Incest 

incestIk heb als kind aan mijn zusje gezeten. Ik ben nu 37 en zij is 4 jaar jonger. We hebben een goede band met elkaar en hoewel we allebei wisten dat het niet mocht, is het nooit tegen haar zin geweest. Daar hebben we later ook over gesproken. Toch is zij nu in het leven vastgelopen en vraagt zich nu af of de incest hiermee te maken heeft. Ik voel me hier heel schuldig onder. Ik was immers de oudste, ik ben ermee begonnen en ik had ermee moeten stoppen. Het is uiteindelijk jaren doorgegaan (van mijn 12e tot mijn 17e, denk ik). We hebben nooit echt seks gehad, maar ik heb wel oraal aan haar gezeten. Ik vond het spannend en zij vond het lekker, maar we wisten dondersgoed dat het fout was. We lopen allebei ons hele leven al rond met dit geheim. De oplossing is, denk ik, dat ik of zij het moet uitspreken naar ouders of vrienden. Bij de gedachte hieraan word ik panisch. Ik schaam me er teveel voor, vindt het heel fout van mezelf. Wat is wijsheid hierin? Gebeurt dit vaker? Is mijn schuldgevoel terecht? Is er ergens op het internet informatie hierover te vinden? Als ik zoek op ’incest’, kom ik alleen maar slachtofferverhalen en ongewilde situaties tegen.

Dat je op internet vooral slachtofferverhalen en ongewilde situaties tegenkomt klopt wel, want zo denkt de wereld nu eenmaal over incest. Jullie zelf eigenlijk ook, zoals uit je brief blijkt. Er zijn ook wel enkele sites, zoals www.nvsh.nl, waar iets anders te lezen valt. Heb je daar ook gekeken? Het incesttaboe wordt er verklaard en toegelicht met voorbeelden. Seksspelletjes tussen broers en zusjes zijn heel normaal en komen overal voor. Net als bij spelletjes met vriendjes en met jezelf is het iets wat je in het geheim doet. Het is dus spannend en stout, wat je inderdaad zelf ’dondersgoed’ aanvoelt.

Incesttaboe

Over incest wordt geschreven en gesproken in termen van ’slechtheid’, ’misbruik’, ’daders’ (mannen) en ’slachtoffers’ (meisjes). Dat komt doordat het natuurlijke incesttaboe, dat oorspronkelijk met voortplanting te maken had, nu andere argumenten gebruikt om zich te handhaven. Er hangt rond incest dus nog steeds de oeroude sfeer van horror. Jullie zijn duidelijk onder de indruk van die sfeer. Je zus maakt nu een moeilijke tijd door en bij het zoeken naar oorzaken denkt ze dan aan die seksspelletjes uit de jeugd. Dat komt door de verhalen over levenslange trauma’s die het gevolg zouden zijn van incest. Jarenlang is hier door allerlei zelfbenoemde ‘ervarings’deskundigen in de media op gehamerd. Het is dus begrijpelijk dat die gedachte ook bij jullie opkomt. Zozeer kun je daardoor in je denken gemanipuleerd worden, dat je je gezonde verstand vervangt door gevoelens van schuld en boete. Je denkt zelfs dat je door je zonden op te biechten en ervoor te boeten, je andere problemen zullen verdwijnen.

Advies

Ons advies aan jullie is je te verzetten tegen de invloed van media, zogenaamde deskundigen en griezelverhalen op internet. Wat was er nu verkeerd aan die seksspelletjes, behalve dat het lekker was en niet mocht? Spijt en wroeging over deze zaken ontstaan niet alleen inwendig door een soort instinctief schuldgevoel dus, maar ook door invloeden van buiten, verbod en straf. Vroeger zagen wij dezelfde verschijnselen rond onanie, homoseks, abortus, om maar een paar zaken te noemen waar honderdduizenden mensen diep over in de ellende hebben gezeten. Je moet hiermee zeker niet te biecht gaan bij familie en vrienden, want dan maak je het alleen maar erger.

Artikel in andere taal lezen?

Spaans