adultbabydiaperlover(ab/dl)

Met dank aan de NVSH is dit artikel helemaal door mij geschreven op grond van eigen ervaringen en opgedane kennis. Het is een zo volledig en objectief mogelijke beschrijving van alle mensen die luiers willen dragen.

AB/DL is de afkorting van eigenlijk twee begrippen:

  • Adult Baby: iemand die luiers wil dragen vooral omdat het daarmee lijkt of zij/hij nog een baby of een peuter is. De luierliefhebberij gaat dan ook duidelijk gepaard met onder meer graag kinderkleding willen dragen (of kleding die daarop lijkt) en andere baby/peuter-producten willen gebruiken, zoals fopspenen, papflesjes en babyverzorgingsproducten.
  • Diaper Lover: iemand die (vooral) puur luiers wil dragen en geen (of minder) affiniteit heeft met vergaande kinderlijkheid en/of kinderartikelen.

In deze volgorde worden beide begrippen meestal gecombineerd en het is dan de overkoepelende term voor alles dat te maken heeft met graag luiers willen dragen en meestal ook (gedeeltelijk) willen gebruiken. Daarbij vinden veel AB/DL-ers het ook aantrekkelijk om andere mensen luiers te zien dragen (die ze dan natuurlijk waarschijnlijk ook gebruiken) en/of om verhalen daarover te lezen.
Vaak gaat dit verlangen gepaard met seksuele gevoelens en in dat geval kan gesproken worden van luierfetisjisme, ook zijn weleens de woorden luierseks (ook hier door de NVSH) en luier-sm gebruikt. Ook het wetenschappelijke begrip infantilisme wordt wel toegepast, vooral voor het Adult Baby zijn.
Maar al deze en mogelijk nog andere begrippen, worden op internet en vaak ook bij echte ontmoetingen zelden gebruikt door AB/DL-ers zelf. Zij willen zichzelf met alle anderen waarschijnlijk dus het meest herkennen in de liefhebberij voor het dragen/gebruiken van luiers en op welke manier je er precies plezier aan beleeft is bij iedere AB/DL-er weer net even anders. Het is daarom liever geen onderwerp voor verdeeldheid (al zijn ook AB/DL-ers net mensen, die soms weleens kunnen discussiëren. Mogelijk zijn mede op die manier toch ook weer enkele andere begrippen in omloop gekomen die wel een duidelijke sub-categorie aangeven, zie verder onder Andere begrippen).

AB/DL ontdekken

Waarschijnlijk ontdekken verreweg de meeste AB/DL-ers dat ze luiers dragen aantrekkelijk vinden in de loop van hun kindertijd. Sommige zijn er al heel jong bij, andere ontdekken het rond de start van de puberteit. Natuurlijk zijn er tal van theorieën over het ontstaan van deze gevoelens. Sommige vermoeden bijvoorbeeld dat het te maken heeft met problemen rond zindelijk worden of met andere problemen in de vroege kindertijd. Ook worden er weleens verbanden gelegd met andere persoonlijke bijzonderheden zoals autisme. Verder geven enkele AB/DL-ers aan dat ze deze gevoelens hebben gekregen nadat ze luiers hebben moeten gebruiken vanwege incontinentie.
Maar een duidelijke (algemeen aangenomen of wetenschappelijke) verklaring, is er voor zover mij bekend niet. En ook is er niet één ding (ook niet van hierboven genoemde zaken) wat alle AB/DL-ers naast hun liefhebberij voor luiers ook hebben. Mogelijk wordt je (soms) dus gewoon al als AB/DL-er geboren.

De AB/DL gemeenschap

“De AB/DL-gemeenschap” is het grootst op internet. Naast persoonlijke sites van individuele liefhebbers, zijn er verschillende web-plekken waar AB/DL-ers elkaar ontmoeten. Voor zover ik weet, is daarbij altijd iedereen welkom om mee te praten (uiteraard wel met respect voor iedereen). Soms gaat het dan om meer serieuze onderwerpen, maar vaak worden ook afbeeldingen gedeeld of gaat het over bijeenkomsten waarbij je elkaar echt kan ontmoeten. Bij zo’n echte bijeenkomst kan je ook telkens kiezen of je er wel of niet bij bent. Maar iedereen (soms wel na je eerst even aan te melden) is welkom erbij te zijn: hetzij om bij te praten, hetzij om mee te doen met AB (en AB-verzorgers/begeleiders-) spel. In België en Nederland worden met enige regelmaat (bijvoorbeeld eens per maand of eens per twee maanden) verschillende soorten bijeenkomsten georganiseerd. Soms gaat het om middagbijeenkomsten, elders worden avonden georganiseerd en incidenteel is er ook een heel AB/DL-weekend. Meestal worden zowel plekken gecreëerd waar mensen rustig kunnen praten, als ook speel-plekken. Uiteindelijk “bepalen” de bezoekers dan of het meer een praat- of meer een speel-bijeenkomst wordt.

Webshops en betaalde dienstverlening

De markt voor AB/DL-ers bestaat vooral uit specialistische webshops. Deze hebben vaak een divers assortiment. Er worden allerlei speciale Adult Baby producten (luiers, kleding, spenen…) verkocht, soms zijn er SM-achtige artikelen en ook gewone baby-artikelen en volwassen luiers/incontinentieproducten kan je hier discreet bestellen. Natuurlijk zijn er ook mensen die bij een apotheek luiers kopen en echte baby-artikelen worden ook wel gewoon bij de drogist, supermarkt, babywinkel… ingeslagen (zeker als je dit verlangen net bij jezelf ontdekt en nog te weinig bekend bent met de speciale webshops).
Een beperkt aantal AB/DL-ers maakt voor het beleven van hun liefhebberij gebruik van een betaalde dienstverlener/prostituee. Hier noem ik ook nog even AB hotel-voorzieningen: eigenlijk een hotel dus, maar dan in de vorm van een kinderopvang-voorziening waar alleen Adult Babies verzorgd worden. Hierover heb ik weinig actuele informatie, maar dergelijke bedrijven zijn er in ieder geval geweest in Duitsland en Engeland. In Berlijn bestaat nog wel een AB Bed-and-Breakfast, maar dat is alleen een Adult Baby kamer, zonder verzorging of iets dergelijks.

Combinatie met andere verlangens

Op uiteenlopende manieren is luierliefhebberij gelinkt aan diverse andere soorten (seksuele) belevingen, gevoelens en/of verlangens:

SM / Bondage
Het dragen en eventueel ook gebruiken van luiers wordt op allerlei manieren gecombineerd met SM en misschien is het gevoel van in een luier rondlopen per definitie al een soort van masochistisch fenomeen. In het algemeen wordt dit immers nog steeds als iets gênants gezien. Dit is natuurlijk niet terecht, maar luiersliefhebbers ervaren vaak juist graag dit beschamende gevoel. In elk geval vinden sommige mensen het fijn als ze actief vernederd worden met het “moeten” dragen van hun luier. (Deze vernedering kan trouwens ook slechts onderdeel zijn van andere masochistische activiteiten en dan is het de vraag of je dat nog AB/DL kan noemen). Er kan ook van SM sprake zijn in de vorm van spanken: klappen krijgen, vaak op je luier of op je blote billen. Een andere SM-vorm, namelijk bondage is volgens mij nog populairder: mensen worden in hun vrijheid beperkt doordat ze met touwen vastgebonden zijn of er worden andere vrijheidsbeperkende materialen toegepast zoals kettingen, slotjes op kleding of op de luier of dwangbuizen en vergelijkbare bondage-kleding. Bondage komt vrij vaak ook voor tijdens AB/DL-bijeenkomsten (hierbij wordt uiteraard goed erop toegezien dat de sfeer voor iedereen veilig blijft!)

Crossdressing / Travestie/Transgenderisme
Voor Adult Baby-mannen is hun liefhebberij nogal eens in meerdere of mindere mate gekoppeld aan het verlangen als een kindje van het andere geslacht te zijn. Vaak gaat het hierbij om crossdressing oftewel travestie, maar er zijn ook mannen die echt met transgenderisme bezig zijn. (Meer over travestie en transseksualiteit.) Hoe dan ook wordt hierbij vaak ook een toepasselijke meisjesnaam bedacht, zodat hij in ieder geval tijdelijk even echt zoveel mogelijk als een zij is.

Exhibisionisme
Net als een gevoel van vernedering ervaren, lijkt ook een bepaalde mate van exhibisionistisch zijn eigenlijk wel bij elke AB/DL-er te passen. Iedereen wil het liefst wel in haar/zijn luier gezien worden, in ieder geval door andere luierliefhebbers. Min of meer in het verlengde hiervan vinden veel AB/DL-ers het ook leuk om in het dagelijks leven onder hun kleding een luier te dragen en soms ook te gebruiken.

Pedofilie
Het verlangen als kind behandeld te worden, kan geassocieerd worden met het verlangen naar echte kinderen. Veel AB/DL-ers geven voor alle duidelijkheid aan, dat AB/DL iets heel anders is dan pedofilie.
AB/DL-ers kunnen in meer of mindere mate ook gevoelens hebben voor kinderen die seksueel geladen kunnen zijn, maar AB/DL is wel ook duidelijk iets anders in de zin dat het zelf als klein kind willen zijn zonder problemen daadwerkelijk beleefd kan worden. Het is namelijk bijna altijd een spel voor alleen volwassenen of anders voor iets oudere tieners maar dat dan ook onder elkaar.
In ieder geval zijn op bijeenkomsten alleen volwassenen welkom. Ook op internet gaat het heel vaak om 100% communicatie tussen volwassenen, of dit nu verplicht wordt of niet (mogelijk doet een enkele keer ook een oudere tiener mee, maar vaak zoekt zij/hij eigen leeftijdsgenoten op, waarvoor dan ook weer aparte groepen zijn).

Gebruikte luiers dragen, plas-/poepseks
Tenslotte noem ik hier ook nog even de mensen die graag gebruikte luiers van anderen om krijgen/om hebben; eigenlijk geen ander verlangen dus, maar een nog meer bijzondere/meer veelzijdige beleving die met luiers te maken heeft. Hoewel de beleving in deze vorm misschien wel heel dicht in de buurt komt van plas en mogelijk ook poepseks.

Andere begrippen

Zoals al aangegeven hechte sommige AB/DL-ers er (soms) waarde aan zichzelf te benoemen met een meer specifieke term, zover mij bekend is dit in ieder geval zo voor Adult Babies:

  • De mannen die het liefst als kleine meisjes behandeld willen worden, noemen zichzelf soms sissy, sissy-baby of sissy-AB.
  • Tieners met AB-gevoelens onderscheiden zich soms van (meer) volwassen AB/DL-ers door zichzelf Teen Baby te noemen.
  • Veel “AB-ers” verlangen niet zozeer naar echt een baby zijn, maar willen meer als twee- of driejarigen behandeld worden. Zij geven dit soms aan door zichzelf Adult Toddler (engels voor peuter) te noemen.

Geschreven door Pieter/ knolletje

Meer informatie

Op Wikipedia wordt AB/DL beschreven op de pagina: Infantilisme

De AB-DL-TB Club is een hele grote en al langer bestaande Nederlandstalige forumsite. Hierop zijn ook veel fantasie verhalen te lezen. Wie echt benieuwd is, kan zich aanmelden bij fetisj-netwerk Fetlife: diverse AB/DL-groepen delen hier afbeeldingen en/of informatie over bijeenkomsten.
Vice heeft een vrij uitgebreid (kritisch maar wel inhoudelijk) artikel over een bezoek aan de Adult Baby Club in Londen. Verder vind je nog veel meer informatie als je gewoon zoekt op bijvoorbeeld de noemer AB/DL!