voyeurisme 

voyeurismeHet woord voyeur komt van het Franse werkwoord ‘voir’, dat ‘zien’ betekent. Met voyeurisme wordt bedoeld dat mensen van het kijken naar bepaalde objecten, personen of activiteiten seksuele lustgevoelens ervaren.

Iedereen is voyeuristisch

Logisch, want het zien speelt bij alles wat we dagelijks doen een grote rol. Als we voor het eerst verliefd worden (iets wat berust op het ervaren van seksuele lustgevoelens) is dat vooral op wat we ‘zien’ aan die persoon. Meestal is het object van onze verliefdheid onbereikbaar. Het voordeel daarvan is veiligheid. We kunnen volstaan met kijken, en we dagdromen alleen van een echte aanraking. Het nadeel is natuurlijk de eenzaamheid. Die roept ook negatieve gevoelens op.

Voyeurisme; kijken zonder gezien te worden kijken zonder gezien te worden

Op zeer jonge leeftijd al hebben we een hevige interesse in het kijken naar andere mensen, als die met elkaar kussen of vrijen. Voor de meeste kinderen is het moment waarop ze onverwacht de slaapkamer binnenkomen en hun ouders met elkaar aan seks zien doen een onvergetelijke ervaring, ook weer met een mengsel van lustgevoel en schaamte. Het hele leven blijft er een fascinatie bestaan met het kijken zonder zelf gezien te worden. Dat kijken hoeft geen betrekking te hebben op expliciete seksuele handelingen van anderen. Het vanachter een gordijn, door een muurgat of vanachter een duinrand observeren van en zichzelf bevredigen op een object van liefde behoort tot de meest opwindende ervaringen, niet het minst omdat er ook sprake is van angst om zelf betrapt of bekeken te worden. Dit geldt ook, zij het in iets mindere mate, voor het kijken naar filmbeelden, videoclips, plaatjes en het lezen (lezen is ook een vorm van kijken) van beschrijvingen van seksueel gedrag. Een veelvoorkomende commerciële vorm waarmee voyeurisme wordt bevredigd is de speciaal vervaardigde pornografie in woord en beeld. Andere vormen zijn de striptease en de peepshow.

Geheim

voyeurismeHet kenmerkende van voyeurisme is het privé karakter ervan. Al heel jong houden we onze seksuele gevoelens en verlangens geheim. In het contact met anderen leren we als vanzelfsprekend dat het geheime leven niet tot het dagelijkse gesprek behoort. Naarmate we ouder worden, realiseren we ons steeds meer dat het verschil tussen privé en openbaar enorm is, en dat iedereen dus een dubbel leven leidt. Dezelfde persoon die zich privé op bepaalde plaatjes bevredigt kan in het openbaar diezelfde plaatjes veroordelen en meewerken aan het verbieden ervan. De algemeen gemaakte scheiding tussen privé en openbaar is de grondslag van de zedelijkheid. Wie aan die zedelijkheid niet gehoorzaamt kan rekenen op afkeuring, veroordeling en straf. Zo is er een categorie mensen ontstaan die men ‘voyeurs’ noemt.

Tip:
www.voyeurx.nl

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans