jongens&meisjes

jongens & meisjesSeks is niet alleen iets wat we doen, maar ook wat we zijn. We zijn al een jongen of meisje voordat we geboren worden. Als we ter wereld komen is het eerste wat ze van ons zeggen: ‘Het is een jongen’ of ‘Het is een meisje’ Dit is onze sekse; ze zien het aan onze geslachtsorganen.

Uitzonderingen

Niet altijd, natuurlijk. Alles in de wereld heeft uitzonderingen. Ongeveer 1 op de 100 baby’s is niet duidelijk een jongen of een meisje. De geslachtsorganen zijn niet volledig ontwikkeld of ze zijn beide in aanleg aanwezig. Het gebeurt ook wel eens dat een baby het meest op een jongen lijkt, maar er na jaren achterkomt dat ze een meisje is. Zulke jongens en meisjes maken meestal een moeilijke tijd door. Meer over dit onderwerp bij transseksualiteit.

Hormonen jongens & meisjes

De verschillen tussen jongens en meisjes zijn zowel inwendig als uitwendig. Inwendig maken de geslachtsorganen van jongens en meisjes verschillende hormonen aan. Die hormonen maken dat jongens en meisjes er anders uitzien en dat ze zich anders gedragen, zelfs als ze nog klein zijn. Bij het bereiken van de puberteit worden de verschillen erg duidelijk. De meeste volwassen mensen zijn in hun gedrag voornamelijk man of vrouw. Iedereen maakt trouwens ook een aantal van de hormonen van het andere geslacht aan.

Jongens en meisjes worden verschillend opgevoed

jongens & meisjesJongens en meisjes krijgen een verschillende opvoeding. Ze hebben een typische jongens- of meisjesnaam. Ze worden elke dag ‘hij’ of ‘zij’ genoemd. Jongens gaan anders gekleed dan meisjes. Ze spelen met ander speelgoed. Jongens krijgen andere cadeautjes dan meisjes. Ze spelen andere spelletjes.

Verschillen tussen de jongens en meisjes

Als jongens en meisjes een beetje ouder en wijzer zijn, zo’n acht of negen jaar, dan weten ze al alles van de verschillen tussen de geslachten. Meisjes zeggen dan dat jongens ‘ruw’ zijn en jongens zeggen dat meisjes ‘raar’ zijn. Maar niet altijd natuurlijk. Jongens en meisjes hebben al vroeg in de gaten dat hun geslachtsorganen intieme delen zijn en dat ze altijd bedekt zijn, ook bij zwemmen en zonnebaden. Toch zijn voor de puberteit jongens en meisjes in een heleboel opzichten ook hetzelfde. Op school en thuis leren ze een heleboel dezelfde dingen en kijken naar dezelfde televisieprogramma’s. Ze doen dezelfde ontdekkingen over seksuele gevoelens en spelen stiekem met zichzelf. Er zijn ook spelletjes die jongens en meisjes met elkaar spelen. Meer over dit onderwerp bij seksuele spelletjes.

Geheime gevoelens voor elkaar seks

Jongens en meisjes kunnen ook in het geheim lieve en lekkere gevoelens voor een speciaal iemand hebben. Als dat niet wordt beantwoord, voelen ze zich ongelukkig, als het wel wordt beantwoord ‘gaan ze met elkaar’. Andere jongens en meisjes kunnen hen ermee plagen of erover roddelen en dan kan het weer makkelijk uitraken.

Seks

De meeste jongens en meisjes groeien op in verwarring over seks. Is seks goed of is het slecht? Als geliefden elkaar op de film zoenen, hoor je mooie muziek en is het heel emotioneel. Maar je hoort ook vieze moppen en vieze praatjes. Veel scheldwoorden zijn seksueel, zoals ‘lul’ of ‘kut’. Jongens en meisjes kunnen giechelen, of schreeuwen of opscheppen over seks. Misschien heb jij dat ook gedaan. Sommige dingen zijn verboden en die mag je niet doen, bijvoorbeeld snoepjes aannemen van een vreemde. Maar wat er nou precies slecht aan is weet je niet. En misschien is je wel verteld dat ‘zondaren naar de hel gaan’, maar je vindt het prettig om met jezelf te spelen en een lekker gevoel te krijgen. Tegen de tijd dat de puberteit wordt bereikt hebben alle kinderen het verschil tussen jongens en meisjes geleerd. De meesten hebben ook al wat seksuele ervaringen. Niet altijd plezierig maar vaak opwindend.

Artikel in andere taal lezen?

Engels

Duits

Frans

Spaans

Meer over dit onderwerp bij Individuele ontwikkeling