puberteit

puberteitDe puberteit is een periode van seksuele verandering. De puberteit begint met hormonen die door een klier in de hersenen (hypofyse) worden aangemaakt. Die hormonen gaan via de bloedstroom naar de eierstokken (meisjes) of testikels (jongens). De eierstokken en testikels gaan dan hormonen maken die een aantal typische veranderingen teweeg brengen. Sommige veranderingen zijn hetzelfde voor jongens en meisjes, andere zijn verschillend.

Meisjes in de puberteitpuberteit

Meisjes beginnen meestal twee jaar eerder met de puberteit dan jongens. Tegen de tijd dat ze 11 of 12 zijn (sommigen eerder, anderen wat later) begint er haar te groeien onder de armen en rond de geslachtsorganen. Ook beginnen ze de ontwikkeling van de borsten te voelen. Het lichaam wordt wat ronder en de stem wat dieper. De meest karakteristieke verandering is het begin van de menstruatie. Dat betekent dat ze in principe bij seksuele gemeenschap zwanger kunnen worden.

Puberteit; seksuele rijpheid

puberteitMeestal beginnen meisjes voor jongens van alle leeftijden heel erg aantrekkelijk te worden en meisjes worden zich dat bewust. Dit is de tijd dat vaders en moeders de seksuele veiligheid van meisjes in de gaten beginnen te houden, omdat er zoveel kandidaten zijn. In veel landen moeten meisjes een hoofddoek gaan dragen en vaak ook hun hele lichaam bedekken. Het is een teken dat ze seksueel rijp zijn en tot het huwelijk maagd moeten blijven. In de moderne landen kunnen meisjes wat vrijer zijn en wat meer gelijk aan jongens. Maar ook hier wordt het meisje meer in de gaten gehouden dan de jongen. Aan de ene kant vindt ze dat prettig, aan de andere kant verzet ze zich hier ook tegen. Als ze opgroeit wordt seks, ook al wordt het woord niet genoemd, een zaak van verwarring en frustratie.

Jongens in de puberteit jongens in puberteit

Jongens beginnen aan de puberteit als ze ongeveer 13 zijn. Ze groeien soms heel hard, hun stem wordt dieper (meer dan bij meisjes), op dezelfde plaatsen als bij meisjes gaat haar groeien. En hun meest karakteristieke verandering is de eerste zaadlozing als ze zich aftrekken of als ze een natte droom hebben. Jongens worden lang niet zo in de gaten gehouden als meisjes. Maar ook jongens in de puberteit raken in de war of gefrustreerd. Ze worden bijvoorbeeld verliefd op meisjes van dezelfde leeftijd of ouder, maar die zijn meer geïnteresseerd in oudere jongens of mannen.

Pubergedrag in de puberteit

Als de puberteit vordert krijgen zowel jongens en meisjes last van pukkeltjes, luchtjes, minderwaardigheidsgevoelens, sociale onhandigheid, hopeloze verliefdheid, eenzaamheid, ongecontroleerd gedrag, buien van zelfmedelijden en behoefte aan aandacht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles in de puberteit even ellendig is. Het zou alleen een stuk beter kunnen.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Meer over dit onderwerp bij Individuele ontwikkeling