beeldendekunst 

beeldende kunstVan oudsher laat de beeldende kunst het seksuele zien. In tekeningen en wandschilderingen van de coïtus en beeldjes van typisch (overdreven) mannelijke en vrouwelijke kenmerken.

Aantrekking en afstoting

Opvallend zijn bijvoorbeeld op sommige oude beeldjes de grote borsten en penissen, die als ‘vruchtbaarheidssymbolen’ bekend staan. Misschien is die term uit preutsheid gekozen, en gaat het gewoon om erotisch-realistische kunst. De aantrekkingskracht die grote borsten en penissen hebben bestaat ook vandaag nog volop, zoals uit de ‘pornografie‘ blijkt. Tegelijk roepen grote geslachtsdelen een angstgevoel of zelfs afkeer op. Dit mengsel van aantrekking en afstoting is representatief voor de tegenstrijdige gevoelens die met de seksuele lust samenhangen.

Selectieve waarneming beeldende kunst

Talloos zijn door de geschiedenis heen de tekeningen, schilderijen en beelden die het seksuele gedrag uitbeelden. In de moderne tijd is er een ware explosie ontstaan van beelden, via foto, film en computer. Dagelijks worden wij met duizend maal meer beelden geconfronteerd dan onze ouders en voorouders. Dit heeft ongetwijfeld een enorme invloed op hoe wij de wereld ervaren. Grote bezorgdheid wordt van tijd tot tijd uitgesproken over de ‘vloedgolf van seks’ op televisie en internet. Dit is een voorbeeld van selectieve waarneming. Nuchter uitgerekend vormen de ‘seks’beelden minder dan 1% van het totaal aantal beelden op televisie en internet, net zoals de oplage van ‘seks’bladen in het niet valt bij de oplage van andere bladen. Men kan alles boven 0% wel te veel vinden, maar het woord ‘vloedgolf’ is dan overdreven.

Uitbeelding van het seksuele systeem in de beeldende kunst

beelden kunstWat de tegenstanders van openbare uitbeelding van ‘seks’ veelal niet opmerken, is dat het seksuele systeem wel veel wordt uitgebeeld: echtparen, stelletjes, gezinnen, ouders en kinderen, het typisch mannelijk en vrouwelijke in kleding, gedrag, werk, problemen, hobby’s, sport. Algemeen geaccepteerde publieke manifestaties van het voortplantingssysteem vormen het merendeel van alle beelden van de mensenwereld die wij zien, in tijdschriften en films en op de televisie.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans