturbeerd en anaal gevingerd en diegene heeft daarbij speeksel als glijmiddel gebruikt door dat eerst op de hand te nemen. Wat kunnen jullie hierover zeggen? Voor de duidelijkheid: er is dus geen sprake geweest van oraal-genitaal contact.

 

Buiten het lichaam gaan de ziektekiemen die soa veroorzaken snel dood, dus de kans op besmetting via speeksel op de hand moet uitgesloten geacht worden.

 

Schaamluis?

Ik heb zo’n jeuk in mijn kruis, heb ik misschien schaamluis? Ik ben in een parenclub geweest en heb daar op een bed gelegen. Kan schaamluis in lakens zitten?

 

Schaamluis wordt inderdaad ook via lakens, kleding, badlakens, e.d. overgebracht. Als je schaamluis hebt, is het belangrijk om niet alleen ontsmettingspoeder of -vloeistof te gebruiken, maar ook al het beddegoed en de kleding in de was te doen.

 

Meer weten?

Zie seksuele informatie > soa

Deel dit artikel