zwangerschap&geboorte 

zwangerschap en geboorte.Het verschil tussen de geslachten berust in de eerste plaats op het feit dat vrouwen kinderen krijgen. Niet alle individuele vrouwen doen dat (vijf procent is onvruchtbaar en een kleiner percentage wil geen kinderen), maar voor de overgrote meerderheid van vrouwen is het vanaf de jeugd vanzelfsprekend dat ze kinderen zullen krijgen.

Innerlijke motivatie

Er is bij de meesten een innerlijke motivatie (genetische programmering), die enorme invloed heeft op hun gedrag en levensloop. Daarnaast is er de sociale omgeving van het individu (familie, vrienden, school), die over het algemeen de interne individuele motivatie steunen en versterken. En zo zijn ook de cultuur en de maatschappelijke inrichting uitdrukking van de vanzelfsprekendheid, de wenselijkheid en de goedheid van zwangerschap en geboorte.

Seksuele hervormingzwangerschap en geboorte

Sinds tweehonderd jaar is in de Westerse wereld een proces van seksuele hervorming gaande. Het is deze seksuele hervorming, als idee en in de praktijk, die het krijgen van kinderen door de vrouw ter discussie stelt. Op dit moment vinden de meeste mensen dat een vrouw het recht heeft op een vrije keuze omtrent het krijgen van kinderen. Dat is een grote en fundamentele vooruitgang. Echter, op papier rechten hebben is nog niet hetzelfde als ze in de praktijk kunnen uitoefenen. Zoals hierboven aangegeven, zijn er individuele, culturele en maatschappelijke condities, die het krijgen van kinderen van een krachtig draagvlak voorzien. Het aantal kinderen per vrouw is kleiner geworden, en de leeftijd waarop het eerste kind geboren wordt is opgelopen, maar het fundament van de samenleving is nog steeds het natuurlijke gezin van moeder en kind, een van de pijlers van het seksuele systeem.

Controle op het reproductieproces

reageerbuisbabyHet moederschap fungeert ook als ideaal voor vrouwen die door een of andere oorzaak niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen raken, en die hulp vragen aan de medische wetenschap. Dit heeft de bestudering van voortplanting, zwangerschap en geboorte gestimuleerd. Het beschikbaar komen van methoden, zoals IVF, om de bevruchting buiten het lichaam van de vrouw tot stand te brengen heeft de mogelijkheid van menselijke controle op het hele reproductieproces geschapen. Vooralsnog zijn de reacties daarop afwijzend, net als tot voor kort met betrekking tot anticonceptie en abortus, maar het is voor ieder verstandig mens duidelijk welke voordelen die nieuwe ontwikkeling heeft, met name in preventieve zin. De vrouw zal bevrijd kunnen worden van de last van zwanger- en moederschap (die in de propaganda worden uitgebeeld als zegeningen) en de geboorte van nieuw leven zal in toenemende mate onder de menselijke rede gaan vallen. Niet het recht van de vrouw om een kind te nemen, maar het recht van het kind op gezondheid en een goede opvoeding zal centraal staan. En daarmee komt een volgend stadium van seksuele hervorming in zicht.

Voordelen van zwangerschap

Zelfvervulling, aandacht krijgen, het gevoel erbij te horen, zekerheid over de eigen waarde, serieus genomen worden, verlost zijn van de angst voor het grote donkere gat van een toekomst zonder gezin, leven in overeenstemming met de natuur, de schepping, de wetten van God. Wie modern heeft ‘gekozen’ voor kinderen, is heel bewust bezig, en telt mee in de campagne om het moderne westerse gelukkige gezin met 2 of 3 gewenste kinderen overal in de wereld te promoten.

Nadelen van zwangerschap

Klachten tijdens de zwangerschap: misselijkheid, overgevoeligheid, huilerigheid, winderigheid, duizeligheid, moeheid, prikkelbaarheid, zwellingen, constipatie, plasdrang, verhoogde bloeddruk, buikkrampen, maagzuur, spierpijn, gezwollen borsten, tepelverkleuring, rugklachten, jeuk, puistjes, vet haar, dijputjes, huidstrepen, vlekken, tests en behandelingen, waarschuwingen, dieetvoorschriften, angsten, schuldgevoelens, geen zin in seks en minder aantrekkelijk zijn voor de partner, bijgelovigheid, depressie, afhankelijkheid, kwetsbaarheid, kans op een vroege of late miskraam, ontstoken tandvlees, littekens, verzakkingen, infecties, bloedarmoede, aambeien, spataderen (ook op grote schaamlippen), kleine kans op zwangerschapsvergiftiging, diabetes, tijdens de bevalling pijn, kans op uitscheuren of inknippen, verzakking, infecties, bloedverlies, opgeblazenheid, kans op tangverlossing, vroeggeboorte, keizersnede, na de bevalling kans op napijn, blijvende littekens, ander letsel, depressie, eenzaamheid, zorgen, nachtbraken, oververmoeidheid, verlies van bewegingsvrijheid.

Emancipatie en voortplantingsdrift

Op de langere termijn spelen in het algemeen het verlies van aantrekkelijkheid en vrijheid een rol, doordat zorgen naast bevrediging ook teleurstelling oplevert. De emancipatie van de vrouw botst met haar voortplantingsdrift. De combinatie werk, studie, carrière, moederschap en partnerschap die een klein aantal vrouwen praktiseren, leidt tot een hectisch bestaan, waarin even weinig tijd voor ontsnapping is als toen het moederschap een volle dagtaak was. Tenslotte, het grootste nadeel van de huidige wijze van voortplanten is dat het kind zelf nauwelijks zeggenschap heeft over zijn bestaan.

Dik Brummel

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans