zwangerschap

zwangerschapOver de vraag of zwangerschap een ziekte is, kan men discussiëren. Maar dat de zwangerschap met veel symptomen gepaard gaat die ook bij verschillende ziektebeelden voorkomen, staat vast. De zwangerschap is dan ook voor veel vrouwen een periode van onbevredigende seks of helemaal geen seks. Hieronder wordt een aantal symptomen van de zwangerschap besproken die een negatieve invloed hebben op de seksualiteit.

Angst en geremdheid

De zwangere vrouw heeft angst voor seks en is seksueel geremd. Dit komt voort uit een collectieve negatieve attitude, of houding ten aanzien van, seks tijdens de zwangerschap. Onder een groot deel van de bevolking heerst nog steeds het onjuiste denkbeeld dat de coïtus (het neuken) een miskraam veroorzaakt, en dat het een vroegtijdige bevalling tot gevolg heeft. Ook denken veel vrouwen dat zij minder aantrekkelijk en opwindend zijn voor hun partner door het rondere en vollere lichaam en de opgezette aderen.

Pijnlijke borsten

De borsten worden, vooral in het begin van de zwangerschap, gevoeliger. Het borstweefsel is nog niet berekend op de toename van de borstomvang en dit leidt tot pijnlijke borsten, zeker op momenten dat er ook sprake is van seksuele opwinding waardoor de borsten nog meer in omvang toenemen. Geen bh of een extra ruime bh kan dit leed enigszins verzachten.

Buik en baarmoeder

De steeds dikker wordende buik zorgt ook voor problemen, zeker bij de vrouw met weinig tot geen variatie en experimenteerdrang op seksueel gebied. Het zwangere lichaam lijkt steeds slechter bij dat van de partner te passen. Ook gaat de geslachtsgemeenschap en het masturberen gepaard met onprettige contracties (samentrekkingen) van de baarmoeder, deze kunnen de gedaante van weeën aannemen. Anders vrijen, oftewel experimenteren kan een (gedeeltelijke) oplossing zijn voor deze problemen.

Orgasmestoornis en dyspareunie

Ongeveer één op de drie vrouwen geeft aan moeite te hebben om een orgasme te krijgen vanaf het tweede trimester (vanaf de vierde tot en met de zesde maand). Hierbij komt dat er tijdens deze periode ook geen volledige resolutie (leegstromen van de bloedvaten) van de genitalia meer optreedt en dit leidt, indien een orgasme uitblijft, tot algemene pijn en dyspareunie (pijn aan de geslachtorganen samenhangend met de geslachtgemeenschap). Hoe tegenstrijdig dit misschien ook klinkt, regelmatig door rustig te masturberen een orgasme opwekken kan voor enige verlichting zorgen.

Spataderen

Gezwollen beenaderen maar ook zwellingen van aderen in de anus (aambeien) en in de vagina, veroorzaken pijn, zeker tijdens seksuele activiteiten. Veel rusten, niet te zwaar tillen en het dragen van steunkousen kunnen het leed verzachten. Om aambeien te voorkomen kan men een vezelrijk dieet volgen.

Vaginale schimmelinfectie

Vrouwen lopen tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op een vaginale schimmelinfectie die gepaard gaat met meer dan normale afscheiding, een droge vagina en jeuk. Men kan de kans op een infectie reduceren door alleen wijde (katoenen) kleding te dragen, zoveel mogelijk naakt te zijn, naakt te slapen, geen inlegkruisjes te gebruiken en gezond te eten en te drinken.

Overige ongemakken

De zwangere vrouw heeft vooral in het begin van de zwangerschap last van misselijkheid en
braken. In het laatste trimester krijgt de vrouw te maken met rugpijn en slaapproblemen. Al deze factoren hebben een negatieve invloed op haar seksleven. Vermoeidheid speelt gedurende de hele zwangerschap een negatieve rol bij de seksuele motivatie.
Diarree door een bacteriële infectie en krampen in de benen en voeten door een laag calciumgehalte of zoutgebrek, zullen ook de zin in seks bij de zwangere vrouw doen afnemen. Zout- en calciumtabletten kunnen de tekorten oplossen, en bij diarree is het noodzakelijk om veel te drinken.

De partner

Ten slotte kan de partner zorgen voor problemen op seksueel gebied. Hij of zij raakt uit zijn of haar (seksuele) structuur. De anders zo stabiele zwangere partner is emotioneel zeer onberekenbaar en dus ook (seksueel) minder voorspelbaar. En zij lijkt minder van de seks te genieten, wat de zelfverzekerdheid en dus ook de zelfwaardering van de partner doet afnemen. Ook kan hij of zij het lichaam van de zwangere partner als lelijk ervaren en hierdoor geen behoefte meer hebben om dat  lichaam aan te raken.

Artikel in andere taal lezen?

Duits

Spaans