fetisjisme 

fetisjismeEen fetisj is oorspronkelijk een object waaraan magische krachten worden toegekend. Het woord fetisjisme stamt uit het Portugees ‘fetisjo’ voor amulet. De Portugese zeevaarders namen die in de vijftiende eeuw mee uit Afrika, met bijbehorende verhalen over potentieverhogende werking ervan. Elk kunstmatig geproduceerd voorwerp moet in de oertijd gevoelens van angst en ontzag opgeroepen hebben. Afbeeldingen en voorwerpen met een seksuele betekenis behoren tot de oudste kunstuitingen.

Hechtingsgedrag en lustgevoelens fetisjisme

Het verzamelen van objecten, van postzegels en munten tot beeldjes en boeken, is een universele activiteit, die al bij kleine kinderen begint, en soms extreme vormen kan aannemen. Voorwerpen betekenen veel meer voor ons dan hun gebruiksnut. De gevoelens van hechting die een zuigeling al ten opzichte van een lapje of poppetje ervaart, zet zich in de jeugd voort in een zeer sterke behoefte om via bepaalde kledingstukken of schoeisel de eigen identiteit te bevestigen, en toont zich eigenlijk ons hele leven in onze gehechtheid aan bepaalde objecten in onze omgeving. Objecten, vooral wanneer ze zich aan of op een persoon bevinden, roepen niet alleen hechtingsgedrag maar ook seksuele lustgevoelens op. De meest bekende fetisjen zijn kledingstukken, ondergoed, en schoeisel. Fetisjisme hangt dus sterk samen met travestisme.

Misverstand over fetisjisme

Het is een wijdverbreid misverstand dat vrouwen minder fetisjistisch zijn dan mannen. In de algemene zin van het woord – het oproepen van hechtings- en lustgevoelens door objecten – maakt het geslacht van de mens niet uit. Vrouwen worden net zo goed door uiterlijke attributen, make-up, kleding en schoeisel – met name die van henzelf – geprikkeld. De zachte porno van de glossy vrouwenmagazines is daarvan het meest sprekende voorbeeld.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Tip:
Fetish webwinkel Bdsmstore.nl