sadomasochisme

sadomasochisme(sm)Sado-masochisme is het ervaren van (seksueel) genot door het toebrengen of ondergaan van dwang, vernedering, pijniging, onverschilligheid.

Deze term is een samenvoeging van ‘sadisme’ (afgeleid van De Sade) en ‘masochisme’ (van Masoch). Een ander woord is algolagnie, dat ‘genieten van pijn’ betekent.

Slaaf en meester slaaf en meester

De afkorting sm wordt het meest gebruikt voor de min of meer geaccepteerde vorm van seksbeleving die sommigen van tijd tot tijd nastreven, in hun privé-leven of in speciaal daartoe ingerichte clubruimtes. De kern van sm is het slaaf en meester spelen, veelal in samenhang met allerlei attributen, zoals strakke leren kleding en laarzen, banden, kettingen, tepelklemmen, zweepjes, brandend kaarsvet, enzovoorts, waarbij de meester(es) de slaaf/slavin als het ware opvoedt en de bevrediging zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

Universeel seksueel gedrag

Sado-masochisme is, zoals alle seksuele varianten, een universeel, dus bij iedereen en overal voorkomend aspect van seksueel gedrag. Bijna iedereen wordt voor het eerst verliefd als men nog erg jong is, voor of rond het begin van de puberteit. Bijna nooit is die liefde wederzijds. Jongens worden meestal verliefd op meisjes die in het algemeen rijper of ouder zijn dan zijzelf, meisjes worden verliefd op onbereikbare idealen en weten zich begeerd door veel minderwaardig volk. Boosheid en frustratie over het andere geslacht zijn onlosmakelijk met deze ervaringen verbonden. Fantasieën over lastig gevallen worden, aanranding en verkrachting zijn bij meisjes heel normaal en vormen vaak een onderdeel van hun beleving bij zelfbevrediging. Bij jongens is de grote fantasie dat meisjes hen in alles ter wille zijn.

Relaties

relatiesDe dagelijkse ervaring met overmacht en onmacht, met ouders en leraren, schuld en straf, met seksegenoten die mooier of sterker zijn, met de onbereikbaarheid van de ware liefde, vermengt zich met het seksuele wanneer er ‘relaties’ ontstaan. Het is niet overdreven om te zeggen dat in bijna alle seksuele relaties een sadomasochistische component aanwezig is. Men kwetst elkaar, bindt elkaar, en speelt met macht over elkaar, en kan daar ook behoorlijk van genieten.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Pabo heeft een uitgebreid assortiment in bdsm en fetish artikelen

Zie ook:
vssm.nl

(De VSSM geeft het blad Kerfstok uit, waarin behalve verhalen, illustraties en tips een volledige agenda met activiteiten vermeld staat.)