pijnbijhetvrijen

pijn bij het vrijen

Pijn komt veel vaker voor dan men denkt, ook bij mannen. De seksuologie spreekt van ‘dyspareunie’. Dat betekent ‘slecht bij elkaar passende partners’. Storende en ongewenste pijn heeft bijna altijd een negatieve uitwerking op de beleving, en kan leiden tot het nodeloos uit de weg gaan van seksueel contact. Het gaat hier om aandoeningen van het geslachtsorgaan en de omgeving daarvan. Pijn kan acuut zijn, of chronisch, licht of hevig, op verschillende plaatsen optreden, aan het begin, tijdens of na het neuken.

Pijn bij de vrouw

Bij de vrouw kan de pijn verschillende oorzaken hebben.

 • Als de pijn optreedt in de vagina kan er sprake zijn van een blaasontsteking of een ontsteking in de plasbuis of de vaginawand.
 • Tijdens of na de menopauze wordt de vaginawand dunner, droger en gevoeliger, en de kans op pijn wordt daarmee groter.
  Zit de pijn diep in de vagina, dan moet men denken aan ontstekingen of andere afwijkingen in het bekken, de baarmoeder, of ook de dikke darm.
 • De pijn kan zich ook juist aan de vulva (opening van de vagina) voordoen. Deze pijn komt het meeste voor. Een aantal mogelijke oorzaken:
 • een maagdenvlies of restant daarvan, irritatie door gebrek aan hygiëne of juist te veel wassen met zeep, schimmelinfectie (candida) of soa (herpes, trichomonas), gevoeligheid voor rubber condooms.
 • Een branderige pijn kan ook aan de voorkant aan de vagina optreden bij strakke kleding, fietsen of in allerlei andere situaties. De vulva is dan wel rood aangedaan en gevoelig. Men spreekt dan van focale vulvitis, of VVS (vulvaire vestibulitis syndroom).
 • ls hiervan allemaal niets te zien is, kan men denken aan de zogenaamde ‘kamsymfyseprobleem’. Bij een kamsymfyse kan de penis niet naar binnen omdat het (kamvormige en erg brede) schaambeen in de weg zit. Vrijen met opgetrokken benen is de oplossing.
 • Tenslotte: een veel voorkomende oorzaak van pijn bij het vrijen, vooral in het begin, is vaginistisch reageren.

Pijn bij de man

Bij de man komen pijnklachten minder voor dan bij de vrouw. Ook bij de man kan de pijn verschillende oorzaken hebben:

 • Een verkleefde voorhuid. Als de jongen zelf, bijvoorbeeld uit schaamte, nooit zijn voorhuid over de eikel naar achteren geschoven heeft, ook niet bij masturbatie, is de eerste poging tot geslachtsgemeenschap een pijnlijke ervaring. Er heeft zich dan bovendien onder de voorhuid smegma verzameld. Hij kan dit probleem zelf oplossen door elke dag de voorhuid een stukje verder terug te schuiven en de eikel schoonmaken. (Zie hygiëne)
 • Er kan ook sprake zijn van een te kort frenulum (het toompje waarmee de voorhuid aan de penis vastzit). Bij een poging tot neuken kan scherpe pijn optreden, het frenulum kan ook scheuren en bloeden. Na herstel gaat het dan beter. Men kan ook door een kleine operatie geholpen worden. Bij een te nauwe en stugge voorhuid, waar geen rek meer in zit, spreekt men van phimosis (voorhuidvernauwing). Deze moet ook operatief verholpen worden.
 • Er kan ook sprake zijn van paraphimosis, oftewel ‘Spaanse kraag’, waarbij de voorhuid achter de eikel opgerold zit en een pijnlijke zwelling veroorzaak. Ook hierbij is een medische ingreep nodig.
 • Neuken kan voor de man ook pijnlijk zijn als gevolg van een hoge zuurgraad in de vagina. Dit probleem is te verhelpen door de zuurgraad te verlagen (door te spoelen of met tabletten) of een condoom te gebruiken.
  Pijn kan ook optreden bij de ejaculatie. Deze kan ontstaan door stuwing in de prostaat als gevolg van te lang onderdrukken of tegenhouden van de zaadlozing.
 • Oudere mannen kunnen pijn bij het klaarkomen hebben als gevolg van een laag gehalte aan testosteron (mannelijk hormoon) in het bloed.
 • Pijn bij het neuken en met name bij het klaarkomen of daarna kan ook het gevolg zijn van spanning in de bekkenbodemspieren. Oefening in het ontspannen hiervan kan verlichting geven.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Tip:
Heb je nog vragen, mail ons: info.nvsh@gmail.com. Alle vragen worden vertrouwelijk en deskundig beantwoord.

Zie voor seksuologische hulpverlening adressen