hetmodernehuwelijk

het moderne huwelijkHet aantal partners waarmee men voor het huwelijk een romantische liefdeservaring heeft, is toegenomen. Na de partnerkeuze gaat men eerst samenwonen, tot de kinderwens tot een huwelijk leidt. In een kwart tot eenderde van de gevallen volgt na enkele jaren een echtscheiding en het krijgen van een nieuwe vaste partnerrelatie.

Seriële monogamie huwelijksaanzoek

De moderne praktijk is dat het aantal partners waarmee men voor het huwelijk een romantische liefdeservaring heeft, toeneemt, en dat men na de partnerkeuze met een vaste partner eerst gaatsamenwonen, tot meestal de kinderwens tot een huwelijk leidt en in een kwart tot eenderde van de gevallen enkele jaren daarna tot echtscheiding en het aangaan van een nieuwe vaste partnerrelatie. Dit heet ‘seriële monogamie’. Deze wordt verkozen boven het hebben van meerdere relaties tegelijkertijd, iets waar men over het algemeen emotioneel niet toe in staat is. Het is niet moeilijk te zien dat het huwelijk als instituut springlevend is. Een prinselijk huwelijk in Nederland trekt miljoenen kijkers op de televisie en heeft voor velen dezelfde magie en voorbeeldfunctie als altijd.

Homohuwelijk

het homohuwelijkHomoseksuelen laten zich in de echt verbinden om uitdrukking te geven aan hun normaliteit. De weerstand tegen het homohuwelijk komt zowel uit conservatieve kringen, die weten dat hiermee aan de fundamenten van de samenleving wordt geknaagd als uit de alternatieve hoek, waar men van de homo’s verwacht had dat zij de vanzelfsprekendheid van het huwelijk en alles wat daarmee samengaat zouden doorbreken.

Seksuele relatie

Ook in de beleving van de seksuele relatie is in de omstandigheden veel veranderd. Als we de moderne omgang van jongeren vergelijken met de natuurlijke orde die we beschreven hebben, dan valt ons vooral de grotere uiterlijke vrijheid op. Jongeren beschikken over een soort pool van leeftijdgenoten die ze ontmoeten op school, tijdens opleiding, recreatie en werk. Ze gaan meerdere relaties aan, waarbij ze criteria als uiterlijk en muzikale voorkeur zwaarder kunnen laten tellen dan achtergrond. Ze ervaren bewust dat ze zelf keuzen maken, proberen ook wel alternatieve levensstijlen, tot ze (in de meeste gevallen) toch een homogame relatie aangaan, trouwen en kinderen krijgen.

Romantische liefdehet moderne huwelijk

De jongerencultuur geeft uitdrukking aan de heftige emotionaliteit van de adolescent, zoals we die beschreven hebben. Men hoeft maar een dag naar de populaire muziek te luisteren om herinnerd te worden aan alle aspecten van de romantische liefde (het zoete geluk van de aangevangen liefde, de exclusiviteit van die ene ware waarmee men het hele verdere leven wil delen, de schreeuw om niet in de steek gelaten te worden, de jaloezie, de droefheid en depressie van het verlies van de geliefde, het weer goed maken na een ruzie, of gewoon de hitsige lust naar seks. Al deze elementen zijn in onze natuur aanwezig, maar nog nooit eerder zijn ze zo dominant in de cultuur tot uitdrukking gebracht. We zouden kunnen zeggen dat onze cultuur de leeftijd van de adolescentie bereikt heeft. Dat kan grote beloften voor de toekomst inhouden.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Sexy lingerie: christineleduc.nl