glijmiddelen

Voor- en nadelen van de verschillende glijmiddelen. Natuurlijk speelt persoonlijke smaak ook een belangrijke rol. Daarom is het verstandig om verschillende soorten uit te proberen.

Waterbasis

Glijmiddelen op waterbasis zijn geweldig voor iedereen die van zeer glibberige seks houdt. Het basisingrediënt in de meeste glijmiddelen op waterbasis is glycerine, wat erg, maar dan ook erg, glibberig is. Maar ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Omdat glycerine een op suiker gebaseerde stof is kan het vaginale infecties veroorzaken bij sommige vrouwen (ongeveer 10%). Een ander nadeel van deze glijmiddelen is dat ze tijdens het gebruik kunnen uitdrogen en opnieuw moeten worden aangebracht. Dit is meestal geen punt, maar soms kan het de sfeer bederven als op het randje van een orgasme naar de fles moet worden gegrepen. Glijmiddelen op waterbasis zijn de goedkoopste glijmiddelen en, niet geheel toevallig, ook de populairste. Glijmiddelen op waterbasis kun je met of zonder een smaakje krijgen. Omdat ze op water gebaseerd zijn, is het niet schadelijk ze in te nemen.
Een van de populairste glijmiddelen is Pjur Glijmiddel.

Tip:
Pjur Glijmiddel koop je bij Easytoys.nl

Siliconenbasis glijmiddelen

Het unieke van siliconen glijmiddelen is dat je ze onderwater te gebruiken zijn. Dit komt omdat siliconen niet oplossen in water. Dit is tegelijkertijd ook het nadeel van siliconen glijmiddelen. Knoei een beetje op de vloer van de badkamer en je zult er nog voor weken, zo niet maanden, rondglijden. Glijmiddelen op siliconenbasis vlekken niet, behalve op zijden lakens. Hier is extra oppassen zeker gewenst. Sommige mensen zijn gevoelig voor siliconen en krijgen er een milde uitslag en jeuk van. Ook zijn er vrouwen die geloven dat ze er vaginale infecties van hebben gekregen. De percentages hiervan zijn onbekend. Voor deze vrouwen heeft pjur® een woman-variant gemaakt. De problemen worden namelijk veroorzaakt doordat de poriën van de huid van een vrouw veel fijner zijn dan die van een man. De pjur® WOMAN Bodyglide is de enige bestaande bodyglide op siliconenbasis die geoptimaliseerd is voor de extra gevoelige huid bij vrouwen. Siliconen glijmiddelen zijn geweldig voor vaginale en anale seks en lijken geen echte nadelen te hebben. Een van de grootste voordelen ten opzichte van glijmiddelen op waterbasis is dat ze niet uitdrogen. Tegenwoordig zijn er ook glijmiddelen op siliconenbasis met smaak te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn Eros, Tasty Fruits en (binnenkort) de smaken van BodyGliss en Pjur. Veel siliconenproducten zijn niet te gebruiken in combinatie met condooms, toys of latex. Dit leidt vaak tot het aantasten en zelfs kapotgaan van deze producten. Denk daar aan voordat je het glijmiddel koopt of gebruikt. Glijmiddelen op siliconen basis voelen wat dikker aan dan glijmiddelen op waterbasis. Veel producten zien eruit en voelen aan als olie en zijn dus vaak wat vettig. Een merk dat wel de huid verzorgt, is pjur®. De siliconenproducten van dit merk laten een zijdezacht huidgevoel achter, gaan een droge huid tegen en voelen in het geheel niet vettig aan. Een van onze populairste glijmiddelen op siliconenbasis is pjur® Original.

Olie basis

Glijmiddelen op basis van olie komen nauwelijks meer voor. Zij zijn super glibberig, maar zorgen voor vlekken die niet of nauwelijks zijn uit te wassen. Glijmiddelen op basis van olie zijn weliswaar geschikt voor anale seks en masturbatie van een man (liefst vrij van geur- en smaakstoffen), maar worden afgeraden voor vaginaal gebruik. Ze geven vaak irritaties op de intieme plekken nadat de (huid)slijmvliezen met de olie in aanraking zijn gekomen. Bovendien kunnen ze een brandend gevoel achter laten door de geurstoffen die er in verwerkt zitten. Er zijn voor zover bekend geen glijmiddelen op basis van olie met een smaakje. Door de vettige ingrediënten is dit product niet te gebruiken in combinatie met condooms of latex. Het condoom wordt poreus en door deze microscopisch kleine scheurtjes is het condoom dan onveilig.

Organische basis

Organische glijmiddelen worden minder gebruikt dan water en siliconen glijmiddelen. Het was tot voor kort zelfs nog moeilijk om een goed organisch glijmiddel te vinden. Organische glijmiddelen hebben veel voordelen, zoals natuurlijke ingrediënten, geen glycerine en geen siliconen. Aan de andere kant, op water gebaseerde organische glijmiddelen hebben de neiging uit te drogen, net zoals de niet-organische producten. Dus moeten ze worden heraangebracht tijdens seks, maar het is goed om te weten dat wat je op je lichaam smeert natuurlijk is. Organische glijmiddelen zijn er zowel met of zonder smaakje en het kan uiteraard geen kwaad ze in te nemen. Organische glijmiddelen met water hebben ongeveer dezelfde dikte als glijmiddelen op waterbasis, maar zonder de glycerine. Niet-water gebaseerde organische glijmiddelen zijn veel dikker, zoals siliconen glijmiddelen, maar met enkel natuurlijke ingrediënten.
Een goed voorbeeld van een organisch glijmiddel op waterbasis is