economie

economieDe economie is niet te begrijpen zonder het seksuele systeem. Over de hele wereld leven mensen op een of andere manier in familieverband samen, ze planten zich voort, ze bestendigen het seksuele onderscheid en ze streven naar bevrediging van hun lusten. Het gezin is de basis van de economie. De meeste bedrijven in de wereld zijn familiebedrijven.

Gezin en Familiegezin en familie

De meeste auto’s die gemaakt worden zijn gezinswagens, de meeste huizen zijn gezinswoningen. Voor hun gezin en familie doen mensen alles. Ze verbouwen producten voor hun eigen gezin, ze maken producten voor andere gezinnen, ze ontbossen de heuvels, ze stropen en jagen en vissen de zee leeg voor hun gezin. Ze handelen in alles wat los en vast zit, als het maar wat opbrengt voor hun gezin. Ze werken in de meest barbaarse omstandigheden, vervuilen de lucht, fabriceren bommen, dumpen olie, plegen fraude, ze liegen en bedriegen en stelen voor hun familie, ze buigen en knippen in gehoorzaamheid, ze zetten hun verstand op nul zolang ze maar werk hebben om hun gezin te onderhouden.

Vrije markt

De heersende economische opvatting is dat dit systeem over het algemeen het beste is dat er is. Men noemt het de vrije markt. De kloof tussen arm en rijk wil men aanpakken met nog meer handel, nog meer goederen, nog meer verkeer. Men meent dat als iedereen maar voor zijn eigen gezin opkomt, de wereld vanzelf beter wordt. Men heeft de mislukte experimenten met nationalisering van de industrie en handel in sommige landen gezien. Ook de afkeuring van privé-eigendom, de vernietiging van het familiebedrijf en de ontkenning van het individu. Logisch dat men gelooft dat de liberalisering van de markt ook vanzelf emancipatie en democratie zal bevorderen.

Overleven

overlevenHelaas berust dit beeld niet op de werkelijkheid. De dictatuur van een staatseconomie deugt niet, maar de vrije markt is ook een jungle waar de sterkste wint. Bij beide is hetzelfde mechanisme aan het werk, namelijk de familie die probeert te overleven. Onder een communistische staatseconomie is er meer zorg en zekerheid van inkomen, maar daarmee verdwijnt ook de motivatie om voor het gezin op jacht te gaan, wat tot economische stagnatie leidt. In de kapitalistische markt is de jacht vrijer, en de productie van luxe en plezier ongekend, maar de exploitatie die daarvoor nodig is, schept onaanvaardbare tegenstellingen en onrechtvaardigheden. Alleen een economie die niet meer gebonden is aan het seksuele systeem zal het huishouden van de wereld voldoende schoon, aangenaam en rechtvaardig kunnen voeren.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans