zoöfilie

zoofilie

Zoöfilie is de Griekse benaming (zoön=dier), terwijl bestialiteit (beestachtigheid) een afkeurend woord is, dat vroeger en elders ook gebruikt werd en wordt voor homoseksualiteit en anale seks of in het algemeen voor alles wat men afwijkend en afkeurenswaardig vond of vindt.

Zoöfilie in boeken zoofilie

Over seks met dieren valt heel wat te vertellen. Een heel informatief boek is bijvoorbeeld Lief Dier van Midas Dekkers. Daarin maakt hij duidelijk dat mensen al sinds onheugelijke tijden met andere dieren seksuele of seksueel getinte contacten onderhouden. Hij gebruikt ‘bestialiteit’ (zoöfilie) niet als een afkeurend woord. Dekkers ziet in alle seksuele contacten het overschrijden van grenzen, of dat nu met een ander mens is of met een dier, en hij beschouwt dat in principe als iets goeds, een omarming van het leven.
Een ander recent boek is Waarom vrouwen van apen houden, door Stine Jensen. Daarin wordt het wetenschappelijk onderzoek naar apengedrag beschreven. Dat onderzoek heeft een aantal vrouwen, zoals Jane Goodall en Dian Fossey, wereldberoemd gemaakt. Die vrouwen houden van hun apen en daar hangt ook een vleugje bestialiteit (zoöfilie) omheen. De suggestie in dit boek is dat vrouwen een aap verkiezen boven hun tamme en beschaafde man, die te ver van de natuur is afgeraakt. Dit idee wordt ondersteund door romans en films over vrouwen die er echt met een aap vandoor gaan.
De benadering in beide boeken is vooral ‘cultureel’ van aard. Midas Dekkers geeft een overvloed aan afbeeldingen en verhalen, met name ook uit de oudheid, die seks tussen mensen en dieren illustreren.
Praktisch voorbeelden ontbreken niet. Een vrouw die met een hond paart moet er rekening mee houden dat hij na de zaadlozing nog een tijdje blijft vastzitten. Met geweld losmaken is onverstandig omdat dat haar vaginawand beschadigt. Een kip neuken kan goed omdat de kip geen vagina heeft maar een cloaca, waar poep en pies uitkomen, en ook de eieren. Het doorsnijden van de kippennek vlak voor het hoogtepunt vergroot het genot omdat de cloacaspieren zich dan ritmisch samentrekken. Dus als men toch een kip slacht, dacht de boer….
Het neuken met een dier wordt algemeen afgekeurd, ook in de pornografie. Op internet zijn er echter diverse sites die seks tussen mensen en dieren uitbeelden.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Lees voor meer informatie het artikel parafilieën