ikhebmeerlibidodanmijnman! 

ik heb meer libido dan mijn man!Beste NVSH, ik las op jullie site over gebrek aan libido. Ik had al even op internet gezocht voor ik bij jullie terecht kwam en toen zag ik dat zelfs jullie het alleen lijken te hebben over gebrek aan libido bij vrouwen. Dat maakte mij heel verdrietig, want ik ben niet degene met een (naar verhouding) laag libido, maar mijn mán. Ik heb helemaal niet een weinig actieve houding in het zoeken naar seks en die heb ik ook nooit gehad. Ik ben vast niet de enige vrouw met dit probleem.
Wat kunnen jullie voor ‘ons’ doen?

We hebben het nog even nagekeken, maar op onze site schrijven we niet over ‘libido’, maar over ‘zin in seks. Er staat wel degelijk dat dát juist ook veel bij mannen voorkomt.
Om zo’n vraag persoonlijk te beantwoorden, moeten we eerst weten wat je bedoelt met ‘meer libido’. Bedoel je dat jij naar porno kijkt en hij niet? Dat jij naar seksfeesten wilt en hij niet? Dat jij meer testosteron (libido) hebt dan hij?
Of bedoel je dat jij wel met hem wilt, maar dat hij niet zo’n zin in jou heeft?
Heb je erover gepraat met elkaar? In welke richting zou je zelf de oplossing willen zoeken?
Je moet dus nogmaals schrijven en wat meer informatie geven. We geven hier ook een algemeen antwoord. Dat stijgt uit boven de persoonlijke situatie, omdat het de achtergronden van het probleem beschrijft.

Meestal hebben vrouwen minder zin in seks

Het is zeker een feit dat als er gesproken wordt over weinig zin in seks, het meestal over vrouwen gaat. De twee bekendste boeken over dit onderwerp van de seksuologe Hannie van Rijsingen heten Geen zin in seks voor vrouwen die geen zin in seks hebben en Geen zin in seks voor mannen met een vrouw die geen zin in seks heeft. In geen van beide boeken gaat het dus over mannen zonder zin.
Wat is dat eigenlijk: ‘geen zin in seks’? In de boeken gaat het bijna altijd om betrekkelijk jonge paren, van wie de vrouw niet (zo vaak) wil seksen, terwijl de man wel vaak wil. Dat geeft ruzie, om het huwelijk te redden zoekt men dan soms hulp bij een seksuoloog.

Waarom hebben vrouwen minder zin in seks?

Er is wel een verklaring waarom het meestal vrouwen zijn die geen zin in seks hebben.
Vanaf de jeugd is er al een duidelijk verschil in seksueel gedrag tussen jongens en meisjes. Dit verschil is geprogrammeerd in de evolutie van de soort en toont zich in lichaamsbouw, hormonen en allerlei andere eigenschappen. Het wordt door sociale en culturele gewoonten uitgebeeld, soms versterkt, soms afgezwakt. Jongens zoeken actief naar meisjes omdat ze daarmee willen vrijen. Ze discrimineren daarbij in principe niet zo erg, ze kunnen elke vijf minuten wel op een ander vallen, en ze kunnen er ook wel meer dan één tegelijk op nahouden. Meisjes daarentegen oefenen passief aantrekkingskracht uit op alle jongens van alle leeftijden, die willen allemaal met haar vrijen, wat natuurlijk tamelijk angstaanjagend is. Het meisje voelt zich dan ook geroepen de meeste jongens af te wijzen en er één uit te zoeken die geschikte kwaliteiten (gevoelig, verantwoordelijk, sexy, humor, e.d.) heeft om haar trouw te zijn en te helpen en die haar ook seksueel kan bevredigen en bevruchten. Meisjes hebben dus ook een verlangen naar seks, maar dat is meer gebonden aan het zoeken naar een vaste vriend (en uiteindelijk een baby). Ze ‘gaan niet met iedereen naar bed’ zoals dat heet.
De oorzaak van dit verschil in gedrag is dat van oudsher meisjes degenen zijn die zwanger (willen) worden. Zolang dit voortgaat, blijft ook het verschil tussen jongens en meisjes bestaan. Door het gebruik van anticonceptie is er wel meer ruimte gekomen voor meisjes om achter de jongens aan te gaan, maar voorlopig zijn de belemmeringen nog groot en hebben we het nog steeds over bloemetjes (meisjes) en bijtjes (jongens).
Als er eenmaal een vaste partner gevonden is zal men gedurende een bepaalde periode veel met elkaar aan seks doen. Het meisje heeft dan meestal evenveel zin als de jongen, maar ze heeft toch ook dan meer last van geremdheid, pijn, niet kunnen klaarkomen, overgehaald moeten worden, bezorgdheid over al dan niet zwanger zijn, kortom het gaat nog steeds niet zo maar vanzelf. Meisjes laten merken dat ze de seks niet vanzelfsprekend vinden, belangrijk, maar ook niet zó belangrijk. Ze vinden ook dat de seks wel ergens toe moet leiden. En zo sticht men een gezin.

Gezinsleven doodt de zin in seks

Wat er daarna gebeurt is ook bekend. De vrouw bevalt van een of meer kinderen, heeft het daar druk mee naast een halve baan, de man heeft het misschien nog drukker, het gezinsleven kweekt vertrouwdheid maar dooft daardoor ook de lust. De man kijkt rond en ziet opnieuw overal de vrouwelijke schoonheid waar hij als jongen al op viel.
Vreemdgaan is echter niet zo eenvoudig. Als hij daarvan afziet omdat hij geen kans maakt, hij bang is (zich schuldig voelt), stelt hij zich tevreden met masturbatie. Voor zijn vrouw heeft hij geen brandend verlangen meer. Seks met haar is gewoonte of iets wat zij graag wil. Zij wil het omdat het bij een goed huwelijk hoort of om te voorkomen dat hij vreemdgaat. Maar vooral ook omdat zijn verlangen haar zelfvertrouwen geeft. Aantrekkelijk zijn is voor het meisje de belangrijkste reden van bestaan, de basis van haar gevoel van eigenwaarde. Als niemand meer zin in haar heeft, zelfs die ene uitverkorene niet, dan word je daar zacht gezegd verdrietig van. Het huwelijksideaal is dat partners evenveel zin in elkaar hebben. We zouden dat ideaal toch eens door iets beters moeten vervangen.

Artikel in andere taal lezen?

Spaans