travestie&transseksualiteit

travestie & transseksualiteitT & T staat voor travestie en transseksualiteit. Travestie heeft dan vooral betrekking op het dragen van kleding, terwijl transseksualiteit inhoudt dat men werkelijk van geslacht wil veranderen.

Travestie travestie & transseksualiteit

Het zich verkleden is een lievelingsbezigheid van kinderen. In de puberteit en later kan het aanraken, strelen, aantrekken van met name vrouwenkleding gepaard gaan met sterke lustgevoelens. Vrouwenkleding heeft over het algemeen een meer lustopwekkend effect dan mannenkleding en vrouwen zelf ontlenen daaraan ook meer genot. Bijna alle mannen hebben ooit in het geheim in vrouwenondergoed gelopen en zichzelf daarop bevredigd. Ook het bemachtigen van ondergoed van een onbereikbare minnares, en het dragen ervan tijdens zelfbevrediging is een zeer veel voorkomende vorm van travestisme.

Transseksualiteit

transseksualiteitHet verlangen om zich in vrouwenkleren te steken kan een voorkeur worden, die zich in de puberteit of daarna opdringt, meestal samen met negatieve gevoelens over het eigen geslacht. Dit heet ook wel genderdysforie. Die ontevredenheid over de eigen geslachtsrol kan in het uiterste geval leiden tot het verlangen van geslacht te veranderen. Dit noemt men transseksualiteit.
Sommige (semi)wetenschappelijke theorieën gaan ervan uit dat transseksualiteit aangeboren is. Dit wordt onderbouwd met verondersteld aangetoonde verschillen in de hersenen van transseksuelen. Men kan ook zeggen dat er heel veel gradaties zijn tussen de uitersten van mannelijk en vrouwelijk. Die gradaties zijn ongetwijfeld allemaal aangeboren, want die ontstaan in de baarmoeder.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Zie ook:

Transgendervereniging Nederland
Vereniging Genderdiversiteit/Gendersoep
continuum.nl (Digitaal tijdschrift over genderdiversiteit)