Betrapt!

betrapt!Wij hebben een vraag over het voyeurisme en exhibitionisme van onze jongste zoon van 17. Onze oudere kinderen zijn het huis uit en alleen onze jongste zoon woont nog bij ons. Een paar maanden geleden, hebben mijn man en ik ons in een spontane vrijpartij gestort. We zijn toen betrapt door onze zoon die onverwacht uit school was teruggekomen. Dat hield in dat hij in de kamer naar ons heeft staan gluren terwijl hij masturbeerde. We merkten het niet meteen, maar toen we het zagen, waren we zo opgewonden dat we de schaamte totaal voorbij waren en zijn we onze gang gegaan. Pas na onze vrijpartij realiseerden we wat er was gebeurd, en voelden we ons wel opgelaten. Wij zijn weliswaar naturisten maar normaal gesproken houden we het vrijen en de seksualiteit voor ons privé. We hebben het er met hem over gehad, we hebben erkend dat het onze fout was om midden in de huiskamer met elkaar te vrijen. En dat we ons ook wel voor konden stellen dat hij er opgewonden van was geraakt.
Het is daarna niet meer ter sprake gekomen. Maar tijdens de vakantie zijn er weer wat zaken voorgevallen. Wij verbleven op een naturistencamping in Frankrijk. En een van de gasten meende (hij wist het niet zeker) dat hij onze zoon ’s nachts bij een caravan naar binnen had zien gluren. Wij hebben onze zoon gevraagd of hij daar iets van wist, maar hij ontkende in alle toonaarden. Voor de zekerheid hebben we duidelijk gemaakt dat de privacy van anderen moet worden gerespecteerd. Maar tijdens die vakantie begon hij zich anders te gedragen. Hij scheerde z’n schaamhaar helemaal weg, wat natuurlijk de aandacht trekt. En hij liep op het strand en op de camping met een erectie te paraderen, van kijk mij eens even. Een erectie kan een man altijd overkomen, maar wij vinden dat je dan niet extra de aandacht op je zelf moet vestigen, en dat hebben we hem ook duidelijk gemaakt. Het toppunt voor ons was dat hij samen met een paar mannen door de duinen liep te struinen op zoek naar vrijende stelletjes om deze te begluren. Toen we dat ontdekten zijn we om problemen te voorkomen vervroegd naar huis gegaan. We een paar keer indringend hier met hem over gesproken. Nu heeft hij een tijd verkering gehad met een meisje en ze zijn ook met elkaar naar bed geweest, maar onze zoon zegt dat hij het veel opwindender vindt om naar vrijende mensen te kijken, en dat hij dat gevoel heeft sinds hij ons heeft zien vrijen. Zoiets lijkt ons niet normaal. Wij hoopten dat het iets tijdelijks was, onderdeel van het volwassen worden. Maar daarna zijn er weer een reeks van voorvallen geweest, met als dieptepunt dat hij ’s nachts op het balkon van onze slaapkamer is geklommen omdat hij hoopte dat we lagen vrijen. Verder zijn we erachter gekomen dat hij op z’n computerfilmpjes heeft staan van vrijende stellen die hij met z’n mobieltje heeft opgenomen. Door zijn gedrag loopt hij een enorm risico, straffen helpt niet meer bij een jongen van 17. Wel houden we in de gaten waar hij uithangt, en we bekijken regelmatig wat hij op z’n computer heeft staan.
Is zoiets tijdelijk en zijn we te ongeduldig of moeten we een psycholoog raadplegen? Wordt zoiets weer normaal als hij weer verliefd wordt en een relatie krijgt?

In principe is het gedrag van je zoon niet abnormaal. Immers, het is opwindend om naar naakte, halfnaakte, vrijende of zichzelf bevredigende mensen te kijken: de porno op internet is daar een bewijs van. Andersom kan het ook voorkomen dat je het als mens opwindend kunt vinden als iemand naar je kijkt terwijl je naakt bent of vrijt. Dit komt minder vaak voor omdat we ons vaak schamen of ons lichaam niet zo mooi vinden. Maar abnormaal of verkeerd is het zeker niet. Je hebt dat zelf ervaren. Dat hij op de naturistencamping heeft rondgelopen met een stijve hoeft op zich ook niet zorgelijk te zijn. Misschien was het wel een provocatie omdat men op naturistenterreinen zo preuts is op seksueel gebied. Voor een jongen is een erectie normaal gesproken iets wat je privé houdt, maar in bepaalde omstandigheden kan het juist opwindend zijn om hem te laten zien.
Het enige probleem dat ik zie is als je zoon de privacy van andere mensen gaat schenden door hen ongewenst te begluren met een camera en daar filmpjes van maakt die hij zonder toestemming verspreidt. We zijn dus niet geneigd je naar een psycholoog te verwijzen. Jullie kunnen hier zelf best met hem over blijven praten in de zin van: wat is verstandig, hoe kun je dit doen zonder in de problemen te komen met mensen of met de politie, e.d. Het is hierbij dus erg belangrijk dat je zijn gedrag niet veroordeelt, en niet zelf het idee hebt dat hij een ‘afwijking’ heeft. Het is zeker niet goed om hem stiekem te controleren. Controleren is niet erg, maar blijf open en liefdevol naar hem toe communiceren. En verwijt jezelf niet dat je zoon jullie heeft zien vrijen, want dat is echt niet de oorzaak van zijn gedrag. Veel kinderen hebben, wel of niet stiekem, hun ouders zien vrijen.

Hopelijk komen jullie er zelf uit door het niet erger te maken dan het is. Hij is nu vol van bepaalde seksuele fantasieën, maar op een gegeven moment worden die door gewenning minder opwindend en dat zal dan weer van invloed zijn op zijn gedrag. Een belangrijk punt is waarschijnlijk dat hij zo te lezen geen vriendin (of vriend) heeft om mee te vrijen. Hij heeft wel een keer een meisje gehad, schrijf je, maar dat vond hij minder opwindend. Zo vreemd hoeft dat ook weer niet te zijn. Misschien was er niet veel aan met dat meisje.
Maar feit is dat allerlei ‘variant’ seksueel gedrag wordt versterkt door alleen zijn. Het zal dus ook beter worden als hij zich minder alleen voelt en minder alleen is. Hij verlangt er waarschijnlijk heus wel naar – zoals wij allemaal – om seks te hebben met iemand anders, maar heeft misschien moeite met contact zoeken en leggen, barrières overwinnen en communiceren. Heel veel jonge mensen hebben daar grote moeite mee omdat ze die vaardigheden – als het om vrijen gaat – nooit geleerd hebben. Dit is waarschijnlijk de verklaring van de meeste problemen die jongeren hebben en veroorzaken. Wij verwachten dus dat het voyeurisme en exhibitionisme van je zoon ook minder worden (verdwijnen doen ze nooit) als hij een prettige seksuele relatie krijgt.

Artikel in andere taal lezen?

Spaans