syfilis

syfilisSyfilis wordt veroorzaakt door een bacterie en kan onder andere via intiem seksueel contact (maar ook van moeder op kind en via bloedtransfusie of injectie) worden overgedragen.

Geschiedenis van syfilis

Syfilis is een van de oudst bekende ernstige ‘geslachtsziekten’. Vóór de uitvinding van antibiotica, kon de infectie zich soms snel verspreiden. Er zijn epidemieën bekend onder de Oude Grieken, Joden en Romeinen, en later in Europa in de Middeleeuwen en in de negentiende eeuw. Syfilis werd toen ´lues veneris´ (gesel van Venus) genoemd. Mensen voelden het als een straf voor het bedrijven van de liefde.

 syfilisVerschijnselen van syfilis

Op dit moment komt syfilis in de moderne westerse wereld niet veel voor. Maar omdat veel mensen uit andere landen hierheen komen, neemt de kans op infectie statistisch gezien weer toe.
De symptomen van syfilis zijn meestal duidelijk. Tussen twee en twaalf weken na een besmetting ontstaan er een of meer harde zweren op de penis of bij de schaamlippen, anus, of mond.

Behandeling van syfilis

antibioticaAls je het vermoeden hebt dat je met syfilis in aanraking bent geweest, is het verstandig meteen een onderzoek te laten doen en anderen met wie je onveilig gevrijd hebt te waarschuwen. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de zweertjes en op het bloed. Syfilis is goed te genezen met antibiotica. Als je niets doet, verdwijnen de zweren na enkele weken. De bacterie verspreidt zich echter via het bloed naar de rest van het lichaam. Enkele weken of maanden later ontstaan dan weer duidelijke verschijnselen zoals zweertjes bij de genitaliën, griepachtige symptomen (hoofdpijn, verhoging, zere keel) en zweertjes op de handpalmen en de voetzolen. Ook nu is na een behandeling met antibiotica de syfilis geheel te genezen. Als ook nu niets gedaan wordt, nestelt de bacterie zich in verschillende delen van het lichaam en kan de syfilis, vaak pas op oudere leeftijd, de hersens en ruggengraat, het hart en de botten aantasten.

Meer informatie

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans