chlamydia

chlamydiaChlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze nestelt zich in het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina, de plasbuis of de penis en vermenigvuldigt zich daar.

Verschijnselen van chlamydia

De verschijnselen van chlamydia bij het meisje zijn roodheid van het slijmvlies en een beetje dunne afscheiding. Bij anale of orale seks kunnen ook de anus en de keel ontstoken raken. Verschijnselen van chlamydia treden enkele dagen tot een week na de infectie op. De verschijnselen van chlamydia zijn bij jongens duidelijker dan bij meisjes omdat de binnenkant van de vagina ruimer is en omdat de vagina bijna altijd wel afscheiding produceert. De klachten van chlamydia bij jongens zijn: pijn bij het plassen en een druppeltje waterige afscheiding uit de penis, vooral bij het opstaan. Bij meisjes kunnen deze symptomen minder duidelijk zijn.
Als je onveilig hebt gevrijd is het verstandig om een onderzoekje te laten doen.

Onderzoek op chlamydia

Het onderzoek op chlamydia bestaat uit een uitstrijkje van de oppervlakte van het slijmvlies van de penis of vagina, dat vervolgens onder de microscoop wordt bekeken.
Bij een positieve uitslag (als er dus inderdaad sprake is van een chlamydia-infectie) moet je degene(n) met je wie je seks hebt gehad waarschuwen, zodat zij zich ook kan (kunnen) laten onderzoeken.

Behandeling van chlamydia

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Het is niet verstandig niets aan de de infectie te laten doen, want dan kunnen de bacteriën zich in de loop van maanden of jaren in het inwendige geslachtsorgaan verspreiden. Bij jongens komen ze dan terecht in de bijbal en zaadleiders, bij meisjes in de eileiders. Deze kunnen pijnlijk ontstoken en daarna geblokkeerd raken.

Meer informatie

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans