morning-afterpil(noodpil)

morning-afterpil Er zijn manieren om een zwangerschap te voorkomen. De eerste is de morning-afterpil, de tweede het noodspiraaltje.

De morning-afterpil wordt ook wel noodpil genoemd, omdat hij niet alleen de volgende ochtend, maar binnen 3 of 5 dagen moet worden ingenomen. In de al langer bestaande pil (verkocht als Norlevo of Postinor) zit het hormoon levonorgestrel. In de andere pil ellaOne zit ulipristalacetaat. Dit is geen hormoon, maar heeft wel invloed op het hormoonsysteem.

Gebruik van de morning-afterpil? morning after pil

De morning-afterpil is geen voorbehoedsmiddel maar een noodmaatregel voor als je op een onveilig moment in je cyclus onveilige seks hebt gehad. Gebruik de morning-afterpil dus alleen als er een goede reden voor is. De morning-afterpil werkt het best als hem de ochtend na de onveilige seks inneemt, maar werkt nog steeds goed als je dit binnen 3 dagen (Norlevo of Postinor) of 5 dagen (ellaOne) na de onveilige seks doet.

Hoe kom je aan de morning-afterpil?

Je kunt de morning-afterpil kopen bij de apotheek of de drogist. Je kunt de morning-afterpil ook via een arts krijgen. De morning-afterpill is ook vrij eenvoudig via het internet verkrijgbaar.

Werking van de morning-afterpil

De morning-afterpil werkt als een gewone anticonceptie pil:

  • de morning-afterpil voorkomt de ovulatie of stelt de ovulatie uit
  • de morning-afterpil voorkomt dat een bevrucht eitje zich in de baarmoeder nestelt

Bijwerkingen van de morning-afterpil

De morning-afterpil kan de volgende bijwerkingen hebben: gevoelige borsten, buikpijn en misselijkheid. Als je binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil moet overgeven, neem je hem opnieuw in. Slik dan ook iets tegen de misselijkheid, zodat je niet weer hoeft over te geven.

Beïnvloedt de morning-afterpil mijn cyclus?

Soms kan er wat onregelmatige bloedingen optreden tussen het innemen van de morning-afterpil en je eerstvolgende menstruatie. De menstruatie kan ook eerder komen dan je verwacht had, of een week later.Het noodspiraaltje

Het noodspiraaltje

is eigenlijk een koperspiraaltje dat ervoor zorgt dat de zaadcellen minder beweeglijk worden en de eicel niet kunnen bevruchten, en dat een eicel zich niet in de baarmoeder kan nestelen. Het koperspiraaltje kan tot 5 dagen na onveilige seks geplaatst worden door de huisarts of gynaecoloog. Het noodspiraaltje is betrouwbaarder dan de noodpil en kan na de plaatsing dienen als anticonceptiemiddel.

Video: Onbeschermde seks gehad?

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Voor meer informatie:
morning-afterpil