menstruatie&ovulatie

menstruatie & ovulatieMenstruatie is een medisch woord. Mensis is Latijn voor ‘maand’. Dus menstruatie betekent zoiets als ‘maandelijkse vloeiing’. Veel mensen gebruiken liever het woord ‘ongesteld’. Menstruatie kan vervelend zijn als je veel pijn hebt, veel bloed verliest of misselijk bent. Het komt ook slecht uit als je naar een feestje gaat, of met een leuke jongen mee naar huis.

Eerste menstruatie

Meisjes hebben hun eerste menstruatie tussen hun twaalfde en veertiende jaar. Soms wat eerder soms wat later. De eerste menstruatie is een teken van de puberteit. Het is het maandelijks verliezen van wat bloed en stukjes binnenwand van de baarmoeder, en dat gebeurt als volgt:

Ovulatiemenstruatie & ovulatie

Als een meisje de puberteit bereikt wordt door een klier in de hersenen een hormoon aangemaakt. Dit hormoon gaat naar de eierstokken en stimuleert daar één van de onrijpe eitjes (follikel) om uit de eierstok naar de eileider te gaan die verbonden is met de baarmoeder. Dit heet ovulatie. Het eitje doet er ongeveer een week over om de baarmoeder te bereiken. Ondertussen maakt de baarmoeder zich klaar voor de ontvangst van het eitje. De binnenwand wordt dikker. Het eitje zal dat alleen nodig hebben als het bevrucht is, want alleen dan kan er een baby groeien. Voor bevruchting van het eitje is een zaadcel nodig. Dat is bij 99% van alle dieren in de wereld hetzelfde.

Menstruatie

Meestal zijn er geen zaadcellen in de eileider en vindt er geen bevruchting plaats. Dat betekent dat de baarmoeder voor niets een dikkere binnenwand heeft gemaakt. Na ongeveer twee weken wordt die wand afgebroken en verlaat samen met wat bloed via de vagina het lichaam. Dit is dus de maandelijkse bloeding, de menstruatie. Die duurt ongeveer een week, soms wat korter, soms wat langer.

Cyclus

cyclusBij jonge meisjes die net menstrueren is de cyclus nog niet regelmatig. Na de eerste keer kan het soms wel een half jaar of een jaar duren voor de volgende. De cyclus is ook niet is ook niet bij iedereen zo regelmatig dat er precies een maand zit tussen de ene en de andere. Ziekte of andere omstandigheden hebben ook hun invloed op de regelmaat. Het medische woord voor het rijp worden van een eicel is dus ‘ovulatie’. De meeste meisjes voelen de ovulatie niet. Sommigen voelen een lichte kramp in de onderbuik. Anderen merken dat ze wat meer afscheiding uit de vagina hebben of dat het anders ruikt. Op het moment van de ovulatie zijn meisjes vruchtbaar en kunnen bij onveilig vrijen zwanger raken. Na ongeveer een week kan dat niet meer tot na de volgende menstruatie. Dit is dus de volledige menstruatie-cyclus. Er is eerst de ovulatie, dan na ongeveer twee weken de menstruatie. Ongeveer twee weken na de menstruatie begint er weer een nieuwe cyclus met een ovulatie en weer een menstruatie, enzovoort.

Menopauze

Als we ervan uitgaan dat meisjes rond hun 15e jaar beginnen en na hun 45e jaar ophouden (dat is 360 maanden), dan hebben ze in hun ‘vruchtbare’ leven minder dan 400 cyclussen. Dat betekent dat er maar 400 van de 400.000 eicellen waar ze mee geboren is, tot rijping komen. Na het 50e jaar, soms wat eerder, soms wat later, beginnen vrouwen te stoppen met de menstruatie. Dit wordt de menopauze genoemd.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans