pilgebruik

pilgebruik

Veel gestelde vragen over het gebruik van de pil, van buikpijn en bloedverlies bij pilgebruik tot pil vergeten.

Pilgebruik en buikpijn

Mijn dochter van 15 jaar is ruim 2 weken geleden begonnen met de pil, Lovette. Nu is zij nog steeds ongesteld en heeft ook last van buikpijn, soms best wel hevig. Nu heb ik al 2 maal de huisarts gebeld en beide keren kreeg ik te horen (van de assistente) dat dit kan voorkomen bij het starten met de pil. Ik heb de bijsluiter doorgelezen en ik heb op internet gezocht, maar ik ben deze bijwerking niet tegengekomen. Kunt u mij misschien hiermee verder helpen?

Het kan inderdaad een verschijnsel zijn dat te maken heeft met beginnend pilgebruik, zeker bij jonge meisjes. Ik zou zeggen: nog even volhouden, maar als ze er last van blijft houden, kan ze er ook mee stoppen en op andere manieren veilig vrijen (ik neem aan dat ze daarvoor de pil gebruikt).
Hebt u ook op onze site gekeken bij anticonceptie?

Pilgebruik en Bloedverlies

Ik heb een groot probleem: Ik ben al 2 jaar aan de pil, en laatst was mijn stopweek en ben ik ongesteld geworden. Toen moest ik weer beginnen met slikken en het was gewoon gestopt met bloeden. Maar 2 dagen daarna verloor ik weer bloed. Dat duurde 3 dagen, en twee dagen later verloor ik weer bloed. Nu nog steeds en ik verlies heel veel bloed. Wat is dat en wat kan ik er aan doen?

Het is van een afstand niet goed te beoordelen wat de oorzaak is. Als je deze pil al twee jaar gebruikt en je hebt deze klacht nu voor het eerst, dan kan het eigenlijk niet aan de pil liggen. We kunnen je daarom alleen maar adviseren om naar de dokter te gaan en dit te laten onderzoeken. Het hoeft niets te zijn, maar ongebruikelijke bloedingen moeten altijd onderzocht worden.

Zwanger door pil vergeten?

Ik heb een probleem. IK moest maandag ongesteld worden. Dat liet zich wachten tot woensdag. Normaal gesproken ben ik de 1e 2 dagen veel ongesteld, maar nu ben ik bijna niet ongesteld. De pil die ik moet slikken vergeet ik geregeld. ik heb er 2/3 tegelijk ingenomen en dat doe ik wel vaker. Ik weet dat het niet goed is. Ik heb (toen ik de pil was vergeten) wel sex gehad. Nu ben ik al bijna een week misselijk ’s ochtends. Het lijkt dan net of mijn eten aan het eind van keelgat zit. Ik moet dan bijna overgeven (dat gevoel heb ik dan toch). Ik wil geen zwangerschapstest doen, want daar heb ik nu geen geld voor.

Als je bloedt, is het niet waarschijnlijk dat je zwanger bent, ook al bloedt je niet veel. Misselijkheid wijst op een verstoring van het hormoonevenwicht. Het hoeft niet te betekenen dat je zwanger bent. Maar volledige zekerheid krijg je pas door een test. De huisarts kan dat ook doen en dan kost het niets.

Wanneer veilig bij pilgebruik?

Ik ben een meisje van 16 jaar en nog niet zolang geleden begonnen met de pil. Ik ben deze week aan mijn tweede strip begonnen. Kan ik nu seks hebben zonder een condoom te gebruiken?

Sommige artsen bevelen inderdaad aan om de eerste maand nog veilig te vrijen. Je kunt er nu dus van uitgaan dat je beschermd bent.

Pil combineren met morning-after pil?

Ik ben niet lang geleden erg ziek geweest (witte angina) en heb hiervoor medicatie moeten innemen. Hierdoor was de werking van mijn pil verstoord. Twee weken geleden ben ik aan een nieuwe strip van mijn pil begonnen. Ik heb de pil dus al 2 weken correct ingenomen. Ik heb gisteravond onveilige geslachtsgemeenschap gehad met mijn vriend. Nu is mijn vraag: mag ik de morning after pil combineren met mijn gewone pil?

Als je de pil 7 dagen onafgebroken hebt genomen, kun je gewoon geslachtsgemeeenschap hebben. Je hoeft de morning-afterpil dus niet te nemen. De morning-afterpil is wel te combineren met de gewone pil, maar meestal is het onnodig.

pil vergeten?

Ik slik al 5 maanden de pil en in de stopweek word ik gewoon ongesteld, maar tussen de ene stopweek en de andere heb ik steeds een tussenbloeding. Is dit normaal?

Waarschijnlijk heb je de verkeerde pil. Vraag de arts die hem voorgeschreven heeft.

Vloeien bij pilgebruik

Toen ik in mijn tweede week van de strip was, verloor ik steeds kleine beetjes bloed en prut. Ook heb ik een keer een tussentijdse bloeding gehad. Ik moest van mijn huisarts de strip afmaken en mijn stopweek afwachten. Ik heb dit gedaan en heb anderhalve week lang gevloeid.
Mijn arts heeft nu gezegd dat ik de komende 5 dagen 4 pillen tegelijk moet nemen. Ik twijfel aan dit advies. Kan er ook iets anders aan de hand zijn?

Dat advies is inderdaad wellicht niet het best mogelijke. Het kan zijn dat je een andere pil moet hebben, maar bloedverlies moet ook altijd onderzocht worden, omdat er ook iets anders aan de hand kan zijn. Als je in een grote stad woont, zou je een bezoek aan een Casakliniek kunnen brengen (zie adressen), anders een verwijzing naar de gynecoloog vragen. Het laatste wordt ook door de verzekering betaald.

Artikel in andere taal lezen?

Duits

Spaans