geenzininvrijen

Er zijn verschillende oorzaken voor het geen zin in seks hebben.geen zin in vrijen

Geen zin in vrijen; het gezin

Vrouwen zijn vanaf hun jeugd niet gewend om actief naar seksuele bevrediging te zoeken. Voor meisjes is het heel normaal om jongens af te wijzen. Als ze 12 of 13 zijn weten ze al dat jongens (van elke leeftijd, dus ook heel oude) met verlangen naar hen kijken. Aan de ene kant vinden ze dat wel spannend, maar aan de andere kant ook lastig en zelfs angstaanjagend. Meisjes zoeken daarom meestal één vaste vriend. Dat is om zich de anderen van het lijf te houden, maar ook om een gezin mee te stichten. Het gezin vergoot de gehechtheid maar verkleind de lust. Vrouwen kunnen ontdekken dat zij ook seksuele verlangens hebben die verder gaan dan wat ze tot nu toe gehad hebben of gewend zijn. Bij mannen gaat de zin in seks meestal achteruit omdat ze hun vrouw niet meer zo opwindend vinden en het verlangen hebben om vreemd te gaan.

Geen zin in vrijen; tekort aan testosterongeen zin in vrijen

Het is een algemeen voorkomend verschijnsel dat vrouwen minder actief naar seks zoeken dan mannen. Dat blijkt al op een heel jonge leeftijd. Een van de typische verschillen tussen jongens en meisjes is dat de jongens over een grotere hoeveelheid van het hormoon testosteron beschikken. Meisjes hebben daarentegen vooral de hormonen oestrogeen en progesteron, die te maken hebben met zwanger worden. Meisjes hoeven, om zwanger te worden, niet veel zin in seks te hebben. Kortom, de oorzaak van gebrek aan zin in seks kan gezocht worden in een gebrek aan mannelijk hormoon. Dat kan overigens ook bij mannen voorkomen. Toediening van dit hormoon kan helpen om de zin in seks te vergroten.

Geen zin in vrijen; seks en gezondheid

De gezondheidstoestand speelt een belangrijke rol. Ziekten, handicaps, pijn, gevoelens van depressie of minderwaardigheid, boosheid of wrok, enzovoort, werken over het algemeen niet lustbevorderend. Ook de medicijnen die voor bepaalde klachten of ziektes worden voorgeschreven, kunnen de zin in seks, ook wel ‘libido’ genoemd, verminderen. Dit is zelfs het geval met de anticonceptiepil. Kortom, een minder goede gezondheid of medicijngebruik kan nadelig werken op de zin in seks.

Geen zin in vrijen; negatieve seksuele ervaring

Er kunnen bepaalde ervaringen zijn met de seks, waardoor afkeer ontstaat. Eigenlijk heeft men wel zin, maar de tegenzin is groter. Iets eenvoudigs als een onbetrouwbaar anticonceptiemiddel kan al een rol spelen. Schaamte over het eigen lichaam, afkeer van de partner, angst voor soa of pijn bij het vrijen zijn veelvoorkomende lustremmers. Of een negatieve ervaring in de jeugd, zoals misbruik, incest, verkrachting (die in de seksuologie altijd genoemd worden) een rol spelen, is twijfelachtig. Deze worden vaker als ‘verklaring’ naar voren geschoven (ook door de betrokkene zelf) om andere verklaringen uit de weg te gaan. Daardoor blijft het probleem bestaan.

Geen zin in vrijen; wat is eraan te doen?geen zin in vrijen

In tijdschriften en boeken staan adviezen waar mensen gebruik van kunnen maken. Men moet bijvoorbeeld eens iets nieuws proberen, zich sexy kleden, de communicatie verbeteren.
Sommige mensen roepen de hulp in van een seksuoloog. Die zal proberen met gesprekken of psychotherapie verbetering in de situatie te brengen. Sommige mensen hebben geen tijd en geen zin om erg na te denken over de oorzaken van hun gebrek aan zin om te vrijen. Ze willen gewoon een middeltje hebben dat de zin kan verhogen. Helaas bestaat dat middel niet. Er zijn natuurlijk heel veel manieren waarop mensen hun zin in seks vergroten. Als ze elkaar het hof maken doen ze niet anders. Dat begint al met glad scheren, lekker ruiken, leuke kleren, sympathiek gedrag, lekker eten, cadeautjes en bloemen en een drankje en zachte muziek en gedempt licht, sexy lingerie, enzovoort. Als iemand daar ook geen zin in heeft helpt een drankje of pilletje ook niet.

Geen zin in seks; boeken

Zin in Vrijen, Tips voor vrouwen die meer plezier willen ervaren in seks, door Hannie van Rijsingen, ISBN 90 6834 194 4. Zij schreef ook de aanvulling op dit boek met als ondertitel ‘voor mannen’. Geschreven dus voor mannen met een vrouw die geen zin heeft. Of dit boek u van uw probleem kan afhelpen is natuurlijk de vraag.
Een ander boek is Vanavond niet- wanneer zin in vrijen verdwijnt, door Kirsten Ahlburg, die ook een stap-voor-stap therapie geeft voor doe-het-zelvers. ISBN 90 6100 530 2.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Tip
Heb je nog vragen, mail ons: info.nvsh@gmail.com. Alle vragen worden vertrouwelijk en deskundig beantwoord.

Zie voor seksuologische hulpverlening adressen