maagdelijkheid 

maagdelijkheidHet woord ‘maagd’ kan betekenen dat iemand nog nooit seks gehad heeft (dat kan dus ook een jongen zijn) of iemand bij wie het maagdenvlies nog in tact is (dit is altijd een meisje).

Wat verstaan we onder ‘seks’?

Soms denkt men daarbij alleen aan geslachtsgemeenschap (coïtus, neuken), maar de meeste mensen rekenen er ook zelfbevrediging bij (ook wel ‘soloseks’ genaamd) en vrijen met de handen en de geslachtsorganen (elkaar vingeren en aftrekken), en ook pijpen en beffen.
Dat betekent dat een meisje wel aan seks gedaan kan hebben, maar haar maagdenvlies nog in tact heeft. Dit komt het meeste voor. Meisjes willen dan absoluut geen penetratie van de penis in hun vagina, maar ze willen wel vrijen. Ze bewaren dan ‘de eerste keer’ voor de man met wie ze trouwen. Ze kunnen dan ook tegen die man zeggen dat ze nooit ‘seks’ gehad hebben, waarmee ze bedoelen nooit geneukt te hebben (net zoals president Clinton plechtig zwoer dat hij nooit seks had gehad met Monica Lewinsky: zij had hem alleen gepijpt).

Wat is het maagdenvlies?maagdenvlies

Over het maagdenvlies bestaat veel onwetendheid en dat komt door het woord ‘vlies’. In werkelijkheid gaat het om een dun randje weefsel rondom de binnenkant van de vagina. Dat weefsel is elastisch en het geeft meestal mee met het inbrengen van een vinger of tampon. Meestal zitten er al kleine scheurtjes in het randje. Ook een penis kan er meestal door (mits de vagina voldoende opgewonden en vochtig is). Bij vier van de vijf meisjes is er de eerste keer dan ook geen sprake van inscheuren en bloeden. Veel mensen weten dat niet en zitten daar erg over in. Ze denken dat altijd een bloeding moet zijn bij de eerste keer. Als dat niet gebeurt dan kan het meisje denken dat zij misschien toch door (zelf)bevrediging met de hand of een object haar maagdenvlies verloren heeft. De jongen kan denken dat het meisje toch geneukt heeft, ook al zweert ze dat het niet zo is. Zo kunnen mensen dus problemen krijgen om niks.

Waar en waarom is maagdelijkheid een probleem?

In de meeste culturen met traditionele opvattingen, die in sommige tijden en plaatsen sterk opleven, willen jongens dat het meisje waar ze mee trouwen nog maagd is. Daar bedoelen ze mee dat het meisje met niemand anders naar bed geweest is. Ze willen de eerste en enige zijn. De oorsprong hiervan ligt ver in het verleden, zodat men het ‘instinct’gedrag kan noemen. Van oorsprong wil de man zeker zijn dat hij de vader van het kind is, zodat hij niet voor de opvoeding van het kind van een ander hoeft op te draaien. Meisjes willen ook graag ‘onbevlekt’ in het huwelijk treden, want instinctief kiezen ze het best mogelijke mannetje uit en die willen ze betrekken bij de opvoeding van hun kind, en daarom willen ze dat hij weet dat hij de enige is die met haar naar bed gaat.

En zo komt het dat sommige meisjes voor hun huwelijk de dokter vragen of hun maagdenvlies kan worden hersteld. Ze willen dat er in de huwelijksnacht een bloeding optreedt, zodat de echtgenoot denkt dat zij maagd is, waarna ze nog lang en gelukkig zullen kunnen leven.
Sommige dokters gaan hierop in en brengen een kleine hechting aan in de opening van de vagina. Of ze schrijven een ampulle of zetpil met een bloedrode vloeistof voor die je in de vagina kunt inbrengen en die tijdens de geslachtsgemeenschap knapt. Anderen geven liever voorlichting over de misplaatste betekenis die aan het maagdenvlies wordt toegekend.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans