masturberen

masturberen Masturbatie of zelfbevrediging betekent dat je door eigen toedoen seksueel opgewonden raakt en klaarkomt. Andere uitdrukkingen voor masturberen: bij een jongen of een man bijvoorbeeld ‘jezelf aftrekken’, bij meisjes of vrouwen ‘jezelf vingeren’.

De meeste mensen masturberen

De meeste mensen masturberen van tijd tot tijd. Vroeger dacht men dat meisjes het minder vaak deden dan jongetjes. Men dacht dat jongens hun piemeltje eerder ontdekten omdat ze daarmee plasten. Dit is niet waar. De meeste mensen masturberen voor hun 12e. Als je er later aan begonnen bent hoef je niet te denken dat je abnormaal bent.

Negatief beeld van masturbatie in de 19e eeuw

In het 19e-eeuwse Europa werd heel negatief gedacht over masturbatie. Men gebruikte het woord onanie, afgeleid van de bijbelfiguur Onan die door god met de dood gestraft werd omdat hij zijn zaad ‘op de grond verspilde’.
Jongeren werden bedreigd met ziekten. Je zou ruggenmergtering kunnen krijgen, en onanie zou hersenvliesontsteking en krankzinnigheid kunnen veroorzaken. Er werden apparaatje uitgevonden om te voorkomen dat jongens een erectie kregen. Sommige apparaatjes hadden aan de binnenkant stekels of alarmapparaatjes, die ervoor zorgden dat elke erectie pijn deed en dat de ouders werden gewaarschuwd. En bij duizenden jonge meisjes die ervan werden verdacht zichzelf te bevredigen, werd de clitoris operatief verwijderd. Mensen werden hier natuurlijk bang van en voelden zich schuldig of minderwaardig. In onze tijd zijn we het er over eens dat masturbatie niet alleen onschadelijk is, maar ook plezierige en gezond.

Hoe masturberen jongens

Masturberen is gezond

Seksuologen zijn het erover eens dat masturbatie onschadelijk is. Het is ook niet zo dat – zoals sommigen denken – de geslachtsorganen erdoor vervormen of vroegtijdig versleten raken. Het is ook helemaal niet zo dat wanneer je vaak masturbeert, je later impotent of frigide (seksueel ongevoelig) wordt, integendeel! Bij de geslachtsorganen is het net als bij andere organen: hoe meer je ze gebruikt, hoe beter ze functioneren. Zo blijkt uit onderzoek dat bij mannen de kans op prostaatkanker op hoge leeftijd beduidend minder is als zij regelmatig ejaculeren. Masturbatie blijkt dus een manier te zijn om gezond oud te worden.
Wel is het zo dat je je schuldig kunt gaan voelen,  omdat ze naast het neuken nog masturberen of omdat ze geleerd hebben dat masturbatie een zonde is. De meeste mensen gaan ook door met zelfbevrediging als ze getrouwd zijn of een vaste relatie hebben. Het is erg normaal om jezelf te bevredigen en het zorgt ervoor dat iemand zichzelf en zijn gevoelens en verlangens beter leert kennen.

Hoe masturberen jongens

masturberen jongenJongens masturberen gewoonlijk door met een paar vingers of hun hele hand over hun penis te strijken of te wrijven, of door alleen de voorhuid ritmisch over de eikel heen en weer te halen, totdat ze klaarkomen. Meestal glijdt de voorhuid heen en weer over de eikel of over het onderste stukje hiervan, tenzij de voorhuid hiervoor te nauw is. Er zijn operatieve mogelijkheden wanneer dit het geval is.

Hoe masturberen meisjes

Meisjes masturberen vaak door met een of meer vingers over of rond hun kittelaar te wrijven totdat ze klaarkomen. Ze kunnen ook hun dijspieren spannen en tegen hun kruis drukken. Voor beide geslachten geldt dat sommigen snel te werk gaan, terwijl anderen het liever voorzichtig doen. De een houdt van snelle, de ander van langzame bewegingen. In de regel is het wel zo dat hoe dichter je bij het punt van klaarkomen komt, hoe sneller en krachtiger je bewegingen worden.

Masturberen en klaarkomenmasturberen meisje

Meisjes kunnen soms een paar keer achter elkaar tot een orgasme komen, terwijl hun seksuele opwinding nauwelijks vermindert. Daarentegen zijn jongens die net een orgasme hebben gehad niet meteen in staat om opnieuw klaar te komen.
Het is van belang te weten dat de masturbatietechniek van het andere geslacht van persoon tot persoon kan verschillen. Het is namelijk belangrijk dat je niet aan een bepaalde techniek vasthoudt (die je misschien uit een boek hebt geleerd), maar jezelf de tijd gunt om te onderzoeken en je af te vragen of je het nu ook doet zoals je partner graag wil.

Hulpmiddelen bij het masturberen

Het is niet ongebruikelijk tijdens het masturberen gebruik te maken van hulpmiddelen om het genot te vergroten. Jongens kunnen van alles verzinnen dat als vervanging voor de vulva kan dienen, of ze trekken hun kleren uit en kijken naar zichzelf in de spiegel, terwijl ze het aan het doen zijn. Meisjes kunnen van alles verzinnen als vervanging van de penis, zoals tandenborstels, komkommers, peentjes, enz. Zowel jongen als meisjes kunnen gebruik maken van mechanische hulpmiddelen, zoals massageapparaten, vibrators of de waterstraal uit de douchekop.

Fantasieën bij het masturberen

Masturbatie gaat vaak samen met seksuele fantasieën, die van persoon tot persoon verschillen. Sommigen hebben realistische fantasieën, die ze op dat moment in hun werkelijke leven niet kunnen verwezenlijken. Anderen zullen wat luchtiger en niet-realistische fantasieën hebben. Tenslotte zijn er mensen die de voorkeur geven aan porno om hun fantasie te stimuleren. Fantasieën bij het masturberen zijn een algemeen verschijnsel en onschuldig.

Problemen bij het masturberen

Sommige mensen hebben moeite om een orgasme te krijgen (Niet klaar komen). Ze spannen zich in, maar krijgen alleen maar pijn in hun hand en verder gebeurt er niet veel. Of ze geven het uit verveling op. Het kan ook zijn dat er pijn optreedt als gevolg van een te strakke voorhuid, een ontsteking if vaginisme. Die oorzaak moet dan eerst weggenomen worden. Als je toch graag een orgasme wil krijgen, kan het een idee zijn om met een massageapparaat of seksspeeltjes te oefenen

Elkaar masturberen

Het is niet ongewoon dat kinderen, in het bijzonder jongens, seksuele ervaringen met z’n tweeën of met meer jongens delen. Dit is vooral in de puberteit gebruikelijk. Ongeveer de helft van alle jongens masturbeert samen met een of meerdere kameraadjes. Ze masturberen dan ieder voor zich of ze masturberen elkaar. Meisjes masturberen elkaar niet zo vaak, maar ze vinden het bijvoorbeeld lekker om dicht tegen elkaar aan in hetzelfde bed slapen. Veel mensen bewaren aan deze vroege seksuele ervaringen een prettige herinnering waar ze later naar blijven terug verlangen.
Sommige mensen ontdekken door die ervaringen in hun jeugd dat ze zich zo sterk aangetrokken voelen tot hun eigen geslacht dat ze daar de voorkeur aan gaan geven.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie ook:
seksuele hulpmiddelen > vibrator