analeseks

anale seksAnale seks is een variatie die veel genot kan geven als beide partners het willen.

Veel gestelde vragen

Is dat gaatje niet veel te klein, doet het pijn, kan het kwaad, dat wil zeggen beschadiging veroorzaken aan de kringspier of de endeldarm, kan het infectie/SOA’s veroorzaken, of tot verslapping van de kringspier leiden? Of technische vragen zoals: wat is de beste manier om het te doen, welke houding is geschikt, onder welke omstandigheden en wat moet je doen om het zo prettig mogelijk te maken? En dan zijn er nog andere vragen zoals: is het wel normaal of natuurlijk, waarom wil hij dat, is mijn vagina niet meer goed genoeg, en moet ik het dan maar proberen. Je doet er goed aan deze twijfels eerst weg te nemen voordat je aan anale seks begint. Hieronder bespreken we zaken om rekening mee te houden.

anale seksBeiden moeten zin hebben

Voorwaarde bij anale seks is dus dat beiden er nieuwsgierig naar zijn en enthousiast om het te willen proberen.
Ook is het belangrijk dit te weten:
De anale kringspier is strakker dan de vaginale, maar kan zich toch voldoende uitrekken om een penis te omvatten. Net als bij vaginale penetratie maakt het wel uit hoe groot de penis is en hoe strak de kringspier. Het aantal gevallen waarin anale seks eenvoudig niet gaat of te pijnlijk is vanwege de afmeting van de penis, is groter dan bij vaginale gemeenschap. Als het wel gaat, zijn er op zich geen nadelige gevolgen voor de anale kringspier. Deze herstelt zich na het terugtrekken van de penis over het algemeen volledig. Ook krijgt je van anale seks geen aambeien of andere aandoeningen.
De endeldarm bevat grote hoeveelheden bacteriën die in de vagina tot infecties kunnen leiden zoals blaas/plasbuis ontstekingen en schimmel of bacteriële infecties. Daarom is het belangrijk om niet tijdens een vrijpartij eerst anaal te penetreren en dan weer in de vagina te gaan.

Voorbereiding van anale seks

Het is bijna nooit prettig – om het zacht te zeggen – als men zonder enige voorbereiding tot anale seks overgaat (sommige mensen worden juist opgewonden van de pijn, bekijk: sm). Het vereist dus tijd om ernaartoe werken.

Enkele tips:

  • Bij het anaal vrijen met een vrouw kun je de vinger in de buurt van de anus brengen. Een lichte cirkelbeweging over de anale spier kan een prettig explosief effect hebben en worden ervaren als ‘geil’ of ‘opwindend’.
  • De volgende keer kan je je vinger iets langer op die plaats houden, eventueel de vinger nat maken en daarna heel voorzichtig de vinger iets inbrengen, en zo verder.
  • Let erop dat de vinger geen lange nagel heeft en dat er voldoende vocht is. Het beste is van tevoren wat vaginaal vocht te smeren op de vinger, anders speeksel of glijmiddel.
  • Voor de voorbereidingsfase van anale seks mag best enige tijd worden uitgetrokken, eerder in maanden dan in weken gerekend. In die periode kan iemand ook zichzelf voorbereiden door een vinger of voorwerp (niet scherp en zonder randjes en ruwe texturen, van klein naar groter) in te brengen.

Uitvoering van anale seks

anale seksDe volgend stap is dan het recht tegen de anus plaatsen van de penis. Dit kan in verschillende houdingen:
Beiden opzij, met de gezichten naar elkaar en hij die penetreert tussen de benen. Beiden opzij, hij die penetreert achter de ontvanger. (Lepeltje, lepeltje positie).
Op de rug, met opgetrokken benen. Hij die penetreert kan er op zijn knieën bij. In deze houdingen kunnen de billen goed ondersteund worden en is de anus makkelijker open te houden. De penis moet goed vochtig zijn, evenals de anus, waar je vervolgens zachtjes tegenaan drukt. Naarmate de ontvanger zich meer ontspant en meer opgewonden wordt, kun je steeds wat meer druk zetten. Wacht een reactie af. Als het fijn gevonden wordt kun je iets verder gaan. Het kan hierbij blijven tot de volgende keer dat je het weer gaat uitproberen. Je kunt elke keer een stapje verder gaan en het grote moment van de volledige penetratie uitstellen tot wanneer jullie willen. Dat houdt het ook spannend.

Kort overzicht

De penetratie verloopt meestal in twee stadia:
1. De penis drukt tegen de opening en blijft dan wachten tot de partner zich ontspant. Door diepe ademhaling kan de anale spier zich meer openen.
2. Vervolgens glijdt de penis naar binnen en wordt achter de eikel strak omgeven door de anale spier. Dit kan voor beiden heel fijn zijn. Bewegingen moeten voorzichtig uitgevoerd worden en over het algemeen niet te lang duren.

Algemene tipsanaal glijmiddel

  • Zowel bij de voorbereiding als de uitvoering van anale seks is het aanbevolen om alle meer dan oppervlakkige contacten tussen penis en anus niet te laten volgen door penis-vagina contact. Dus je kunt wel beginnen met gewoon vrijen en neuken, maar als je dan overgaat op anaal contact moet je niet daarna weer in de vagina gaan (zoals je wel ziet in porno, dit is slecht voor de vaginale gezondheid).
  • Goede hygiëne bij anale seks is belangrijk. Zorg voor een schone piemel, een schone anus en een geleegde endeldarm.
  • Gebruik bij anale seks veel glijmiddel. Naast het natuurlijke vocht kan speeksel of lubricant (glijmiddel uit een tube) uit een tube goede diensten bewijzen.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie ook veel gestelde vragen over anale seks