gonorroe

gonorroeGonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze nestelt zich in het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina, plasbuis of de penis en vermenigvuldigt zich daar. Gonorroe wordt overgedragen door onveilige seks. Gonorroe wordt ook overgedragen bij de bevalling doordat de ogen van de baby in contact komen met de vaginawand.

Verschijnselen van gonorroe

Roodheid van het slijmvlies en een beetje gele of groene afscheiding. Bij anale of orale seks kunnen ook de anus en de keel ontstoken raken. Verschijnselen treden enkele dagen tot een week na de infectie op. De verschijnselen zijn bij jongens duidelijker dan bij meisjes omdat de binnenkant van de vagina ruimer is en omdat de vagina bijna altijd wel afscheiding produceert.
De klachten bij jongens zijn: een brandend gevoel bij het plassen en een beetje geelgroene afscheiding uit de penis. Als je onveilig hebt gevrijd is het verstandig om een onderzoekje te laten doen. Dit kan op verschillende plaatsen (zie adressen soa).

Onderzoek op gonorroe

Het onderzoek op gonorroe bestaat uit een uitstrijkje van de oppervlakte van het slijmvlies van de penis of vagina, dat vervolgens onder de microscoop wordt bekeken. Bij een positieve uitslag (als er dus inderdaad sprake is van een gonorroe-infectie) moet je degene(n) met wie je seks hebt gehad waarschuwen, zodat zij zich ook kan (kunnen) laten onderzoeken.

Behandeling van gonorroe

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica. Het is niet verstandig de infectie te laten zitten, want dan kunnen de bacteriën zich in de loop van maanden of jaren in het inwendige geslachtsorgaan verspreiden. Bij jongens komen ze dan terecht in de bijbal en zaadleiders, bij meisjes in de eileiders. Deze kunnen pijnlijk ontstoken en daarna geblokkeerd raken.

Meer informatie

Artikel in een andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zoek een GGD-soa-poli bij jou in de buurt: