maandverbandenzo

maandverband en zoInformatie over de menstruatie, maandverband en tampons.

Menstruatiecup

Een klein, flexibel en opvouwbaar kuipje gemaakt van bijvoorbeeld siliconen. Je kunt de menstruatiecup tot 12 uur aaneengesloten in je vagina dragen en een cup gaat tot wel tien jaar mee. Je kunt de cup wassen en steeds opnieuw gebruiken, daarom is de cup de meest mileuvriendelijke en goedkoopste manier om je menstruatie mee op te vangen. Daarnaast kun je ermee sporten en zelfs zwemmen.

Maandverband en tampons easycup

Liever geen cup, dan kun je maandverband of tampons gebruiken. Een tampon breng je in je vagina in, maandverband plak je in je onderbroek. Beide bestaan in vele merken en maten. Het is goed om tampons en maandverband op tijd te verwisselen, om de zes uur minstens. Schoonhouden van de buitenkant van de vagina gaat met warm water, zonder zeep. Sommige meisjes durven geen tampons te gebruiken, omdat ze het verkeerd vinden iets in hun vagina te stoppen, omdat dat seksuele gevoelens oproept, of omdat ze bang zijn dat hun maagdenvlies scheurt. Deze angst is ongegrond.

Let op, gebruik tampons alleen wanneer je ongesteld bent. Als je ze gebruikt omdat je bang bent dat mensen je afscheiding ruiken wordt het meestal alleen maar erger.

Artikel in andere taal lezen?

Duits

Frans

Spaans