sekstherapie

sekstherapieIemand die kiespijn heeft gaat daarmee vanzelfsprekend naar de tandarts. Iemand die een seksueel probleem heeft, gaat daarmee niet vanzelfsprekend naar een seksuoloog. In de eerste plaats zijn er bijna geen seksuologen die ook nog gemakkelijk toegankelijk zijn. Naar de huisarts gaan ligt niet voor de hand. In de tweede plaats praat je niet zo gauw over seksuele moeilijkheden. Je bent van kinds af aan gewend dat het met de seks in de wereld niet zonder problemen gaat. Meestal komt men in een vaste relatie of huwelijk na enige tijd tot de ontdekking dat er een probleem is. Misschien was het verschijnsel al bekend en vond men het niet zo erg. Maar langzamerhand komt de gedachte toch op dat er iets aan gedaan moet worden. Daar is meestal een goede reden voor, bijvoorbeeld:

Seksuele dysfuncties

Zij heeft last van vaginisme, of hij van impotentie en ze hebben zich aangewend om zonder neuken te vrijen. Maar nu wil zij zwanger worden Hij komt bij het vrijen te snel klaar en zij komt niet klaar. Eerst vonden ze het niet erg, maar nu willen ze er toch iets aan doen Het vrijen is pijnlijk voor een van de twee of allebei. Ze dachten dat het vanzelf wel over zou gaan, maar dat gebeurt niet. Dit zijn de meest voorkomende zogenaamde seksuele dysfuncties, die door sekstherapie, ook wel ‘sex counselling’ genoemd, verholpen kunnen worden, wanneer de oorzaak gelegen is in ingeslepen onhandig gedrag, wat vaak het geval is. Het gaat hierbij om kortdurende therapie (een stuk of 7 gesprekken) waarbij het paar de gelegenheid krijgt het probleem aan de orde te stellen, informatie en uitleg krijgt, opdrachten mee naar huis neemt daarover rapporteert, en verder advies krijgt. Het doel is bereikt als het probleem verdwenen is, of het paar zelf weet hoe het moet worden aangepakt als het zich weer voordoet. Soms moet verwezen worden naar een arts, als er duidelijk klachten zijn waarbij medisch onderzoek of geneesmiddelen vereist zijn.

De meest voorkomende benadering bij sekstherapie is:

  • Duidelijk vaststellen wat het probleem is en wanneer het zich voordoet; uitleg geven, soms met behulp van illustraties, over bouw en functie van de geslachtsorganen.
  • De opdracht om van het seksuele gedrag dat men gewend is af te zien: meestal is dat het verbod om te neuken.
  • Leren ontspannen bij elkaar te zijn, te strelen, het gevoel kwijtraken dat iets ‘moet’.
  • Gerichte oefeningen, zoals bij vaginisme het verkennen van de eigen vagina, het inbrengen van en laten zitten van eerst heel dunne en vervolgens steeds dikkere voorwerpen, vingeren, het leren kennen van de penis, leren die zelf in te brengen.
  • Bij voortijdige zaadlozing het leren stoppen voordat zaadlozing onvermijdelijk wordt.
  • Leren associëren van lustgevoel met ontspannen genieten, knijptechniek, bekkenbodemspieren oefenen, geleidelijk opvoeren van de tijd dat de penis in de vagina zit.
  • Bij impotentie het verbeteren van communicatie, ontspanning, plezier in het vrijen.

Artikel in anderen taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie voor meer informatie over seksuologie en seksuologische hulpverlening adressen