candida 

candidaCandida is een onschuldige schimmelinfectie die in de eerste plaats in de vagina voorkomt. De meeste vrouwen lopen rond met candida.

Verschijnselen van candida

Onder bepaalde omstandigheden (stress, vermoeidheid, diabetes) wordt de gist actief, en kan de vagina jeuken of pijn doen en een witte afscheiding geven. Een onbeschermde penis kan in de vagina door de candida worden aangedaan. De punt van de eikel is dan meestal rood, jeukt en huid ervan kan schilferen.

Behandeling van candida

Candida is goed te verhelpen met een zalf of tabletten van de dokter. Candida kan echter telkens weer optreden. Om de vagina-inhoud voldoende zuur te houden (waardoor candida minder kans krijgt) wordt ook wel gekuurd met yoghurt of een vloeistof die bij apotheek of drogist te krijgen is.
Candida komt ook in de endeldarm voor. Om te voorkomen dat die candida ook in de vagina terechtkomt, moet na de stoelgang nooit van achteren naar voren geveegd worden. Bij normale hygiëne is het wassen van de vagina met warm water voldoende. Zeep verlaagt de zuurgraad in de vagina waardoor candida ook meer kans krijgt.

Meer informatie

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans